Berhati-hatilah dengan 8 Gejala Seseorang Yang Terkena Kanser Anal

, Jakarta - Kanser dubur adalah barah yang menyerang saluran dubur atau rektum. Kanser dubur adalah salah satu jenis barah yang lebih kerap berlaku pada wanita berbanding lelaki. Jenis barah ini berlaku apabila sel-sel di dubur rosak. Sel yang sihat membelah dan menjalankan fungsinya sehingga dubur dapat terus berfungsi seperti biasa.

Tetapi apabila sel-sel di dubur rosak, ini menjadikan sel-sel terus membelah tetapi tidak dapat menghasilkan sel-sel baru. Ini menyebabkan sel-sel terkumpul dan menghasilkan tumor yang membentuk barah dubur.

Menjalankan gaya hidup sihat dengan berhenti merokok adalah cara yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan barah dubur. Kanser dubur adalah sejenis barah yang agak jarang berlaku tetapi penyakit ini adalah sejenis barah yang cukup berbahaya.

Baca juga: Menggunakan Deodoran Boleh Menyebabkan Kanser Payudara, Mitos atau Fakta

Gejala Kanser dubur

Lebih baik mengenali gejala yang disebabkan oleh barah dubur sehingga pencegahan dan rawatan awal dapat dilakukan dengan baik, seperti berikut:

 • PERUBAHAN BAB

Sebaiknya perhatikan masa anda membuang air besar. Perubahan drastik yang berlaku boleh menjadi tanda awal barah usus besar seperti pergerakan usus berubah menjadi sembelit atau menjadi seperti kotoran kambing.

Sekiranya anda biasanya mempunyai kebiasaan buang air besar dan kemudian menjadi sembelit atau cirit-birit, tidak ada salahnya memperhatikan pengambilan makanan. Jangan ragu untuk melakukan pemeriksaan kesihatan agar penyakit ini dapat diubati lebih awal. Di samping itu, penghidap barah dubur lebih sukar untuk menahan keinginan membuang air besar.

 • Warna najis

Perhatikan warna najis yang keluar. Biasanya, orang yang menghidap barah dubur melewati najis hitam. Bukan hanya itu, tinja yang dicampurkan dengan darah boleh menjadi salah satu ciri penghidap barah dubur.

 • Mukus

Pelepasan lendir secara tiba-tiba dari dubur boleh menjadi gejala barah dubur. Sebaiknya segera berjumpa dengan doktor anda.

 • Sakit di dubur

Kesakitan yang anda rasakan ketika membuang air besar boleh menjadi gejala barah dubur. Bukan hanya kesakitan, keadaan ini disertai dengan gatal di sekitar dubur.

 • Pengurangan berat

Anda harus memperhatikan keadaan badan anda ketika anda mengalami penurunan berat badan yang drastik dan selera makan menurun. Perhatikan diet dan jam makan anda. Sekiranya anda memenuhi keperluan pemakanan dan pemakanan anda tetapi masih menurunkan berat badan, tidak ada salahnya berjumpa doktor.

 • Mudah Letih

Salah satu simptom barah dubur adalah mudah letih dan badan selalu berasa lemah. Rehat seketika jika anda merasa letih dan lemah.

 • Berdarah

Pendarahan yang berasal dari dubur atau rektum adalah gejala barah dubur. Segera berjumpa doktor apabila ini berlaku.

 • Lebam pada Anus

Cek dengan teliti keadaan dubur yang boleh anda lakukan untuk mencegah barah dubur. Benjolan di dubur boleh menjadi gejala kanser dubur. Biasanya benjolan berada di rektum dan menyebabkan sakit di rektum.

Baca juga: Makanan Yang Boleh Meningkatkan Risiko Anda Menghidap Kanser

Pencegahan Kanser dubur

Walaupun penyakit ini tidak dapat dicegah sepenuhnya, anda boleh melakukan beberapa perkara untuk mengurangkan risiko terkena barah dubur:

 • Vaksinasi

Bukan hanya bayi, orang dewasa juga memerlukan vaksinasi. Salah satu penyebab barah dubur adalah disebabkan oleh jangkitan virus HPV, jadi anda harus mendapatkan vaksinasi HPV.

 • Mempunyai aktiviti seksual yang sihat

Elakkan melakukan hubungan seks dengan pelbagai pasangan. Mengelakkan seks dubur juga boleh menjadi bentuk pencegahan kanser dubur.

 • Kehidupan yang sihat

Jalani gaya hidup sihat dengan memenuhi keperluan pemakanan, bersenam, dan berhenti merokok.

Gunakan aplikasinya untuk bertanya kepada doktor secara langsung mengenai kanser dubur. Ayuh, muat turun permohonan sekarang melalui App Store atau Google Play!

Baca juga: 5 Kanser pada Lelaki yang sukar dikesan

Recent Posts