5 Sebab Mengapa Seseorang Berkeringat Dengan Mudah

, Jakarta - Berpeluh adalah cara tubuh menjaga suhu dan membuang sisa metabolik. Walau bagaimanapun, sebilangan orang mempunyai pengeluaran peluh lebih banyak daripada orang biasa. Keadaan ini biasanya dikenali sebagai hiperhidrosis. Apa yang menentukan jumlah peluh yang dihasilkan seseorang?

  1. Jantina

Lelaki cenderung berpeluh lebih senang daripada wanita walaupun wanita mempunyai lebih banyak kelenjar peluh. Satu kajian yang diterbitkan dalam Journal of Strength & Conditioning Research membuktikan bahawa lelaki dan wanita dengan jumlah penggunaan air yang sama dan intensiti latihan menghasilkan jumlah peluh yang berbeza. Purata peluh yang dihasilkan oleh wanita ialah 0.57 liter sejam sementara peluh rata-rata lelaki dicatat pada 1.12 liter sejam. Ini berlaku kerana wanita lebih mampu mengekalkan suhu badan yang normal. Jadi untuk menyejukkan badan, wanita tidak perlu berpeluh sama seperti lelaki.

  1. Berat

Obesiti memudahkan seseorang berpeluh kerana semasa melakukan aktiviti, orang yang mempunyai berat badan berlebihan memerlukan lebih banyak tenaga. Keperluan tenaga ini disebabkan oleh metabolisme, yang menjadikan suhu badan meningkat. Untuk menurunkan suhu badan agar kembali normal, kulit akan berpeluh.

(Baca juga: Kesalahan Umum dalam Latihan)

  1. Tabiat pemakanan

Diet mempengaruhi berapa banyak peluh yang dihasilkan oleh badan. Makan makanan pedas mencetuskan peluh kerana menaikkan suhu badan. Begitu juga, pengambilan kopi dan alkohol adalah diuretik dan boleh mencetuskan sistem rembesan, baik melalui air kencing atau peluh.

  1. Keadaan Psikologi

Punca berpeluh berlebihan adalah gangguan psikologi seperti tekanan, kegelisahan, dan kegelisahan. Rasa gugup ini merangsang berpeluh, terutama di ketiak, telapak tangan, dan telapak kaki. Keringat yang disebabkan oleh emosi tertentu atau keadaan psikologi biasanya juga berbau lebih menyakitkan.

  1. Hiperhidrosis

Hyperhidrosis menyebabkan pengeluaran peluh berlebihan. Ada yang lahir sejak lahir. Hyperhidrosis juga dapat dipicu oleh pelbagai perkara, seperti kitaran haid dan menopaus, kehamilan, jangkitan, hingga penyakit seperti hipertiroidisme atau hipoglikemia.

Walaupun sering tidak berbahaya, berpeluh berlebihan boleh menyebabkan masalah sehingga membuat anda tidak selesa. Anda boleh meminta doktor melalui permohonan mengenai cara menangani aduan berpeluh berlebihan melalui perkhidmatan Panggilan Video / Suara atau berbual. Di samping itu, dalam aplikasi , anda juga boleh membeli ubat dan vitamin dan memeriksa makmal tanpa perlu meninggalkan rumah. Mudah dan praktikal. Ayuh, muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang!

(Baca juga: Ingin Mengurangkan Tekanan, Hanya Yoga!)

Recent Posts