Jangan kecewa, inilah sebab mengapa sukar bagi lelaki untuk terus bergerak

, Jakarta - Komitmen adalah salah satu perkara terpenting dalam hubungan. Komitmen dapat menjadikan ikatan hubungan semakin erat. Walau bagaimanapun, apabila hubungan itu harus dikendalikan kerana satu sebab atau yang lain, perasaan kekeliruan dan kesukaran teruskan ia mungkin berlaku.

Ramai orang berpendapat bahawa wanita lebih cepat melepaskan semua kenangan yang mereka lalui berbanding dengan lelaki. Anggapan bahawa lelaki lebih sukar untuk dilakukan teruskan biasa. Walau bagaimanapun, apa sebabnya teruskan sukar? Berikut adalah perbincangan lengkap mengenai alasan lelaki lebih sukar teruskan dari pasangan mereka setelah berpisah!

Baca juga: Petua Kuat untuk Berpindah dari bekas kekasih

Sebab mengapa lelaki sukar untuk bergerak setelah putus

Hubungan yang telah lama wujud pasti meninggalkan banyak kenangan manis. Walaupun begitu, kesedihan yang timbul tidak boleh berpanjangan sehingga produktiviti dapat berterusan seperti biasa. Anda harus benar-benar berusaha keras untuk melupakan semua kenangan hubungan masa lalu.

Apabila seseorang putus, rasa sakit yang timbul dapat dijelaskan secara ilmiah. Ini disebabkan oleh rangsangan yang diterima oleh otak untuk menghantar isyarat kesakitan ke seluruh badan. Di samping itu, tahap hormon gembira akan menurun dan tahap hormon stres akan meningkat. Itulah sebabnya seseorang yang putus merasakan kesakitan, kesedihan, kekecewaan, dan kemarahan.

Memang sukar teruskan setelah hubungan yang lama. Juga disebutkan teruskan akan lebih sukar bagi seorang lelaki. Terdapat beberapa sebab lelaki merasa sukar untuk melakukannya teruskan, jadi memerlukan masa yang lebih lama walaupun tidak ditunjukkan.

1. Lelaki lebih tertutup dengan perasaannya

Salah satu sebab mengapa lelaki lebih sukar melakukannya teruskan Setelah putus, perasaannya agak tertutup. Faktor-faktor ini memudahkan wanita meneruskan kehidupan daripada lelaki. Lelaki lebih cenderung untuk menutup perasaan mereka dan menyimpan perasaan sedih terhadap diri mereka yang akhirnya lebih sukar untuk ditangani teruskan.

2. Lebih sukar bagi lelaki untuk memulakan hubungan baru

Sebab lain ialah lelaki lebih sukar teruskan adalah kerana lebih sukar untuk memulakan hubungan baru. Dikatakan bahawa wanita lebih mudah menyesuaikan diri setelah putus cinta. Sebabnya adalah kerana wanita telah memikirkan keadaan terburuk ketika mereka menjalin hubungan. Sementara itu, sebilangan lelaki sering tidak memikirkan kemungkinan yang akan berlaku. Di samping itu, trauma selepas itu juga boleh menjadikannya lebih sukar untuk melupakan apa yang berlaku.

3. Wanita yang selalu anda mahukan

Sebab lelaki sukar teruskan yang lain adalah bahawa bekas pasangannya adalah jenis wanita yang selalu dia mahukan. Wanita ini telah mewakili segalanya dari segi fizikal dan sifat semula jadi. Mungkin dia telah berusaha mempersiapkan dirinya untuk komitmen yang lebih serius. Namun, kenyataannya tidak berjalan mengikut rancangan sehingga lebih sukar untuk melupakan kenangan yang berlaku.

Mungkin anda keliru dengan siapa yang harus dibincangkan setelah berpisah dengan pasangan anda. Anda tidak perlu risau, ahli psikologi dari bersedia untuk mendengar semua yang anda rasa supaya lebih cepat teruskan. Ia mudah, anda hanya muat turun permohonan dalam telefon pintar terpakai!

Baca juga: Inilah cara untuk cepat bergerak kerana bekas perkahwinan anda pergi

Apa yang perlu dilakukan untuk membuat lelaki bergerak dengan cepat?

Adalah wajar untuk mengalami perasaan sedih setelah putus cinta, tetapi jangan biarkan ia memberi kesan negatif terhadap kerjaya dan kesihatan anda. Masih ada perkara penting lain yang perlu dilakukan walaupun anda merasa tidak sedap hati. Lalu, apa yang boleh dilakukan untuk menjadikannya lebih cepat teruskan?

  • Penting untuk bertenang sebentar dan menjauhkan diri dari media sosial untuk sementara waktu. Ini dapat mengelakkan kemarahan dan kekecewaan semasa perpecahan yang tidak teratur untuk disebarkan ke media sosial. Elakkan mengatakan perkara negatif di media sosial semasa perpisahan.

  • Cuba bersenam, seperti berjalan kaki, berenang, yoga dan sukan lain yang anda suka. Dengan bersenam, badan anda akan lebih sihat dan dapat merangsang pengeluaran hormon gembira yang dapat mengurangkan tekanan perasaan dan perasaan sedih akibat putus cinta.

  • Lakukan perkara yang anda sukai dan boleh mengalihkan pemikiran negatif yang sedang marah, seperti mendengar lagu, membaca buku, berjalan-jalan, dan bertemu rakan. Di samping itu, anda juga dapat memberitahu tentang perasaan anda kepada orang yang anda percayai.

Baca juga: Bercinta dengan Mantan Rakan, Adakah OK?

Itulah beberapa sebab lelaki lebih sukar teruskan berbanding wanita pasca putus cinta. Sesungguhnya, tidak ada yang mudah setelah anda komited dengan seseorang, tetapi cubalah yang terbaik agar ia tidak menjadi kesan domino dalam hidup anda.

Rujukan:
Harian Elite. Diakses pada tahun 2020. 7 Sebab Mengapa Lelaki Mempunyai Masa Yang Lebih Keras Membiarkan Daripada Wanita
Peraturan hubungan. Diakses pada tahun 2020. 15 Sebab Mengapa Perpisahan Lebih Keras pada Lelaki

Recent Posts