Inilah kaedah yang mudah dan tepat untuk mengurus kandang burung merpati

“Merpati adalah salah satu burung peliharaan yang tidak terlalu sukar untuk dijaga. Walau bagaimanapun, kandang merpati mungkin merupakan kawasan yang perlu anda perhatikan. Kerana sangkar yang buruk dan kotor boleh membuat merpati menjadi tidak sihat. Selain itu, suhu dan kebersihan juga sangat penting. "

, Jakarta - Jika anda hanya memiliki satu atau dua burung merpati, anda boleh menjaga merpati dengan meletakkannya di dalam sangkar besar. Di samping itu, kandang merpati luar atau loteng juga merupakan tempat tinggal yang sesuai.

Terdapat beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan mengenai kandang burung merpati dan bagaimana merawatnya. Berikut adalah ulasan penuh yang mesti anda fahami sebelum mengamalkan burung merpati di rumah!

Baca juga: Ketahui Petua Merawat Merpati

Perkara yang Perlu Diperhatikan dan Cara Merawat Kandang Merpati

Beberapa perkara yang perlu diperhatikan termasuk:

 • Merpati akan menjadi bingung jika anda memindahkannya tanpa memberi mereka rumah baru dengan segera. Oleh itu, sediakan dan bersihkan semua bahagian kandang sebelum merpati tiba.
 • Sekiranya anda membeli atau membina kandang merpati sendiri, pastikan kawasan terbang merpati menghadap ke selatan atau barat daya untuk memaksimumkan cahaya matahari dan jauh dari pokok atau bangunan lain.
 • Kandang juga harus dijaga kering kerana burung merpati tidak menyukai persekitaran yang basah.
 • Merpati suka berjalan-jalan, jadi bahagian bawah kandang harus ditutup dengan kertas atau rumput. Anda juga dapat melapisi lantai dengan serutan jerami atau kayu, dan membersihkannya secara berkala agar tetap kering dan bebas dari acuan.
 • Sediakan tempat bertengger yang kuat dan luas.
 • Letakkan juga semangkuk air dangkal di dalam sangkar beberapa kali seminggu untuk memandikan burung merpati. Biarkan di sana selama beberapa jam kemudian toskan air kotor.
 • Jauhkan kandang dari sinar matahari langsung dan jauh dari draf dan kucing atau anjing yang tinggal di rumah yang sama. Sekiranya kandang berada di lokasi yang berdekatan dengan lampu taman, lebih baik menutup kandang pada waktu malam.
 • Burung luar mesti berukuran 1.80 meter dengan tinggi 1.80 meter dan tinggi 2.4 meter. Kandang yang lebih lebar biasanya disukai.
 • Tambahkan rak supaya dia dapat membina sarang di sana, salah satunya harus setinggi mungkin di dalam sangkar.
 • Kandang burung juga mesti cukup kuat untuk melindunginya dari pemangsa.
 • Kandang dalaman yang ideal adalah segi empat tepat dan sebahagiannya tertutup. Pastikan terdapat ruang yang cukup di dalam sangkar untuk merpati bergerak bebas di dalam sangkar.

Sekiranya anda masih mempunyai soalan lain mengenai cara merawat kandang burung merpati, anda harus bertanya kepada doktor haiwan anda di . Anda boleh bertanya apa sahaja mengenai merpati haiwan kesayangan anda, bila-bila masa dan di mana sahaja!

Baca juga: Ketahui ciri-ciri merpati yang sihat di bawah

Suhu dan Kelembapan yang Sesuai untuk Merpati

Selain menyiapkan bahagian dalam sangkar untuk merpati, anda juga harus memperhatikan di mana anda akan meletakkan kandang dan bagaimana keadaan persekitaran yang optimum. Anda juga perlu membasmi kuman dengan betul untuk menghilangkan kotoran dan kemungkinan patogen.

Oleh kerana burung merpati lebih suka iklim panas atau sederhana, anda perlu memperhatikan persekitarannya. Namun, anda juga perlu berhati-hati agar udara tidak terlalu kering kerana akan menyebabkan masalah pernafasan pada burung merpati.

Untuk mengekalkan keseimbangan kelembapan menggunakan pemanas, anda boleh menyemburkan air dua hingga tiga kali sehari pada suhu bilik, tetapi anda tidak boleh menyemburkan air secara langsung di kandang merpati atau bulu. Yang ideal adalah melembapkan udara di sekitarnya tanpa membasahi burung.

Baca juga: Cara menjaga kenari supaya suaranya merdu

Menjaga Kandang Merpati

Kebersihan adalah salah satu penjagaan yang paling penting untuk merpati domestik kerana ia akan membantu menjaga merpati tetap sihat. Ingatlah, burung tidak boleh bersentuhan langsung dengan kotorannya dan tidak boleh hidup bersama dengan sisa makanan dan air kotor.

Sekurang-kurangnya sekali sehari anda perlu mencuci kawasan makan dan minum burung untuk mengelakkan penumpukan kotoran atau sisa makanan di bahagian bawah kandang atau objek di dalam sangkar. Penting juga untuk tidak memasukkan terlalu banyak makanan terus ke dalam sangkar kerana kemungkinan akan terbuang begitu saja.

Rujukan:
Rumah Haiwan. Diakses pada tahun 2021. Menjaga dan Merawat Merpati sebagai Haiwan Peliharaan.
Ayam Belakang. Diakses pada tahun 2021. Penjagaan Merpati Asas - Makanan dan Perumahan.
Growel Agrovet. Diakses pada 2021. Merawat & Menjaga Merpati.

Recent Posts