Apa Yang Berlaku Pada Kaki Anda Jika Anda Mengalami Kutu Air?

"Kemunculan kutu air di kaki ditandai dengan ruam yang gatal dan gatal yang terlihat di antara jari kaki. Gatal akan bertambah teruk apabila anda menanggalkan kasut selepas melakukan aktiviti. Kutu air juga membuat kulit kaki kering dan menebal. "

, Jakarta - Kutu air, juga dikenal sebagai tinea pedis, adalah jangkitan jamur yang menyerang lapisan atas kulit pada kaki. Keadaan ini cenderung berlaku ketika kaki basah dan lembap, sehingga dialami oleh banyak orang yang jarang menjaga kebersihan kaki. Contohnya, jarang mencuci kaki atau menukar stoking.

Walaupun sering dianggap remeh, kutu air dapat merebak ke bahagian tubuh yang lain dan mencetuskan keradangan kelenjar getah bening. Untuk lebih waspada, ketahui apa yang terjadi pada kaki anda ketika anda mendapat kutu air.

Baca juga: 6 Bahan Asli untuk Mengatasi Kutu Air

Kenali Gejala Kutu Air

Kutu air disebabkan oleh jangkitan kulat, paling kerap dermatofit yang menyebabkan kurap. Apabila dijangkiti kulat, berikut adalah gejala kutu air yang perlu diperhatikan:

1. Ruam bising yang terasa gatal dan terdapat di antara jari kaki. Gatal lebih ketara apabila penghidap menanggalkan kasut dan kaus kaki selepas melakukan aktiviti.

2. Kutu air menjadikan kulit kering, menebal, mengeras, dan kasar pada tapak kaki atau sisi kaki. Tidak jarang, kulit orang dengan kutu air menjadi retak dan mengelupas.

3. Dalam kes yang teruk, kutu air membuat lepuh yang terasa gatal.

4. Jika kutu air merebak ke kuku kaki, penghidapnya akan mengalami perubahan warna kuku disertai dengan penebalan dan kerosakan pada kuku.

Baca juga: Adakah benar bahawa kulit kering lebih mudah dijangkiti?

Bolehkah kutu air menyebabkan komplikasi? Tentu anda boleh, risikonya bergantung kepada keparahan jangkitan. Salah satu komplikasi yang cenderung terjadi adalah penyebaran jangkitan ke kawasan lain di tubuh, seperti jari kaki, pangkal paha, dan tangan.

Pada peringkat lanjut, keadaan ini menyebabkan keradangan saluran kelenjar getah bening (limfangitis) atau keradangan kelenjar getah bening (limfadenitis). Jangan biarkan kutu air menyebabkan komplikasi. Untuk itu, anda memerlukan kaedah strategik untuk merawat dan mencegah kutu air, bagaimana?

Kaedah Berkesan untuk Mengatasi Jangkitan Kutu Air

Jangkitan kutu air dapat diatasi dengan berbagai cara, termasuk:

1. Rendam kaki ke dalam air garam atau cuka cair. Tujuannya adalah agar lepuh kulit kering dengan cepat.

2. Rawat dengan minyak pokok teh atau krim antijamur yang dijual secara bebas di pasaran. Contohnya, miconazole atau clotrimazole. Pastikan anda bercakap dengan doktor anda sebelum menggunakannya.

3. Jaga kebersihan kaki anda. Caranya adalah dengan mencuci kaki dengan kerap setelah melakukan perjalanan, menjaga kaki anda tetap kering dan bersih, elakkan menggunakan stoking yang terlalu tebal, ganti stoking atau kasut basah, dan gunakan selipar ketika melakukan aktiviti di tempat awam. Elakkan berkongsi barang peribadi, seperti tuala dan kasut. Sekiranya perlu, lakukan penjagaan kaki khas menggunakan produk yang dapat mencegah kutu air.

Jangkitan kutu air biasanya ringan tetapi kadang-kadang boleh bertahan lama. Rawatan kutu air biasanya dilakukan dengan memberi ubat antijamur. Namun, kadang kala jangkitan kulat sukar untuk disingkirkan. Rawatan jangka panjang dengan ubat antijamur mungkin diperlukan untuk mencegah jangkitan kutu air muncul kembali.

Baca juga: Kepentingan Menjaga Kebersihan Kaki untuk Mencegah Kuku Kaki Tumbuh

Rawatan untuk Kutu Air

Jenis rawatan untuk kutu air yang biasanya digunakan adalah:

1. Krim.

2. Semburkan.

3. Serbuk.

Tidak semua orang sesuai dengan jenis tertentu. Adalah idea yang baik untuk mengetahui jenis kutu air yang anda miliki dan ubat apa yang sesuai digunakan. Kadang kala anda perlu mencuba beberapa rawatan sehingga anda mendapat rawatan yang paling sesuai untuk anda. Sekiranya anda mempunyai aduan yang serupa, jangan ragu untuk bercakap dengan doktor melalui aplikasi tersebut . Perlu membeli ubat kutu air? Boleh dilakukan melalui Kedai Kesihatan di !

Rujukan:
Perkhidmatan kesihatan Kebangsaan. Diakses pada tahun 2021. Kaki atlet.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Kaki Atlet (Tinea Pedis).

Recent Posts