Adakah Terdapat Kaedah Berkesan untuk Merawat Air mani?

, Jakarta - Air mani adalah cairan yang dikeluarkan melalui uretra lelaki semasa ejakulasi. Cecair ini membawa sperma, begitu juga cecair dari kelenjar prostat dan organ pembiakan lelaki lain.

Biasanya, air mani adalah cecair pekat dan keputihan. Walau bagaimanapun, beberapa keadaan boleh mengubah warna dan konsistensi cecair. Air mani berair boleh menjadi tanda jumlah sperma yang rendah, yang mungkin menunjukkan kemungkinan masalah kesuburan.

Walaupun begitu, ejakulasi yang mengeluarkan air mani keluar seperti air jernih. Ia juga boleh menjadi keadaan sementara tanpa menyebabkan masalah kesihatan yang serius.

Baca juga: Ciri-ciri Air mani yang sihat

Punca Air mani Berair

Terdapat beberapa kemungkinan perkara yang boleh menjadi penyebab air mani berair. Berikut adalah beberapa perkara yang boleh menjadi penyebab air mani pada seseorang untuk merawat dan mencegahnya:

  1. Kiraan Sperma Rendah

Salah satu penyebab air mani yang paling biasa adalah jumlah sperma yang rendah, juga dikenali sebagai oligospermia. Sekiranya jumlah sperma seseorang rendah, ini bermakna air mani mengandungi lebih sedikit sperma daripada normal. Kiraan sperma kurang dari 15 juta sperma per mililiter dalam air mani dianggap di bawah normal.

  1. Ejakulasi terlalu kerap

Ejakulasi yang kerap juga boleh menyebabkan pengeluaran air mani berair. Sekiranya anda melancap beberapa kali sehari, kualiti air mani selepas ejakulasi pertama cenderung berair dan berair. Tubuh anda mungkin memerlukan sekurang-kurangnya beberapa jam untuk menghasilkan air mani yang normal dan sihat.

  1. Kekurangan Tahap Zink di Badan

Sebab lain yang mungkin menyebabkan air mani berair adalah kekurangan zink. Disebutkan bahawa lelaki yang mempunyai kadar zink yang mencukupi atau lelaki yang kekurangan tahap ini dan mengambil suplemen zink sulfat dapat mengatasi kesan antibodi anti-sperma dengan lebih baik. Antibodi ini dihasilkan oleh sistem kekebalan tubuh, yang secara salah bertindak balas terhadap sperma sebagai asing.

  1. Pra-ejakulasi

Sekiranya anda mempunyai air mani yang kelihatan berair, penting untuk diperhatikan sama ada berwarna atau jernih. Air mani yang sangat jernih sebenarnya adalah cecair pra-ejakulasi yang dilepaskan semasa foreplay. Selalunya mengandungi sedikit sperma.

Baca juga: Adakah benar bahawa sperma berair sukar untuk menyuburkan pasangan?

Cara Mengatasi Air mani

Air mani berair yang disebabkan oleh jumlah sperma yang rendah tidak memerlukan rawatan. Mempunyai jumlah sperma yang rendah tidak secara automatik bermaksud anda tidak subur. Mungkin memerlukan usaha tambahan, atau anda mungkin mempunyai jangkitan yang menyebabkan jumlah sperma rendah.

Rawatan untuk jangkitan mungkin termasuk terapi antibiotik. Rawatan hormon mungkin disyorkan jika ketidakseimbangan hormon ditentukan menjadi penyebab jumlah sperma anda yang rendah. Sekiranya varikokel dijumpai, pembedahan biasanya dapat mengatasinya dengan selamat. Berikut adalah beberapa cara untuk mengatasi air mani:

  1. Bersenam dan Rehat Yang Cukup

Disebutkan bahawa penurunan berat badan dan senaman pada orang yang berlebihan berat badan dan gemuk dapat menyebabkan peningkatan jumlah sperma. Bersenam dapat meningkatkan kadar testosteron dalam badan anda.

Orang yang kerap bersenam mempunyai kadar testosteron yang lebih tinggi dan kualiti air mani yang lebih baik daripada yang tidak. Walaupun begitu, jangan bersenam secara berlebihan kerana dapat mengurangkan kadar testosteron.

  1. Menguruskan Tekanan

Segala bentuk tekanan boleh menyebabkan tubuh melakukan tindakan bertahan dan menjimatkan tenaga. Pada masa tekanan, badan menjadi kurang mementingkan pembiakan dan lebih fokus pada kelangsungan hidup.

Mengurangkan tekanan adalah perlu untuk mengatasi penyebabnya, walaupun faktor seperti bersenam dan diet yang sihat dianggap dapat mengurangkan kesan tekanan. Bagi lelaki yang mengalami tekanan yang teruk, doktor mungkin memberi ubat anti-kegelisahan atau anti-depresan.

  1. Berhenti Merokok, Minum Alkohol, dan Menggunakan Dadah

Disebutkan bahawa merokok, minum alkohol, dan menggunakan ubat haram boleh menyebabkan air mani berair. Perkara-perkara ini secara konsisten dapat mengurangkan jumlah sperma yang dihasilkan.

Baca juga: Ingin Memeriksa Sperma? Ini adalah prosedur yang mesti dilakukan

Itulah beberapa cara untuk mengatasi air mani. Hubungi doktor anda dengan segera sekiranya anda merasakan simptom di atas. Pengendalian yang betul dapat meminimumkan akibatnya, sehingga perawatan dapat dilakukan dengan lebih cepat. Untuk membuat pemeriksaan, anda boleh membuat temu janji dengan doktor di hospital pilihan anda di sini. ayuh muat turun sekarang!

Recent Posts