2 Khasiat Air Lemon untuk Melegakan Sakit Perut

, Jakarta - Perasaan tidak selesa ketika ulser perut berulang tentu boleh mengganggu semua aktiviti yang sedang dilakukan. Oleh itu, setiap orang yang mengalaminya pasti memerlukan penyelesaian yang cepat dan berkesan untuk menyelesaikannya. Salah satu kaedah yang dipercayai oleh banyak orang untuk melegakan pedih ulu hati adalah air lemon. Namun, adakah benar air lemon benar-benar berfungsi? Ketahui fakta di bawah!

Melegakan Sakit Perut dengan Penggunaan Air Lemon

Pedih ulu hati atau refluks asid, adalah gangguan yang berlaku ketika asid perut naik hingga mengalir ke esofagus. Penyakit ini boleh menyebabkan keradangan dan kerengsaan pada lapisan esofagus. Semasa mengalami masalah ini, anda mungkin merasakan sensasi terbakar di dada atau tekak anda. Sudah tentu perasaan tidak selesa ini mesti diatasi dengan segera.

Baca juga: 4 Mitos dan Fakta mengenai Air Lemon

Di samping itu, terdapat banyak cara yang boleh dilakukan untuk melegakan pedih ulu hati. Salah satu cara yang dilakukan oleh banyak orang adalah dengan mengambil air lemon. Memang, cecair ini biasa digunakan, bukan hanya untuk merawat pedih ulu hati, tetapi juga masalah pencernaan dan gastrousus. Walaupun begitu, tidak ada kajian pasti mengenai kepastian jika seseorang dapat mengatasi pedih ulu hati secara langsung.

Lalu, bagaimana air lemon berfungsi untuk merawat pedih ulu hati?

1. Berat Badan

Manfaat utama pengambilan air lemon untuk melegakan pedih ulu hati secara tidak langsung adalah menurunkan berat badan. Dikatakan bahawa kandungan yang terdapat dalam lemon dapat membantu membuang sel-sel lemak dan mengelakkan pengumpulan. Obesiti dan kenaikan berat badan dapat meningkatkan risiko refluks asid. Apabila penurunan berat badan berlaku, masalah yang disebabkan oleh asid perut juga dapat mereda.

2. Menurunkan Tekanan Darah

Air lemon juga sangat baik untuk melegakan dan mengatasi pedih ulu hati kerana manfaatnya sebagai penurunan tekanan darah, terutama pada seseorang yang mempunyai tekanan darah tinggi dan kolesterol. Lemon kaya dengan vitamin C atau asid askorbik, yang merupakan antioksidan kuat dan berguna untuk melindungi tubuh daripada kerosakan sel yang boleh menyebabkan refluks asid.

Selain itu, pengambilan air lemon yang kaya dengan asid askorbik juga dapat membantu tubuh melindungi perut daripada barah tertentu dan kerosakan lain. Kaedah ini dikatakan berkesan untuk seseorang yang mengalami ulser perut. Sekiranya refluks asid disebabkan oleh asid perut rendah, minum air lemon mungkin bermanfaat kerana berpotensi berlaku kesan alkali.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai pengambilan air lemon yang baik untuk melegakan pedih ulu hati, doktor bersedia menjawabnya. Ia sangat mudah, hanya dengan muat turun permohonan , anda boleh berbincang secara langsung dengan profesional perubatan yang berpengalaman. Tunggu apa lagi? Pantas muat turun aplikasinya sekarang!

Baca juga: 7 Kebaikan Lemon untuk Kesihatan

Cara Merawat Air Lemon untuk Melegakan Sakit Perut

Memang air lemon mempunyai rasa yang sangat masam, walaupun hanya menggunakan sebilangan kecil yang dicampurkan dengan air biasa sehingga kesan alkali di dalamnya dapat dicerna. Ini dapat meneutralkan asid di dalam perut. Cara membuatnya hanya dengan mencampurkan satu sudu jus lemon segar dengan kira-kira 240 mililiter air. Kemudian, ambil kira-kira 20 minit sebelum makan untuk membantu tubuh mencegah gejala yang disebabkan oleh makanan yang menyebabkan pedih ulu hati.

Untuk faedah yang lebih baik, anda boleh meminumnya dengan jerami. Ini akan mengelakkan asid menyentuh gigi dan menghakis enamel gigi. Anda juga tidak dinasihatkan untuk mengambil lemon secara langsung kerana keasamannya yang tinggi. Perlu dicairkan dengan air agar berkesan menurunkan berat badan dan tekanan darah.

Baca juga: Selain segar, ini adalah kelebihan lemon air yang dimasukkan

Itulah beberapa kelebihan penggunaan air lemon untuk melegakan pedih ulu hati. Oleh itu, lebih baik anda melakukan tabiat ini secara teratur agar badan menjadi lebih sihat. Dengan cara itu, refluks asid tidak mudah berulang dan aktiviti harian terus berjalan seperti biasa.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Bolehkah Anda Menggunakan Air Lemon untuk Merawat Refluks Asid?
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Bolehkah air lemon membantu dengan refluks asid?

Recent Posts