Bolehkah Gigi Benar-benar Menyebabkan Demam pada Kanak-kanak?

Jakarta - Walaupun seronok melihat bayi tumbuh dan berkembang, perjalanan tumbuh gigi dapat membosankan bagi ibu dan ayah. Selain menjadi lebih cerewet, banyak ibu bapa mengadu demam ketika anak kecil mereka sedang tumbuh gigi. Namun, adakah benar gigi tumbuh demam? Ayuh, lihat fakta berikut!

Gigi Hanya Menyebabkan Demam Ringan

Gigi pertama bayi biasanya mula tumbuh sekitar usia 4-6 bulan, dan terus tumbuh gigi lain sehingga usia 2-3 tahun. Dilaporkan dari Akademi Pediatrik Amerika (AAP), bayi mungkin mengalami kenaikan suhu badan yang sangat sedikit, setiap kali mereka tumbuh gigi baru.

Baca juga: 5 Tanda Demam Kanak-kanak Perlu Dibawa kepada Doktor

Ini mungkin disebabkan oleh keradangan gusi ketika gigi memotong tisu gusi yang halus. Walau bagaimanapun, penting untuk diperhatikan bahawa apa yang disebut "demam gigi" ini biasanya tidak cukup tinggi untuk dianggap sebagai demam sebenarnya.

Kajian yang diterbitkan dalam jurnalPediatrik terbitan Mac 2016 menyokong tuntutan ini. Dengan menggunakan data yang dikumpulkan dari 10 kajian utama, para penyelidik mendapati bahawa letusan gigi primer dikaitkan dengan peningkatan suhu, tetapi bukan demam.

Perbezaan ini penting kerana jika seorang anak demam, dengan andaiannya adalah gigi, ia boleh menyebabkan doktor atau ibu bapa terlepas kemungkinan penyakit atau jangkitan yang sebenarnya memerlukan rawatan.

Baca juga: Demam Semasa Kehamilan? Ini Dadah yang Selamat

Adakah Demam Bayi dari Gigi atau Sakit?

Adakah bayi mengalami demam tahap rendah? Beberapa penyebab demam memerlukan rawatan perubatan, jadi penting untuk memeriksa gejala. Demam kerana gigi biasanya ringan, kurang dari 38 darjah celcius. Ia juga boleh disertai dengan gejala gigi berikut:

 • Air liur.
 • Gusi bengkak.
 • Mengunyah dan menggigit semua yang boleh dicapai.
 • Gosok di sekitar mulut, pipi, dan telinga.
 • Kerengsaan, terutamanya pada waktu malam.
 • Ruam mulut.
 • Selera makan berkurangan buat sementara waktu.

Penyelidik dari kajian sebelumnya juga mendapati bahawa gejala gigi cenderung memuncak ketika gigi seri utama atau gigi depan kanak-kanak muncul. Ia boleh berlaku antara usia 6 dan 16 bulan, dan menurun seiring bertambahnya usia anak.

Secara amnya, demam gigi akan bermula kira-kira sehari sebelum gigi mula tumbuh, dan hilang setelah gigi menembusi gusi. Tidak banyak yang dapat Anda lakukan untuk mencegah atau menghentikan demam gigi, kerana suhu badan bayi akan turun sendiri dalam beberapa hari.

Lalu, apakah tanda-tanda demam akibat penyakit lain? Tidak jarang kanak-kanak jatuh sakit ketika mula tumbuh gigi, sebahagiannya kerana luka terbuka di gusi menjadikan mereka lebih mudah diserang penyakit, kata Jill Lasky, DDS., Seorang doktor gigi pediatrik di Lasky Pediatric Dental Group di Los Angeles.

Baca juga: Waspadalah terhadap Tanda-Tanda Demam Menurun dan Menurunkan Gejala 3 Penyakit Ini

Gejala berikut mungkin menunjukkan bahawa anak anda mengalami selesema, jangkitan telinga, atau penyakit lain:

 • Hidung berair atau tersumbat.
 • Batuk.
 • Bersin.
 • Cirit-birit.
 • Gag.
 • Ruam lampin.
 • Ruam yang tidak dapat dijelaskan pada badan.
 • Tangisan atau kekecohan yang berlebihan.
 • Mengantuk yang tidak biasa.

Gejala gigi dan penyakit kadang-kadang sukar dibezakan. Anak kecil anda juga boleh tumbuh gigi dan sakit pada masa yang sama. Sekiranya tidak pasti, gunakan aplikasinya untuk membincangkan gejala yang dialami oleh Si Kecil dengan doktor. Walaupun secara amnya demam disebabkan gigi cenderung ringan, berhati-hatilah jika ada demam lebih tinggi daripada 38.3 darjah Celsius atau disertai dengan gejala penyakit lain. Gejala seperti hidung berair, cirit-birit, dan bersin tidak berkaitan dengan gigi bayi.

Rujukan:

Pediatrik. Diakses pada tahun 2021. Tanda dan Gejala Letusan Gigi Utama: Analisis Meta.
Akademi Pediatrik Amerika. Diakses pada tahun 2021. Sakit Gigi Bayi.
Berkembang melalui WebMD. Diakses pada tahun 2021. Bolehkah Gigi Menyebabkan Demam?
Ibu bapa. Diakses pada tahun 2021. Bolehkah Gigi Menyebabkan Demam pada Bayi?

Recent Posts