Inilah kelebihan kacang hijau untuk kesihatan

, Jakarta - Bubur kacang hijau adalah salah satu menu sarapan yang mungkin menjadi kegemaran ramai orang. Bukan hanya enak, kacang hijau sendiri diketahui mempunyai banyak manfaat kesihatan yang sangat disesalkan. Kacang hijau boleh digunakan sebagai pelbagai jenis menu lain, seperti mengisi bakpia, bakpao, mocha, dan lain-lain.

Kacang hijau adalah salah satu jenis kacang yang paling sihat dan sangat senang diperoleh. Manfaat kacang hijau diperoleh dari pelbagai kandungan nutrien di dalamnya, seperti protein, karbohidrat, serat, vitamin, mineral, asid folik, kalsium hingga zat besi. Ayuh, pertimbangkan faedah berikut kacang hijau:

Baca juga: Rasa Bubur Kacang Hijau, Inilah Kelebihannya

Pencernaan yang lancar

Kacang hijau adalah sejenis kekacang yang juga tinggi serat. Oleh itu, apabila anda makan makanan ini dengan lebih kerap, anda akan mendapat pencernaan yang lebih lancar. Serat dalam kacang hijau juga akan membantu membersihkan toksin dalam badan.

Detoksifikasi

Kandungan protein, tanin, dan flavonoid dalam kacang hijau juga berguna untuk membersihkan racun dalam tubuh, seperti merkuri dan zat besi dari badan.

Pencegahan Barah

Pengambilan kacang hijau juga sangat baik untuk kesihatan jangka panjang, ini kerana kacang hijau dapat mencegah kerosakan DNA dan mutasi sel berbahaya di dalam badan, jadi anda akan terhindar dari barah. Ini kerana kacang hijau kaya dengan polifenol dan oligosakarida, yang diketahui dapat menghalang perkembangan barah.

Membantu Menurunkan Berat Badan

Bagi anda yang juga berusaha menurunkan berat badan menjadi nombor ideal, anda boleh mencuba menambahkan kacang hijau ke menu harian anda. Sebabnya, serat yang terdapat dalam kacang hijau juga dapat membuat anda merasa kenyang lebih lama. Dengan cara itu, anda tidak mahu makan banyak sehingga akan membantu mengurangkan berat badan. Tetapi jika anda membuat bubur kacang hijau, anda hanya boleh menggunakan sedikit gula, atau menggunakan alternatif lain yang lebih sihat dan rendah gula sehingga rancangan diet anda berjaya.

Baca juga: Hummus, Makanan Sihat Timur Tengah

Mengekalkan Sistem Imun

Kacang hijau adalah makanan yang kaya dengan sebatian fitonutrien. Bahan ini mempunyai fungsi anti-radang dan dapat membantu meningkatkan imuniti dan meneutralkan bahan berbahaya dalam tubuh, seperti bakteria, virus, dan banyak lagi.

Menjaga Kesihatan Jantung

Dengan kerap memakan kacang hijau, anda juga dapat menjaga kesihatan jantung. Ini kerana kacang hijau mengandungi serat tinggi sehingga akan menyerap kolesterol jahat di saluran pencernaan.

Menjaga Kesihatan Tulang

Dalam 100 gram kacang hijau terdapat sekurang-kurangnya 53 peratus daripada keperluan magnesium harian. Nutrien ini akan sangat berguna untuk meningkatkan kepadatan tulang, berperanan dalam pembentukan sel tulang, dan mengurangkan risiko osteoporosis, terutama pada wanita yang telah melalui menopaus.

Kurangkan Gejala PMS

Adakah anda mengalami sakit pelvis kerana PMS dan anda tidak boleh bergerak? Jangan risau, kerana kacang hijau juga merupakan penyelesaian yang baik untuk mengatasi kesakitan simptom PMS. Kacang hijau akan berfungsi di dalam badan dengan membantu mengawal hormon yang boleh mencetuskan gejala PMS. Ini kerana kandungan vitamin B6, vitamin B, magnesium, dan folat yang terdapat dalam kacang hijau. Oleh itu, dengan minum lebih banyak atau memakan kacang hijau, anda dapat mengelakkan gejala PMS yang menjengkelkan.

Menjaga Kesihatan Kehamilan

Kacang hijau juga kaya dengan asid folik, yang merupakan salah satu nutrien terpenting semasa kehamilan. Wanita hamil perlu mendapatkan cukup asid folik sehingga bayi dapat mengelakkan kelahiran pramatang, berat lahir rendah, atau bahkan risiko keguguran. Asid folik juga dapat mengurangkan risiko bayi dilahirkan dengan kecacatan sistem saraf hingga 50 peratus.

Baca juga: Dari Timun Suri hingga Cantaloupe dengan Vitamin untuk Iftar

Itulah beberapa faedah kacang hijau untuk kesihatan. Sekiranya anda masih ingin mengetahui tentang makanan sihat lain atau ingin mendapatkan petua untuk mendapatkan makanan yang sihat, anda boleh bertanya kepada doktor di . Doktor akan sentiasa bersedia memberi anda semua nasihat yang diperlukan untuk menjaga kesihatan anda.

Rujukan:
Penerbitan Kesihatan Harvard. Diakses pada tahun 2020. Resipi untuk Kesihatan: Kacang, Makanan Berkhasiat.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 10 Manfaat Kesihatan Kesan Kacang Mung.
Perkhidmatan Penyelidikan Pertanian Jabatan Pertanian Amerika Syarikat USDA. Diakses pada tahun 2020. Laporan Asas: 16080, Kacang Mung, Biji matang, Mentah.

Recent Posts