Bahagian badan yang mudah terdedah kepada sista

, Jakarta - Penyakit sista adalah penyakit yang dicirikan oleh munculnya benjolan di satu bahagian badan. Di samping itu, penampilan sista pada badan jarang disedari oleh penghidapnya. Kista sering sinonim dengan penyakit yang dialami oleh wanita. Sebenarnya, sista boleh menyerang sesiapa sahaja dan cenderung muncul di bahagian tertentu badan.

Baca juga: Jangan Meremehkan 7 Gejala Cyst Ini

Kista adalah kantong cecair yang tidak normal, seperti lepuh, yang boleh terbentuk di pelbagai bahagian badan termasuk kulit, alat kelamin, dan organ dalaman. Sudah tentu, terdapat pelbagai faktor yang boleh menyebabkan seseorang mengalami sista. Ketahui bahagian tubuh mana yang rentan terhadap penyakit sista sehingga anda dapat melakukan rawatan yang sesuai.

Ini adalah bahagian tubuh yang terdedah kepada sista

Benjolan kistik adalah tanda utama penyakit sista dan ukuran benjolan juga berbeza. Dilaporkan dari Saluran Kesihatan yang Lebih Baik Gejala biasa sista, seperti pembengkakan di sekitar kawasan di mana sista berada, mungkin atau mungkin tidak menyakitkan sama sekali. Semuanya bergantung pada lokasi kista dan penyebabnya.

Di samping itu, tanda-tanda boleh muncul, seperti kemerahan kulit di sekitar benjolan, darah atau nanah dari benjolan, jangkitan dan kesemutan di tempat kista. Kadang-kadang ia juga boleh disertai dengan loya, muntah, demam, dan pening.

Kista boleh terbentuk kerana jangkitan, penyumbatan, atau keradangan dalam jangka masa yang panjang. Ketahui beberapa bahagian badan yang terdedah kepada sista, iaitu:

1. ovari

Kista juga sering muncul di ovari. Lancarkan Klinik Mayo Kista ovari adalah keadaan yang paling biasa dialami oleh wanita. Sebilangan besar sista ovari yang dialami oleh wanita tidak menyebabkan sebarang gejala dan tidak berbahaya.

Walau bagaimanapun, kista yang membesar dan pecah boleh menyebabkan sakit pelvis dan kembung perut. Segera kunjungi hospital terdekat dan lakukan pemeriksaan apabila anda mengalami sakit pelvis yang sangat teruk disertai dengan muntah.

2. Di bawah lapisan kulit

Kista pada lapisan bawah kulit dikenali sebagai kista epidermoid. Kista epidermoid adalah ketulan bukan kanker di bawah kulit. Lancarkan Garis Kesihatan Kista epidermoid sering dijumpai di beberapa bahagian badan, seperti kepala, leher, punggung, dan muka.

Penumpukan keratin adalah salah satu penyebab kemunculan sista epidermoid pada badan. Terdapat beberapa gejala yang merupakan tanda-tanda kista epidermoid, seperti titik hitam di bahagian atas benjolan dan radang. Sekiranya benjolan pecah, ia akan mengeluarkan cecair kuning dengan bau yang tidak menyenangkan.

3. Cyst Payudara

Kista yang muncul di payudara umumnya jinak dan tidak menyebabkan barah. Sebilangan besar kista payudara dapat dirawat secara bebas tetapi apabila kista membesar keadaan ini boleh menyebabkan kesakitan pada penghidap kista payudara.

Baca juga: Adakah Terdapat Kaedah Berkesan untuk Mencegah Kista?

4. Kawasan Bersatu

Kista pada sendi dikenali sebagai kista ganglion. Kista ganglion sering muncul di kawasan pergelangan tangan atau di buku jari. Lancarkan Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK Kista ganglion terasa seperti benjolan halus di bawah kulit. Walaupun tidak berbahaya, keadaan ini boleh menyebabkan kesakitan dan ketidakselesaan pada penghidapnya.

5. Kanak-kanak

Kista juga boleh muncul di buah pinggang yang dikenali sebagai sista ginjal. Kista ginjal jarang menyebabkan komplikasi pada penghidap. Gejala muncul ketika kista membesar, seperti demam, sakit belakang, kencing kerap dan penampilan darah dalam air kencing.

6. Kawasan Butik

Kista di kawasan ini dikenali sebagai kista pilonidal. Benjolan ini umumnya mengandungi rambut dan kotoran yang boleh menyebabkan kesakitan. Kista pilonidal yang dijangkiti mengeluarkan nanah dan darah dan mempunyai bau yang tidak menyenangkan.

Cara merawat kista pilonidal memerlukan pembedahan kecil. Walau bagaimanapun, anda dapat mengatasi rasa sakit yang muncul pada sista pilonidal dengan memampatkan sista dengan air suam beberapa kali sehari.

Baca juga: 5 Langkah Perubatan Yang Boleh Dilakukan untuk Menghilangkan Kista

Itu adalah bahagian tubuh yang terdedah kepada sista dan pada umumnya kista hanya memerlukan rawatan bebas. Namun, segera buat pemeriksaan ke hospital terdekat jika anda mengalami kesakitan yang tidak tertahankan dan bertambah buruk. Sebelum pergi ke hospital, anda boleh membuat temu janji dengan doktor melalui permohonan untuk pemeriksaan mudah.

Rujukan:
Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK. Diakses pada tahun 2020. Ganglion Cyst
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Epidermoid Cyst
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Ovari Cyst
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Merawat Kista Pilonidal di Rumah
Saluran Kesihatan yang Lebih Baik. Diakses pada tahun 2020. Cyst

Recent Posts