Panas Dalam Serangan? Hati-hati, Elakkan 7 Makanan Ini

"Demam dalam bukan penyakit, tetapi gejala sakit tekak. Puncanya bukan dari makanan yang dimakan setiap hari. Walau bagaimanapun, terdapat makanan tertentu yang boleh membuat pedih ulu hati menjadi lebih teruk. Itulah sebabnya orang yang demam disarankan untuk menghindari makanan ini. "

, Jakarta - Sudah tentu, anda sudah biasa dengan istilah panas dalam, bukan? Biasanya, orang menggunakan istilah untuk menunjukkan beberapa ketidakselesaan di kerongkong, seperti sakit ketika menelan atau ketidakselesaan di kerongkong.

Sebenarnya, dunia perubatan tidak mengenal istilah panas dalaman. Keadaan yang sering digambarkan sebagai pedih ulu hati bukanlah penyakit tetapi gejala sakit tekak. Keadaan ini adalah gejala awal jangkitan virus atau bakteria. Jadi, adakah benar bahawa terdapat beberapa makanan yang boleh menyebabkan pedih ulu hati? Inilah ulasannya.

Baca juga: Panas Dalam Serangan? Inilah yang akan berlaku pada tubuh

Tidak Disebabkan oleh Makanan

Bercakap mengenai pedih ulu hati, keadaan ini sering dikaitkan dengan makanan tertentu. Terdapat beberapa makanan yang menjadi kambing hitam ketika gejala pedih ulu hati muncul. Ramai orang awam mengesyaki, makanan ini adalah penyebab pedih ulu hati.

Dalam perubatan tradisional, gejala pedih ulu hati muncul apabila seseorang memakan terlalu banyak makanan yang diproses pada suhu tinggi atau makanan daging dan goreng. Selain itu, pedih ulu hati sering dikaitkan dengan memakan durian, coklat, atau makanan yang terlalu banyak. Adakah benar, sebenarnya begitu?

Jangan tergesa-gesa untuk menuduh makanan di atas. Kerana, perkara di atas tidak dapat dijelaskan secara ilmiah. mengikut Institut Kesihatan Nasional , sakit tekak atau faringitis (rasa tidak selesa, sakit, atau gatal-gatal di tekak) akibat pembengkakan bengkak di bahagian belakang tekak (faring). Faring terletak di antara amandel dan kotak suara (laring).

Nah, kebanyakan sakit tekak disebabkan oleh selesema, selesema, virus coxsackie atau mono (mononucleosis). Dalam beberapa kes, sakit tekak boleh disebabkan oleh bakteria, misalnya streptokokus .

Kesimpulannya, sakit tekak atau pedih ulu hati yang digambarkan oleh orang, tidak disebabkan oleh pengambilan makanan tertentu. Keadaan ini disebabkan oleh serangan virus atau bakteria.

Makanan yang Perlu Diperhatikan, Dari Susu hingga Sayuran Mentah

Pedih ulu hati disebabkan oleh virus atau bakteria, tetapi ada makanan tertentu yang dapat memperburuk gejala. Nah, bagi anda yang mengalami sakit tekak atau pedih ulu hati, elakkan makanan di bawah ini "

1. Susu

Pada sesetengah orang, susu boleh menebal atau meningkatkan pengeluaran lendir. Keadaan ini dapat mendorong seseorang membersihkan kerongkong lebih kerap, yang boleh menyebabkan sakit tekak menjadi lebih teruk.

2. Makanan Pedas

Makanan pedas juga dianggap memburukkan lagi gejala pedih ulu hati atau sakit tekak. Oleh itu, elakkan makanan pedas seperti sambal, cengkih, lada hitam, pala, hingga rempah dengan rasa pedas.

3. Makanan Goreng

Makanan goreng boleh menyebabkan kerengsaan tekak. Tekstur makanan goreng kering dan berminyak, menyukarkan tekak untuk menelan. Inilah yang menyebabkan gejala pedih ulu hati atau sakit tekak berkembang.

Baca juga: 8 Makanan yang Selamat Dimakan ketika Sakit Tekak

4. Buah Asam

Buah masam seperti jeruk, lemon, limau, tomato dan limau gedang harus dielakkan. Buah-buahan ini boleh membuat sakit tekak menjadi lebih teruk. Jeruk, jus oren dan buah-buahan berasid lain boleh merengsakan permukaan tekak.

5. Makanan rangup dan Keras

Makanan yang renyah dan keras, seperti keropok, roti berkerak, kacang atau sayur mentah harus dielakkan dengan api kecil, kerana boleh membuat tekak merasa tidak selesa.

6. Minuman Fizzy

Sekiranya anda suka minuman ringan, anda harus berhenti minum minuman ini semasa panas. Minuman bersoda gula boleh menyebabkan keradangan di kerongkong, yang boleh membuat pedih ulu hati menjadi lebih teruk.

7. Alkohol

Minuman dan ubat kumur yang mengandungi alkohol boleh menyebabkan sensasi terbakar di kerongkong. Alkohol juga menyebabkan dehidrasi, jadi tidak baik memakannya ketika panas.

Baca juga: Perlu Tahu, Ini Cara Mengatasi Gejala Sakit Tenggorokan

Sekiranya sakit tekak menyerang, jangan risau. Anda boleh membeli ubat atau lozenges melalui aplikasi . Tidak perlu repot, cukup pesan melalui aplikasi dan pesanan ubat anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun Aplikasi ini kini juga terdapat di App Store dan Google Play.

Rujukan:
ENTHealth - Akademi Otolaryngologi Amerika. Diakses pada tahun 2021. Tujuh Petua untuk Membantu Anda Mencegah Sakit Tenggorokan
Institut Kesihatan Nasional - MedlinePlus. Diakses pada 2021. Faringitis - sakit tekak
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Apa yang Harus Dimakan dan Diminum Semasa Mengalami Sakit Tenggorokan
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Apa yang Harus Dimakan dan Diminum Semasa Mengalami Sakit Tenggorokan
NDTV. Diakses pada tahun 2021. 3 Makanan Yang Perlu Dielakkan Semasa Berlaku Sakit Tenggorokan.

Recent Posts