Inilah Cara Yang Betul untuk Menukar Pembalut untuk Jahitan

, Jakarta - Sekiranya kulit anda mengalami luka yang koyak, biasanya doktor akan melakukan prosedur jahitan pada kulit untuk menyatukan kembali kulit. Jahitan di kulit ini akan dikeluarkan setelah beberapa hari prosedur, tetapi setelah luka kering dan sembuh tentu saja. Benang yang digunakan dalam prosedur ini juga dibuat dari bahan yang tidak sewenang-wenangnya, seperti sutera, nilon, dan vicryl.

Dari ketiga jenis benang, hanya jenis vicryl yang tidak memerlukan penyingkiran setelah prosedur jahitan. Biasanya, doktor akan menggunakan benang jenis ini untuk menjahit wajah, mulut, dan bibir.

Baca juga: Ibu, Tahu Cara Merawat Luka Selepas Bahagian C

Inilah Cara Yang Betul untuk Menukar Pembalut untuk Luka Yang Dijahit

Pembalut adalah salah satu alat perubatan yang digunakan dalam rawatan luka. Namun, tidak semua perban sesuai untuk mengganti luka, kerana terdapat banyak jenis pembalut dan ini akan digunakan sesuai keperluan. Anda perlu tahu cara menukar pembalut parut jahitan. Jika tidak, ia boleh mengakibatkan kerosakan tisu yang lebih luas. Jika begini, amputasi tidak mustahil. Kerana tidak boleh cuai dalam menanganinya. Berikut adalah langkah-langkah yang tepat untuk menukar pembalut parut jahitan:

  1. 24 jam setelah melakukan prosedur jahitan pada luka, jangan ganti pembalut. Ini kerana luka masih basah dan bakteria dapat memasuki tisu kulit jika luka terkena udara. Nah, pertukaran pembalut baru dapat dilakukan setelah memasuki hari kedua. Langkah pertama adalah menanggalkan pembalut. kemudian bersihkan luka. Kemudian, ganti dengan pembalut baru.

  2. Setelah memasuki hari kedua setelah prosedur jahitan pada luka, jangan lupa membersihkan luka anda dua kali sehari untuk mengurangkan risiko jangkitan. Bersihkan luka dengan sabun antiseptik jika diperlukan.

  3. Setelah prosedur jahitan pada luka selesai, doktor biasanya akan memberikan beberapa ubat, termasuk ubat topikal. Ubat topikal ini diberikan untuk mempercepat proses pengeringan luka pada tisu kulit. Sapukan salap ini mengikut arahan doktor, ya!

Baca juga: Cara merawat jahitan selepas bersalin secara normal

Doktor akan memantau bagaimana perkembangan luka yang anda alami, jika luka cukup kering, biasanya doktor akan melakukan prosedur penyingkiran benang untuk meminimumkan risiko jangkitan dan parut jahitan pada kulit. Penyingkiran jahitan akan bergantung pada lokasi di mana prosedur jahitan dilakukan, serta seberapa parah keadaan anda.

Sekiranya jahitan terletak di wajah, biasanya doktor akan melakukan prosedur membuang jahitan setelah 3-5 hari prosedur. Semasa berada di sendi, ia akan memakan masa yang lebih lama. Benang jahitan Vicryl adalah salah satu benang yang tidak memerlukan prosedur penyingkiran jahitan, kerana benang ini dapat diserap oleh badan, dan akan hilang dengan sendirinya.

Baca juga: Lakukan 6 Langkah Ini untuk Merawat Luka Diabetes

Sekiranya gatal berlaku di kawasan jahitan, ini adalah perkara biasa yang berlaku. Kerana keadaan ini adalah reaksi terhadap penyembuhan luka, dan luka telah memasuki tahap penyembuhan yang lebih lanjut. Sekiranya anda ingin bertanya mengenai masalah kesihatan anda, boleh menjadi penyelesaian! Di samping itu, anda juga boleh berbual secara langsung dengan doktor pakar yang berkaitan dengan masalah kesihatan anda melalui e-mel Berbual atau Panggilan Suara / Video . Dengan aplikasi tersebut , anda juga boleh membeli ubat yang anda perlukan dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun aplikasinya akan segera hadir di Google Play atau App Store!

Recent Posts