8 Gejala Paru-Paru Basah Yang Perlu Dirawat oleh Doktor

"Paru-paru basah atau radang paru-paru adalah penyakit yang boleh mengancam nyawa jika tidak segera diobati. Terutama bagi mereka yang tergolong dalam kumpulan yang rentan, seperti orang yang menghidap asma, perokok, orang tua, hingga kanak-kanak. Oleh itu, lebih baik mengetahui gejala radang paru-paru yang memerlukan rawatan segera oleh doktor. Contohnya, batuk darah, sukar bernafas, dan tiba-tiba pingsan. "

, Jakarta - Paru-paru basah, atau radang paru-paru, adalah penyakit yang perlu diperhatikan. Penyakit ini dicirikan oleh keradangan kantung udara (alveoli) di satu atau lebih bahagian paru-paru. Penyebabnya juga berbeza-beza dan boleh disebabkan oleh jangkitan kulat, bakteria, hingga virus pada saluran pernafasan. Akibatnya, alveoli dipenuhi dengan cecair atau nanah kerana jangkitan. Selain itu, radang paru-paru juga mudah dialami oleh siapa saja, terutama mereka yang mempunyai sistem imun yang lemah.

Penyakit paru-paru ini tidak boleh dipandang rendah. Sebabnya, paru-paru basah boleh menyebabkan pelbagai komplikasi berbahaya. Oleh itu, ada baiknya kita mengetahui beberapa gejala paru-paru basah yang perlu dirawat oleh doktor. Wah, apa itu? Mari lihat penjelasannya di sini!

Baca juga: Mengalami Gejala Pneumonia, Sekiranya Anda Berjumpa Pakar Paru-paru?

Kenali Gejala Pneumonia Yang Perlu Diubati oleh Doktor

Gejala radang paru-paru boleh berbeza dari yang sangat ringan sehingga anda tidak menyedarinya, hingga sangat parah dan memerlukan rawatan di hospital. Walau bagaimanapun, pelancaran dari NHS, sebagai tambahan kepada gejala pneumonia yang biasa, terdapat beberapa gejala radang paru-paru yang perlu diperhatikan dan memerlukan rawatan segera, termasuk:

 1. Mengalami masalah bernafas.
 2. Batuk darah.
 3. Muka atau bibir biru.
 4. Berpeluh ketika terasa sejuk, dengan kulit pucat.
 5. Ruam yang tidak hilang.
 6. Tiba-tiba pengsan.
 7. Mudah keliru dan mengantuk.
 8. Tidak membuang air kecil, atau bahkan membuang air kecil secara berlebihan.

mengikut Persatuan Paru-paru AmerikaSekiranya anda atau seseorang yang dekat dengan anda merasakan gejala pneumonia seperti kesukaran bernafas, sakit dada ketika batuk atau bernafas, jangan tunggu penyakit bertambah buruk. Segera hubungi doktor jika anda merasakan gejalanya, supaya rawatan dapat dilakukan lebih awal.

Sebabnya, mendapatkan rawatan perubatan untuk radang paru-paru sangat penting, terutama bagi mereka yang tergolong dalam kumpulan berisiko tinggi. Contohnya, seperti kanak-kanak, orang tua berusia lebih dari 65 tahun, penghidap asma, dan mereka yang mempunyai sistem imun yang lemah. Kerana radang paru-paru boleh menjadi penyakit yang mengancam nyawa.

Baca juga: Kenali Ciri-ciri Penyakit Paru-paru Basah pada Kanak-kanak

Baiklah, melalui aplikasi tersebut Anda boleh menghubungi pakar pulmonari yang dipercayai sekiranya anda mengesyaki anda mengalami gejala radang paru-paru. Melalui ciri panggilan / panggilan video secara langsung, kemudian, doktor akan memberikan cadangan yang sesuai untuk keadaan yang anda alami. Sekiranya pemeriksaan fizikal diperlukan, anda juga boleh membuat temu janji dengan doktor di hospital pilihan anda. Tidak perlu beratur atau menunggu lama. Ayuh, muat turun permohonan sekarang!

Pencegahan Pneumonia Yang Boleh Dilakukan

Terdapat beberapa cara yang dapat dilakukan untuk mencegah dan mengurangkan risiko terkena radang paru-paru, termasuk:

 1. Vaksinasi

Selesema adalah salah satu penyebab pneumonia atau radang paru-paru yang paling biasa. Oleh itu, mencegah selesema adalah salah satu kaedah terbaik untuk mencegah radang paru-paru. Selain itu, vaksinasi terhadap pneumonia pneumokokus juga perlu dilakukan. Ini bertujuan untuk mencegah radang paru-paru yang disebabkan oleh bakteria. Dapatkan vaksinasi pneumokokus untuk kanak-kanak di bawah 5 tahun dan warga tua yang berumur lebih dari 65 tahun.

 1. Mencuci Tangan Secara Berkala

Pencucian tangan secara berkala boleh dilakukan untuk mencegah radang paru-paru. Basuh tangan anda sebelum makan, ketika menghidangkan makanan, setelah menggunakan tandas, dan setelah menyentuh haiwan peliharaan. Ini untuk mengelakkan penyebaran kuman yang boleh menyebabkan radang paru-paru.

 1. Berhenti merokok

Berhenti merokok adalah salah satu kaedah terbaik untuk mencegah radang paru-paru. Sebabnya, tembakau boleh merosakkan keupayaan paru-paru untuk melawan jangkitan. Selain itu, perokok juga mempunyai risiko lebih tinggi terkena radang paru-paru.

 1. Mengamalkan Gaya Hidup Sihat

Penerapan gaya hidup sihat dapat dilakukan untuk mengurangkan risiko radang paru-paru. Contohnya, dengan makan makanan yang sihat dan seimbang dari pemakanan, dan tidur untuk jangka masa yang mencukupi sekitar enam hingga lapan jam sehari untuk orang dewasa. Di samping itu, pastikan anda kerap bersenam sekurang-kurangnya 15-30 minit setiap hari.

Baca juga: Gejala serupa, ini adalah perbezaan antara radang paru-paru dan COVID-19

Rujukan:

NHS. Diakses pada tahun 2021. Pneumonia.
Persatuan Paru-paru Amerika. Diakses pada tahun 2021. Gejala dan Diagnosis Pneumonia.
Persatuan Paru-paru Amerika. Diakses pada tahun 2021. Mencegah Pneumonia
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 20 Makanan Terbaik untuk Kesihatan Paru

Recent Posts