Inilah Fistula Trakea Esofagus

, Jakarta - Bayi yang dalam kandungan pasti diharapkan oleh ibu bapa mereka untuk kekal sihat. Walaupun begitu, ternyata bayi tersebut mungkin mengalami kelainan sejak di dalam kandungan. Salah satu penyakit yang boleh berlaku adalah fistula trakea esofagus.

Seorang bayi boleh mengalami gangguan ini disebabkan oleh gangguan genetik, walaupun ini tidak pasti. Perkara paling penting yang harus anda ketahui adalah bahawa kelainan semasa kehamilan boleh menyebabkan fistula esofagus trakea berlaku. Inilah perbincangan lengkap mengenai penyakit ini!

Baca juga: Gejala Fistula Esofagus Trakea pada Bayi

Apakah Fistula Trakea Esofagus?

Penyakit fistula esofagus trakea adalah gangguan yang berlaku pada hubungan antara esofagus dan trakea. Esofagus atau esofagus adalah tiub yang menghubungkan tekak ke perut. Selain itu, trakea adalah tiub yang menghubungkan saluran angin dengan paru-paru. Kedua-dua bahagian itu tidak bersambung antara satu sama lain.

Esophageal Tracheal Fistula adalah gangguan kerana badan bayi cacat semasa lahir. Gangguan itu berlaku semasa masih dalam janin semasa kehamilan. Keabnormalan ini boleh menyebabkan cecair mengalir melalui jalan yang salah. Oleh itu, cecair boleh memasuki paru-paru dan menyebabkan keabnormalan.

Punca Fistula Esofagus Trakea

Gangguan yang berlaku di esofagus dan trakea berlaku ketika janin tumbuh di rahim. Pada masa itu, trakea dan esofagus mula berkembang sebagai tiub tunggal. Selepas empat hingga lapan minggu, dinding akan terbentuk antara esofagus dan trakea untuk memisahkannya.

Sekiranya dinding tidak terbentuk dengan betul, gangguan dapat terjadi, termasuk fistula trakea dan esofagus. Kadang kala, penyebab gangguan ini adalah jangkitan semasa pembedahan yang boleh merosakkan trakea. Apabila gangguan ini berulang, tekanan esofagus meningkat sehingga cecair memasuki saluran udara ketika menelan dan sebaliknya.

Sebilangan besar kes ini juga berlaku pada kanak-kanak yang mempunyai kes kongenital atau kelainan kongenital. Walau bagaimanapun, beberapa sumber mengatakan belum jelas apa yang menyebabkannya.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai gangguan ini, doktor dari sedia menolong. Caranya, anda hanya perlukan muat turun permohonan dalam telefon pintar yang anda gunakan! Di samping itu, anda juga boleh membuat pesanan dalam talian di talian untuk pemeriksaan fizikal di hospital terpilih melalui permohonan.

Baca juga: 5 Gangguan Kongenital pada Bayi

Gejala Fistula Esofagus Trakea

Sekiranya ini berlaku semasa bayi masih dalam kandungan, gangguan ini sudah dapat dikesan. Secara amnya, ini akan dapat dilihat ketika seseorang melakukan pemeriksaan ultrasound. Risiko gangguan ini akan meningkat jika anda menghidap polyhydramnios, tidak ada cecair di dalam perut, dan terdapat kantung esofagus proksimal yang melebar.

Bayi yang dilahirkan dengan penyakit ini umumnya akan menyebabkan gejala, seperti batuk yang teruk, tersedak setelah menerima pengambilan makanan, mengalami rembesan mulut yang tebal, masalah pernafasan, dan sianosis. Selain itu, gejala distensi perut juga boleh berlaku sekiranya terdapat gangguan pada trakea dan esofagus distal.

Baca juga: Ketahui 6 Penyakit Jarang pada Bayi Baru Lahir

Rawatan Fistula Trakea Esofagus

Cara merawat penyakit ini bergantung pada gejala, usia, dan kesihatan keseluruhan penghidapnya. Ia juga bergantung pada seberapa teruk keadaan ini. Sekiranya anak anda mempunyai salah satu atau kedua-dua masalah ini, pembedahan perlu dilakukan.

Pada kanak-kanak dengan fistula trakea esofagus, hubungan antara esofagus dan trakea harus ditutup semasa operasi. Kadang-kadang, penghidap penyakit ini memerlukan lebih daripada satu operasi. Itu bergantung pada seberapa dekat kedua tiub itu. Doktor juga akan menentukan masa yang tepat untuk pembedahan.

Rujukan:
Kesihatan Kanak-kanak Stanford. Diakses 2019. Tracheoesophageal Fistula dan Esophageal Atresia
Hospital Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2019. Tracheoesophageal Fistula

Recent Posts