Ketahui faedah tidur telanjang

, Jakarta - Tahukah anda bahawa kualiti tidur boleh mempengaruhi kualiti hidup dan kesihatan? Tidur adalah keperluan yang sangat penting. Sekiranya anda kurang tidur, pelbagai masalah kesihatan boleh berlaku di dalam badan. Lebih teruk lagi, anda boleh mengalami kemurungan ketika anda mengalami kekurangan tidur yang teruk.

Nah, tidur telanjang adalah salah satu cara untuk meningkatkan kualiti tidur. Mungkin bagi masyarakat Indonesia, tidur telanjang masih satu perkara yang tidak banyak dilakukan. Sehingga anda berminat untuk mencubanya, berikut adalah kelebihan tidur telanjang yang perlu anda ketahui.

Baca juga: Jarang Diketahui, Ini 6 Manfaat Tidur

1. Meningkatkan Kualiti Tidur

Adakah anda pernah tidak dapat tidur kerana suhu bilik terlalu panas atau terlalu sejuk? Ternyata suhu bilik juga boleh mempengaruhi kualiti tidur kita, anda tahu. Tidur di persekitaran yang lebih sejuk dianggap dapat membantu meningkatkan kualiti tidur. Menurut National Sleep Foundation, suhu bilik tidur yang ideal untuk tidur adalah 15.6-19.4 darjah Celsius. Nah, tidur dalam keadaan telanjang mampu menjaga suhu dalaman badan tetap rendah.

2. Tolonglah Ttidur Llebih banyak lagi Ctergesa-gesa

Tidur dalam keadaan telanjang juga dapat membantu seseorang untuk tidur lebih cepat. Menurut National Sleep Foundation, suhu badan adalah bahagian penting dari irama sirkadian. Irama sirkadian adalah jam biologi yang mengatur ketika orang tidur dan bangun. Suhu badan cenderung berubah sepanjang hari, secara beransur-ansur menurun sepanjang siang dan malam. Itulah sebab mengapa orang mula mengantuk pada waktu malam.

Tidur dalam keadaan telanjang dapat membantu kulit menyejuk lebih cepat yang secara automatik membantu menurunkan suhu badan dan membolehkan seseorang tidur lebih cepat.

Sekiranya anda mengalami masalah tidur yang tidak membaik, segera berjumpa doktor untuk dikenali lebih jauh dan dapatkan rawatan yang tepat. Sebelum mengunjungi hospital, anda boleh membuat temu janji dengan doktor terlebih dahulu melalui aplikasi .

3. Organ Reproduktif yang Sihat

Faraj sebagai salah satu organ pembiakan adalah bahagian badan yang secara semula jadi mempunyai suhu yang hangat dan lembap. Ini menjadikan vagina sebagai tempat yang sesuai untuk pembiakan kulat dan bakteria. Dengan tidur telanjang, anda memberi peluang kepada organ pembiakan anda untuk bernafas, dengan itu menghalang pertumbuhan bakteria dan kulat.

4. Mencegah Penyakit Kulit

Adakah anda sedar bahawa ada beberapa bahagian badan yang selalu dalam keadaan lembap? Bahagian badan yang lembap adalah tempat yang sangat baik untuk kulat dan bakteria tumbuh dan membiak.

Dengan tidur dalam keadaan telanjang, anda memberi peluang kepada semua bahagian badan anda terkena udara. Kelembapan pada bahagian badan seperti vagina, ketiak, kaki, dan bahagian lain akan berkurang.

Ini akan memberi kesan yang besar untuk mencegah pertumbuhan dan percambahan kulat dan bakteria yang menyebabkan pelbagai penyakit kulit. Oleh itu, ini adalah faedah yang sangat penting untuk tidur tanpa memakai pakaian.

Baca juga: Kepentingan Tidur Ideal yang sesuai dengan Umur

5. Mencegah Penuaan Pramatang

Bagi anda yang tidak ingin mengalami penuaan pramatang, anda boleh mengamalkan kebiasaan yang satu ini, iaitu dengan tidur tanpa memakai sehelai benang. Dengan pembebasan haba dari badan, tidur akan menjadi lebih tenang. Sementara itu, semasa tidur, badan menghasilkan hormon melatonin dan hormon pertumbuhan lain.

Jadi, orang yang tidur dengan lebih nyenyak secara automatik menghasilkan hormon pertumbuhan dan hormon melatonin dihasilkan lebih banyak. Ini dapat membantu mencegah proses penuaan.

6. Mengeratkan Hubungan dengan Pasangan

Menurut Berita Perubatan Hari Ini, kulit ke kulit dengan pasangan mampu mendorong tubuh melepaskan hormon yang disebut oxytocin. Oxytocin dapat berperanan dalam mendorong interaksi sosial dengan rakan kongsi. Tahap oksitosin yang meningkat juga dapat mengurangkan tekanan dan meningkatkan kesejahteraan umum seseorang. Tidur telanjang meningkatkan hubungan kulit ke kulit dengan pasangan anda, membantu menjalin hubungan yang mesra dan positif.

7. Meningkatkan Kesuburan Lelaki

Tahukah anda, kajian dari Oxford Academic mendedahkan bahawa lelaki yang memakai seluar peninju mempunyai bilangan sperma yang lebih tinggi daripada lelaki yang memakai seluar dalam yang ketat. Ini kerana seluar dalam yang longgar, seperti boxer, dapat membantu menjaga testis tetap sejuk.

Peningkatan suhu pada skrotum memberi kesan negatif terhadap fungsi testis. Tidur dalam keadaan telanjang juga dapat membantu menjaga kesegaran testis pada waktu malam yang secara automatik membantu meningkatkan jumlah sperma.

8. Cegah Berat Badan

Apabila anda tidur telanjang, suhu badan anda secara automatik akan lebih sejuk pada waktu malam. Apabila suhu badan sejuk pada waktu malam, ini dapat meningkatkan kemampuan pembakaran kalori semula jadi tubuh.

Baca juga: 3 Tanda Alam Gangguan Tidur Selain Kesukaran Tidur Petang

Itulah beberapa faedah tidur telanjang yang anda tahu. Pastikan cadar dan cadar yang digunakan bersih dan kerap diganti setiap minggu. Tujuannya adalah untuk mengelakkan kerengsaan kulit atau jangkitan kulat atau bakteria yang mungkin berlaku.

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2019. Apakah faedah tidur telanjang ?.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2019. 10 Faedah Teratas Tidur Telanjang.
Yayasan Tidur Nasional. Diakses 2019. Suhu yang Ideal untuk Tidur.
Akademik Oxford. Diakses pada tahun 2019. Jenis seluar dalam yang dipakai dan penanda fungsi testis di kalangan lelaki yang menghadiri pusat kesuburan.

Recent Posts