Apa fungsi suntikan insulin untuk penderita diabetes?

, Jakarta - Insulin adalah hormon yang dihasilkan di pankreas, kelenjar yang terletak di belakang perut anda. Hormon ini membantu tubuh menggunakan glukosa (gula) untuk tenaga.

Walau bagaimanapun, pada orang yang menghidap diabetes, pankreas tidak menghasilkan cukup insulin atau insulin yang dihasilkannya tidak berfungsi dengan baik. Itulah sebabnya sebilangan orang yang menghidap diabetes memerlukan suntikan insulin sebagai rawatan. Inilah ulasannya.

Sekilas Diabetes

Diabetes adalah penyakit yang berlaku apabila glukosa darah terlalu tinggi. Glukosa darah adalah sumber tenaga utama dan berasal dari makanan yang kita makan. Insulin membantu glukosa dari makanan memasuki sel untuk digunakan sebagai tenaga.

Namun, kadang-kadang tubuh tidak membuat cukup insulin atau tidak menggunakan insulin dengan betul, jadi glukosa tetap di dalam darah dan tidak sampai ke sel. Terdapat dua jenis diabetes utama, jenis 1 dan jenis 2.

Diabetes jenis 1 adalah sejenis penyakit autoimun yang menyebabkan badan menyerang dirinya sendiri. Sekiranya anda menghidap diabetes jenis 1, tubuh anda tidak dapat menghasilkan insulin. Ini kerana sistem imun telah memusnahkan semua sel penghasil insulin di pankreas. Penyakit ini didiagnosis lebih kerap pada orang muda, walaupun boleh berkembang pada masa dewasa.

Manakala pada diabetes jenis 2, tubuh menjadi tahan terhadap kesan insulin. Ini bermaksud tubuh memerlukan lebih banyak insulin untuk mendapatkan kesan yang sama. Oleh itu, badan akan menghasilkan lebihan insulin untuk memastikan tahap glukosa darah tetap normal.

Namun, setelah bertahun-tahun menghasilkan hormon secara berlebihan, sel-sel penghasil insulin di pankreas dapat menjadi berlebihan dan mati. Diabetes jenis 2 mempengaruhi orang-orang dari semua peringkat umur, tetapi biasanya berkembang di kemudian hari.

Baca juga: 5 Cara Sihat untuk Mengatasi Diabetes

Fungsi Suntikan Insulin untuk Penghidap Diabetes

Semua orang dengan diabetes jenis 1 dan beberapa orang dengan diabetes jenis 2 memerlukan suntikan insulin untuk membantu menguruskan tahap gula dalam darah mereka. Suntikan insulin berfungsi sebagai pengganti atau tambahan untuk insulin untuk badan.

Orang dengan diabetes jenis 1 tidak dapat menghasilkan insulin, jadi mereka mesti menyuntik insulin untuk mengawal kadar glukosa darah mereka. Walaupun banyak orang dengan diabetes jenis 2 dapat mengatur kadar glukosa darah mereka dengan perubahan gaya hidup dan ubat oral.

Namun, jika rawatan ini tidak dapat membantu mengawal tahap glukosa, mereka juga memerlukan suntikan insulin untuk membantu mengawal kadar glukosa darah mereka.

Baca juga: Perlu dikonsumsi secara berkala, berikut adalah peraturan untuk mengambil ubat diabetes ketika berpuasa

Jenis Suntikan Insulin

Semua jenis insulin menghasilkan kesan yang sama, yang meniru kenaikan dan penurunan kadar insulin dalam badan sepanjang hari. Walau bagaimanapun, setiap jenis insulin mempunyai kelajuan dan daya tahan yang berbeza dalam kinerjanya. Jenis suntikan insulin berikut:

  • Insulin yang bertindak pantas: Jenis insulin ini mula berfungsi kira-kira 15 minit selepas suntikan. Kesannya boleh bertahan antara 3-4 jam. Jenis insulin ini sering digunakan sebelum makan.
  • Insulin bertindak pendek: jenis insulin ini disuntik sebelum makan. Suntikan insulin ini mula berfungsi 30-60 minit selepas anda menyuntiknya dan boleh bertahan 5-8 jam.
  • Insulin bertindak pertengahan: Jenis insulin ini mula berfungsi dalam 1-2 jam selepas suntikan dan kesannya boleh bertahan 14-16 jam.
  • Insulin yang bertindak panjang: Insulin ini tidak berfungsi sehingga kira-kira 2 jam selepas anda menyuntiknya, tetapi kesannya boleh bertahan hingga 24 jam atau lebih.

Cara Penggunaan dan Dos Suntikan Insulin

Insulin tidak dapat diperoleh melalui mulut, tetapi harus disuntik dengan jarum suntik, pena insulin atau pam insulin.

Doktor akan menunjukkan cara menggunakan suntikan insulin dan anda boleh menyuntikkannya di bawah kulit di mana sahaja di badan, seperti paha, punggung, lengan atas dan perut. Anda dinasihatkan untuk mengubah lokasi suntikan untuk mengelakkan penebalan kulit daripada pendedahan insulin yang berterusan.

Penggunaan insulin berbeza dari orang ke orang bergantung pada tahap glukosa darah mereka dan tujuan pengurusan diabetes mereka. Doktor anda mungkin mengarahkan anda untuk mengambil suntikan insulin 60 minit sebelum makan.

Dos insulin yang anda perlukan setiap hari juga bergantung pada faktor-faktor seperti diet anda, tahap aktiviti fizikal, dan keparahan diabetes anda. Sebilangan orang hanya memerlukan satu suntikan insulin setiap hari. Yang lain memerlukan tiga atau empat. Doktor anda juga mungkin meminta anda menggunakan insulin yang bertindak pantas dan insulin yang bertindak panjang.

Baca juga: Jangan hanya mencucuk, perhatikan ini sebelum suntikan insulin

Itulah penjelasan mengenai fungsi suntikan insulin bagi penghidap diabetes. Sekiranya anda masih keliru tentang cara menggunakan suntikan insulin, cuba tanya doktor anda melalui aplikasi tersebut . Melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual , anda boleh bertanya apa sahaja mengenai kesihatan kepada doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun permohonan sekarang.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Semua yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Insulin.
Institut Diabetes Nasional dan Pencernaan dan Penyakit Ginjal. Diakses pada tahun 2021. Apa itu Diabetes?
Institut Diabetes Nasional dan Pencernaan dan Penyakit Ginjal. Diakses pada tahun 2021. Insulin, Ubat-ubatan, & Rawatan Diabetes Lain

Recent Posts