Ketahui 4 sebab mengapa ibu merasa kembung ketika hamil

Jakarta - Kembung perut pada wanita hamil adalah salah satu gangguan pencernaan yang paling biasa. Penyebab utama adalah peningkatan gas di dalam perut. Tidak hanya ketidakselesaan yang muncul, wanita hamil juga dapat membuat perut terasa sakit semasa hamil. Keadaan ini biasanya dialami ketika kehamilan memasuki minggu ke-11, sehingga wanita hamil melahirkan. Peningkatan gas semasa kehamilan yang mencetuskan perasaan kembung disebabkan oleh perkara berikut:

Baca juga: Adakah selamat menderma darah semasa hamil?1. Rahim yang Membesar

Penyebab pertama kembung semasa kehamilan adalah rahim yang membesar. Apabila usia kehamilan meningkat, rahim juga membesar. Janin yang membesar menjadikan rahim menekan lebih banyak sehingga menyukarkan sistem pencernaan berfungsi dengan optimum. Akibatnya, penghasilan gas di usus semakin banyak, sehingga perut tidak dapat dielakkan.

2. Merasakan Tekanan dan Kebimbangan yang berlebihan

Adalah normal bagi wanita hamil untuk mengalami tekanan atau kegelisahan. Kedua-duanya memberi kesan pada pergerakan pernafasan yang lebih cepat daripada biasa. Keadaan ini mencetuskan peningkatan jumlah udara yang masuk ke dalam badan, sehingga perut tidak dapat dielakkan. Jadi, jangan mengalami tekanan dan kegelisahan yang berlebihan semasa mengandung, puan.

3. Peningkatan Hormon Progesteron

Penyebab kembung seterusnya semasa kehamilan adalah peningkatan hormon progesteron, sehingga tisu otot licin di sepanjang saluran pencernaan menjadi santai. Akibatnya, terdapat penurunan fungsi saluran pencernaan dalam memproses makanan. Melambatkan proses pencernaan makanan menghasilkan gas yang memenuhi sebahagian besar rongga perut, sehingga rasa kembung tidak dapat dielakkan.

4. Cara Makan yang Salah

Cara makan yang salah juga boleh menjadi penyebab kembung semasa kehamilan. Cara makan yang salah merangkumi makan sebahagian besar makanan, makan terlalu cepat, atau proses mengunyah makanan yang tidak cukup lancar. Sekiranya anda terlalu tergesa-gesa untuk mengunyah makanan dan menelannya dengan segera, maka secara tidak langsung anda menelan udara semasa makan. Kesannya, pengeluaran gas di dalam perut semakin banyak.

Bogus pada wanita hamil mempunyai tanda-tanda yang mudah dikenali. Tanda-tanda itu sendiri termasuk rasa sakit di perut dan dada, rasa tekanan di perut, kembung perut, sembelit, kekejangan perut, juga kerap membuang air kecil dan bersendawa. Sekiranya anda mengalami beberapa tanda, tidak ada salahnya membincangkan keadaan dengan doktor anda di aplikasi untuk menentukan langkah rawatan yang sesuai.

Baca juga: Wanita Hamil Jangan Bimbang, Inilah Petua Penghantaran Caesar

Ini adalah petua untuk mengatasi kembung semasa mengandung

Perut kembung bukanlah keadaan perubatan yang memerlukan rawatan perubatan khas. Cara mengatasi perut kembung semasa kehamilan boleh dilakukan secara bebas di rumah dengan melakukan langkah-langkah berikut:

  1. Minum banyak air. Kaedah ini dilakukan untuk membantu melancarkan sistem pencernaan, dan mencegah wanita hamil dari sembelit. Minum perlahan, dan jangan terburu-buru, okey?
  2. Pengambilan makanan berserat. Ini dapat dilakukan dengan memakan sayur-sayuran hijau, buah-buahan yang tinggi serat, dan biji-bijian. Lebih baik menambahkannya ke dalam diet secara perlahan, ya.
  3. Jangan makan makanan yang boleh mencetuskan perut kembung. Makanan ini, termasuk kacang, kubis, brokoli, kembang kol, makanan berlemak, dan makanan goreng.
  4. Makan dalam bahagian kecil dan kerap. Lebih banyak makanan yang anda makan dalam masa yang singkat, saluran pencernaan sebenarnya memerlukan lebih lama untuk memprosesnya.
  5. Mengatasi tekanan dan kegelisahan dengan baik. Seperti penjelasan sebelumnya, kedua-dua keadaan ini boleh mencetuskan pengumpulan gas di dalam perut.
  6. Bersenam secara berkala. Bersenam semasa hamil bukan sahaja sihat, tetapi juga dapat mengatasi kembung semasa hamil. Lakukan dengan intensiti ringan, seperti berjalan.

Baca juga: Tekanan Darah Tinggi Semasa Kehamilan, Apa Yang Perlu Dilakukan?

Itulah penyebab perasaan kembung semasa mengandung dan bagaimana mengatasinya. Selain mengambil sejumlah langkah untuk mengatasi sembelit seperti yang disebutkan, Anda disarankan untuk memenuhi pengambilan nutrisi semasa hamil. Untuk membeli multivitamin atau suplemen yang telah ditetapkan oleh doktor, anda boleh menggunakan ciri "kedai kesihatan" di aplikasi .

Rujukan:
Keluarga Sangat Baik. Diakses pada tahun 2021. Punca dan Pencegahan Gas yang Menyakitkan Semasa Kehamilan.
Apa yang Harapkan. Diakses pada tahun 2021. Apa yang Perlu Dilakukan Mengenai Kembung Semasa Kehamilan.
Persatuan Kehamilan Amerika. Diakses pada tahun 2021. Kehamilan Gas.

Recent Posts