Positif Beracun Boleh Mempunyai Kesan Negatif

, Jakarta - Ketika anda mengalami masalah yang sukar diatasi, bercakap dengan seseorang yang boleh anda percayai adalah satu penyelesaian. Dengan melakukan ini, diharapkan perasaan yang lebih baik dapat timbul, sehingga mereka dapat melewati periode ini. Walaupun begitu, beberapa kata semangat yang diberikan oleh orang lain sebenarnya boleh memberi kesan negatif dalam jangka panjang, anda tahu!

Ia juga dikenali sebagai positif toksik . Pasti anda keliru tentang alasannya jika ucapan positif sebenarnya memberi kesan negatif kepada seseorang. Apabila seseorang mendapat positif toksik dari orang yang dipercayai, dia mula mengabaikan emosi negatif di dalam badan. Ini boleh menyebabkan keadaan jika selalu positif menjadi kaedah terbaik untuk menjalani kehidupan. Inilah ulasan penuh!

Baca juga: Bukan Depresi, Hati-hati Emosi Boleh Berjangkit

Kesan Negatif Positif Beracun

Positif toksik adalah keadaan yang berlaku apabila seseorang selalu menganggap bahawa dengan berfikiran positif, semua masalah dapat dilalui dengan baik. Orang ini percaya bahawa selalu bersikap positif boleh menjadi cara yang tepat untuk mengatasi semua masalah. Penghidapnya sering menolak perasaan emosi negatif dan akhirnya dapat menumpuk dan menyebabkan gangguan apabila sukar untuk menahannya.

Seseorang yang mempercayai positif toksik akan terus berusaha menghindari emosi negatif, walaupun perasaan ini dihasilkan oleh otak untuk memberi isyarat bahaya. Sekiranya ia berlanjutan, anda akan sukar untuk menilai masalah yang berlaku dan menganggap sekiranya masalah yang berlaku akan berlalu dengan sendirinya. Pasti anda tidak mahu perkara itu terjadi, bukan?

Di samping itu, anda juga boleh menjadi sumber positif toksik sambil selalu memaksa orang lain untuk melihat sisi baik ketika sesuatu yang buruk berlaku. Sebenarnya, mungkin rakan itu hanya ingin meluahkan perasaannya, bukan untuk mendapatkan nasihat positif. Dengan cara itu, dia tidak dapat mengekspresikan emosi yang dia ditekan dan pada akhirnya ia boleh memberi kesan buruk.

Contoh beberapa perkataan yang mengandungi positif toksik adalah:

"Jangan menyerah, kamu boleh melakukannya."

"Cuba lihat dari sisi positif, ..."

"Anda harus bersyukur, cuba melihat penderitaan orang lain."

"Anda mesti banyak bersyukur, ..." dan seterusnya.

Baca juga: Remaja Marah, Inilah Sebabnya

Penolakan demi penolakan berterusan, yang pada akhirnya boleh mencetuskan tekanan dan psikologi kepada gangguan fizikal. Beberapa kesan buruk juga boleh berlaku akibat positif toksik . Berikut adalah beberapa kesannya:

1. Kekeliruan pada Emosi Sendiri

Seseorang yang sentiasa fokus positif toksik akhirnya dapat mengalami kekeliruan oleh emosi yang timbul dalam dirinya. Kelainan itu boleh membuatkan penghidap tidak berfikir secara realistik. Sekiranya tidak diperiksa, timbul rasa kebingungan tentang sesuatu yang sedang dihadapi, sehingga sukar untuk mencari jalan keluar untuk masalah tersebut. Pada akhirnya, tekanan bertambah dan menunggu untuk meletup.

2. Sukar untuk menggambarkan perasaan

Orang yang benar-benar percaya positif toksik akan sukar untuk menggambarkan perasaan negatif dalam dirinya. Jadi, dia tidak dapat menyatakan kemarahan dan kesal terhadap sesuatu. Ini mengakibatkan orang di sekitar mereka tidak mengetahui masalah yang mereka alami dan terus menganggap bahawa semuanya baik-baik saja. Sekiranya seperti ini, lebih baik mendapatkan rawatan daripada ahli psikologi.

Baca juga: Marah tanpa sebab, mungkin mengalami 6 keadaan ini

Sekiranya anda mengalami ini, ada baiknya memutuskan rangkaian masalah. Sekiranya tidak diperiksa, masalah yang lebih besar akan berlaku dan anda akan semakin tidak dapat mengawal diri anda. Apabila anda merasa diri anda terlalu positif, cubalah berbincang dengan ahli psikologi dari untuk cadangan untuk menjadikannya lebih baik. Satu-satunya cara adalah muat turun permohonan dalam telefon pintar awak!

Rujukan:
Kumpulan Psikologi. Diperoleh pada tahun 2020. Positif Beracun: Bahagian Gelap Positif Getaran.
Huff Post. Diperoleh pada tahun 2020. Apakah Positif Beracun? Mengapa Tidak Baik Sekarang.

Recent Posts