Kedua-duanya menyerang mata, ini adalah perbezaan antara stye dan chalazion

, Jakarta - Pewarna adalah keadaan apabila benjolan kecil muncul di kelopak mata yang menyebabkan penghidapnya mengalami gangguan penglihatan. Namun, tidak semua pembengkakan mata disebut stye. Keadaan ini boleh menjadi gangguan. Jadi, bagaimana anda membezakannya? Inilah perbincangannya!

Perbezaan Antara Stye dan Chalazion

Kedua-dua jenis penyakit mata membuat benjolan di mata yang terasa agak tidak selesa. Gaya berlaku kerana jangkitan bakteria, sama ada pada folikel rambut atau kelenjar penghasil minyak di kelopak mata. Sekiranya anda mempunyai warna, kelopak mata anda mungkin merah dan lembut apabila disentuh. Mata anda juga mungkin terasa sakit dan gatal.

Sementara itu, chalazion tidak disebabkan oleh jangkitan. Kekacauan berlaku apabila kelenjar minyak tersumbat, menyebabkan pembengkakan. Tidak seperti pewarna, chalazion biasanya tidak menimbulkan rasa sakit, hanya terasa getah ketika disentuh.

Chalazions umumnya muncul di kelopak mata atas, tetapi dapat muncul di kelopak mata bawah atau bahkan kedua mata. Lebihan kecil kira-kira 2-8 milimeter. Chalazions boleh hilang tanpa rawatan khas. Dalam beberapa kes, jumlah benjolan yang tumbuh di kelopak mata boleh lebih dari satu. Kesannya, kelopak mata kelihatan bengkak dan tidak sekata.

Baca juga: Harus Tahu, Inilah Perbezaan Antara Blepharitis dan Stye

Perbezaan Antara Gejala Stye dan Chalazion

Stye dan chalazion kadang-kadang sangat sukar untuk dibezakan. Supaya anda dapat mengetahui dengan lebih jelas perbezaannya, pertimbangkan simptom-simptom berikut tentang warna dan kekacauan:

Stye

Stye dapat dikenali dari gejala berikut:

 • Benjolan merah yang sangat menyakitkan di sepanjang tepi kelopak mata di pangkal bulu mata. Ini boleh menjadikan seluruh kelopak mata membengkak.

 • Biasanya terdapat titik kecil di tengah benjolan.

 • Terasa seperti ada sesuatu yang terpaku di mata.

 • Mata gatal.

 • Terdapat kerak di sepanjang tepi kelopak mata.

chalazion

Kehadiran chalazion sering tidak dikenali pada mulanya. Walau bagaimanapun, apabila berlaku kekacauan, anda mungkin mengalami gejala berikut:

 • Benjolan pada kelopak mata yang kadang-kadang menjadikan mata menjadi merah dan bengkak.

 • Terasa lembut atau lembut ketika disentuh.

 • Dalam kes yang jarang berlaku, kelopak mata boleh membengkak sepenuhnya.

 • Chalazion yang membesar dapat menekan bola mata dan menyebabkan penglihatan kabur.

Baca juga: Ketahui 4 Faktor yang Meningkatkan Penampilan Chalazion

Bagaimana Merawat Gaya dan Kekacauan?

Sebenarnya, tidak ada rawatan khusus untuk merawat dua masalah mata ini. Orang dengan chalazion dapat sembuh tanpa rawatan dalam 2 hingga 6 bulan. Sementara itu, jika anda merasakan pembengkakan akibat pewarna atau kekacauan agak mengganggu penglihatan anda atau bahkan mengganggu penampilan anda, ada beberapa cara untuk membantu mempercepat proses penyembuhan, termasuk:

 • Kompres Panas. Anda boleh menggunakan kain flanel atau tuala kecil bersih yang telah direndam dalam air suam. Selepas itu, anda boleh menggunakan kompres lembut pada kelopak mata selama 5 hingga 10 minit. Anda boleh melakukan ini secara berkala 3 hingga 4 kali sehari. Kehangatan dan sedikit tekanan pada benjolan melegakan benjolan di kelopak mata dan melembapkan permukaan benjolan.
 • Urut. Anda boleh melakukan urutan lembut pada benjolan setelah kompres hangat. Langkah ini dilakukan untuk mengeluarkan cecair di dalam benjolan. Namun, pastikan tangan anda bersih sebelum melakukan urutan.
 • Bersihkan kelopak mata. Bersihkan sekurang-kurangnya 2 kali sehari untuk membuang minyak dan sel kulit mati yang menyebabkan penumpukan cecair di lebam.

Di samping itu, terdapat beberapa perkara yang harus dipertimbangkan semasa proses rawatan, iaitu:

 • Sentiasa gunakan kain bersih atau kain lap semasa membersihkan kawasan mata.

 • Jangan sesekali memerah atau cuba memberi tekanan pada mata.

 • Pastikan wajah, kulit kepala, alis dan tangan anda bersih.

 • Hadkan penggunaan solekan di kawasan

 • Sekiranya anda memakai kanta lekap, pastikan ia bersih. Doktor anda boleh memberitahu anda cara membasmi kuman kanta lekap. Walau bagaimanapun, lebih baik tidak memakai kanta lekap ketika anda mempunyai stye atau chalazion.

 • Sentiasa basuh tangan anda sebelum dan selepas menyentuh kawasan yang dijangkiti.

 • Beritahu doktor anda jika anda merasakan kelainan atau gejala tidak membaik apabila anda menggunakan titisan mata atau ubat oral yang ditetapkan oleh doktor.

 • Hubungi doktor jika tidak ada perubahan selepas 2 minggu rawatan.

Baca juga: Ini adalah Petua Mudah untuk Mencegah Gaya

Itulah perbezaan yang perlu anda ketahui mengenai stye dan chalazion. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak maklumat mengenai perkara ini atau masalah kesihatan lain, jangan ragu untuk membincangkannya dengan doktor anda mengenai permohonan tersebut , melalui ciri Berbual Dengan Doktor, ya. Sangat mudah, perbincangan dengan pakar yang anda mahukan dapat dilakukan Berbual atau Panggilan Suara / Video, bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun sekarang di App Store atau Google Play Store!

Rujukan:
Akademi Oftalmologi Amerika. Diakses pada 2020. Apakah Chalazia dan Gaya?

Recent Posts