Jangan dipandang rendah, ini adalah 9 gejala barah hati

, Jakarta - Kanser hati adalah barah yang bermula pada sel hati seseorang. Hati adalah organ berukuran bola yang terletak di bahagian kanan atas perut setiap orang, di bawah diafragma, dan di atas perut.

Beberapa jenis barah boleh terbentuk di hati. Jenis barah hati yang paling biasa adalah karsinoma hepatoselular, yang bermula pada jenis sel hati yang utama. Jenis barah hati lain yang mungkin berlaku, seperti kolangiokarsinoma intrahepatik dan hepatoblastoma, jarang berlaku.

Kanser yang merebak ke hati lebih biasa daripada barah yang bermula di sel-sel hati. Kanser yang bermula di kawasan tubuh yang lain, seperti usus besar, paru-paru atau payudara, boleh merebak ke hati dan disebut sebagai barah metastatik dan bukannya barah hati.

Gejala Kanser Hati

Mengalami satu atau lebih gejala barah hati tidak bermaksud anda menghidap barah hati. Sebenarnya, banyak gejala ini cenderung disebabkan oleh keadaan lain. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai gejala-gejala ini, adalah mustahak untuk diperiksa oleh doktor agar dapat dirawat.

Tanda-tanda dan gejala barah hati sering tidak muncul hingga peringkat akhir penyakit, tetapi kadang-kadang ia dapat muncul lebih cepat. Sekiranya anda berjumpa doktor ketika pertama kali melihat simptom, barah mungkin didiagnosis lebih awal. Beberapa simptom barah hati yang paling biasa adalah:

 1. Penurunan berat badan secara tiba-tiba.

 2. Hilang selera makan.

 3. Rasa sangat kenyang setelah makan kecil.

 4. Mual atau muntah.

 5. Hati yang membesar, terasa seperti penuh di bawah tulang rusuk di sebelah kanan.

 6. Limpa yang diperbesar, terasa seperti penuh di bawah tulang rusuk di sebelah kiri.

 7. Sakit di bahagian perut (abdomen) atau berhampiran bilah bahu kanan.

 8. Bengkak atau penumpukan cecair di perut (perut).

 9. Menguning kulit dan mata ( penyakit kuning ).

Gejala lain termasuk demam, pembuluh darah yang membesar di perut yang dapat dilihat melalui kulit, dan lebam atau pendarahan yang tidak normal.

Baca juga: Menyedari Gejala Kanser Hati

Merawat Kanser Hati

Rawatan untuk barah hati bergantung pada tahap keadaan. Sekiranya didiagnosis lebih awal, adalah mungkin untuk menghilangkan sepenuhnya barah yang berlaku. Pilihan rawatan pada peringkat awal barah hati termasuk:

 • Reseksi pembedahan, iaitu pembedahan membuang bahagian hati.

 • Pemindahan hati yang dilakukan dengan menggantikan hati dengan hati penderma.

 • Ablasi gelombang mikro atau frekuensi radio, yang merupakan rawatan dengan gelombang mikro atau gelombang radio yang digunakan untuk memusnahkan sel barah.

Namun, hanya sebilangan kecil barah hati yang didiagnosis pada tahap awal. Sebilangan besar orang didiagnosis apabila barah telah menyebar terlalu jauh untuk dihapuskan atau dimusnahkan sepenuhnya.

Baca juga: Ini adalah 4 peringkat barah hati yang perlu anda ketahui

Rawatan untuk Kanser Hati yang Tidak Boleh Diubati

Kanser hati yang maju boleh menyebabkan kadar kelangsungan hidup yang sangat rendah. Namun, ada langkah yang boleh diambil oleh profesional perubatan untuk merawat gejala barah dan memperlambat pertumbuhan tumor. Rawatan yang boleh dijalankan termasuk:

 • Terapi ablatif: Bahan disuntik terus ke dalam tumor, seperti alkohol. Laser dan gelombang radio juga boleh digunakan.

 • Terapi radiasi: Radiasi diarahkan pada tumor yang terjadi, sehingga membunuh sejumlah besar penyakit. Seseorang yang menerima terapi tersebut mungkin mengalami loya, muntah, dan keletihan.

 • Kemoterapi: Dadah disuntik ke dalam hati untuk membunuh sel barah. Dalam kemoembolisasi, bekalan darah ke tumor disekat secara pembedahan atau mekanikal, dan ubat-ubatan anti-kanser diberikan terus ke dalam tumor.

Baca juga: 4 Penyakit yang Sering Berlaku pada Organ Hati

Itulah beberapa gejala barah hati yang mungkin berlaku. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai gangguan tersebut, doktor dari sedia menolong. Caranya adalah dengan muat turun permohonan dalam telefon pintar awak!

Recent Posts