Adakah Wanita Juga Perlu Berkhatan?

, Jakarta - Pada 24 Desember 2019, secara luas dilaporkan bahwa yayasan keagamaan di Bandung mengadakan sunat secara besar-besaran. Kegiatan ini dibincangkan secara meluas kerana yayasan ini bukan hanya mengadakan berkhatan secara besar-besaran untuk kanak-kanak lelaki, tetapi juga untuk kanak-kanak perempuan. Jumlah gadis yang mendaftar cukup banyak, mencecah 220 anak. Dilancarkan dari Vice, anak-anak yang telah berkhatan menerima Rp 200,000 beserta hadiah dan makanan.

Kegiatan ini telah dikritik oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia. Namun, asas agama memberi alasan bahawa wanita disunat dalam ajaran agama. Oleh itu, adakah berkhatan benar-benar diperlukan untuk kanak-kanak perempuan? Inilah ulasannya.

Baca juga: Bolehkah Sunat Mempengaruhi Kesuburan Lelaki?

Pandangan WHO mengenai sunat wanita

Menurut WHO, sunat wanita termasuk dalam pemutihan genital wanita atau pemutihan genital wanita pemutihan kemaluan wanita (FGM). FGM merangkumi prosedur yang secara sengaja mengubah atau menyebabkan kecederaan pada alat kelamin wanita kerana alasan bukan perubatan. Kegiatan ini terdiri daripada prosedur yang melibatkan penyingkiran sebahagian atau sepenuhnya dari alat kelamin wanita luaran atau kecederaan lain pada organ kelamin wanita kerana alasan bukan perubatan. Pemutihan alat kelamin wanita dikelaskan kepada 4 jenis utama, iaitu:

  • Klitoridektomi , iaitu penyingkiran separa atau lengkap dari klitoris dan dalam kes-kes yang sangat jarang berlaku, hanya cairan (lipatan kulit di sekitar klitoris) yang dikeluarkan.

  • Eksisi , penyingkiran sebahagian atau keseluruhan klitoris dan labia minora (lipatan dalaman vulva) dengan atau tanpa pemotongan labia majora (lipatan luar kulit vulva).

  • Infibulasi , iaitu penyempitan bukaan faraj melalui pembuatan penutup penutup. Meterai ini dibentuk dengan memotong dan memasang semula labia minora atau labia majora dengan atau tanpa penyingkiran klitoris (clitoridectomy).

  • Prosedur berbahaya lain untuk tujuan bukan perubatan, seperti menindik, mengiris, mengikis dan membakar kawasan kemaluan.

Amalan ini kebanyakannya dilakukan oleh khatan tradisional yang sering memainkan peranan penting dalam masyarakat. Sebenarnya, WHO menggesa profesional kesihatan untuk tidak melakukan prosedur sedemikian. Menurut WHO, sunat wanita tidak mempunyai manfaat kesihatan dan membawa risiko pendarahan teruk dan masalah buang air kecil.

Baca juga: Penyakit Seksual yang Selalunya Mempengaruhi Wanita Ini

Wanita yang melakukan sunat juga berisiko terkena kista, jangkitan, komplikasi ketika melahirkan dan peningkatan risiko kematian bayi baru lahir. FGM juga dianggap membuang dan merosakkan tisu kelamin wanita yang sihat dan normal yang tentunya berisiko mengganggu fungsi semula jadi tubuh gadis. Secara amnya, risiko di atas meningkat dengan keparahan prosedur.

Jadi, Masih Dibolehkan di Indonesia?

Kementerian Kesihatan sebenarnya telah mengeluarkan Permenkes 2014. Peraturan tersebut menyatakan bahawa berkhatan wanita tidak dilakukan berdasarkan petunjuk perubatan dan belum terbukti bermanfaat bagi kesihatan. Namun, kerana secara tradisional sunat wanita masih sering dilakukan di Indonesia, Kementerian Kesehatan meminta agar berkhatan wanita harus memperhatikan keselamatan dan kesihatan objek yang disunat, dan tidak mencacatkan alat kelamin wanita.

Baca juga: Ketahui Gejala Kemaluan Berkeluh pada Bayi Perempuan

Jadi, adakah sunat wanita dibenarkan atau tidak di Indonesia masih berwarna abu-abu. Pada dasarnya, aktiviti ini tidak digalakkan kerana tidak ada tujuan perubatan yang jelas dan tidak membawa manfaat kesihatan. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lain mengenai perkara ini, anda boleh membincangkannya lebih lanjut dengan doktor . Melalui aplikasi tersebut, anda boleh menghubungi doktor kapan saja dan di mana sahaja.

Rujukan:
maksiat. Diakses pada tahun 2019. Mengunjungi Sunat Wanita Terbesar di Indonesia.
WHO. Diakses 2019. Pemutihan genital wanita.
WHO. Diakses 2019. Jenis pemutihan kemaluan wanita.
Permenkes. Diakses pada tahun 2019. Peraturan Menteri Kesehatan Republik Indonesia Nomor 6 Tahun 2014.

Recent Posts