Memasuki Umur 40, Lelaki Mengalami Kemaluan Kedua?

, Jakarta - Pubertas adalah fasa perubahan kehidupan yang berlaku secara drastik dan ketara. Secara amnya, akil baligh melibatkan gejala hormon, perubahan fizikal dan emosi.

Pada usia 40 tahun biasanya dikaitkan dengan akil baligh kedua pada lelaki. Akil baligh kedua ini juga dikenali sebagai krisis pertengahan hidup . Walaupun baligh kedua sama dengan lelaki, wanita juga boleh mengalami baligh kedua. Sebenarnya, ia lebih biasa berlaku pada lelaki kerana lelaki memerlukan lebih banyak perhatian dan pengiktirafan di luar rumah.

Apabila semua aspek kehidupan telah stabil, maka saat itulah ketepuan muncul. Ketika kebosanan dirasakan, banyak lelaki mula melakukan perkara yang tidak biasa. Lelaki ingin membuktikan bahawa mereka sama hebatnya dengan remaja. Sebilangan besar lelaki berusia 40-an cuba menolak hakikat bahawa mereka semakin tua. Fasa ini biasanya disebut sebagai ciri baligh kedua pada lelaki atau lelaki.

Selain itu, lelaki juga sinonim dengan kebosanan dan kebosanan. Salah satu faktor yang mempengaruhi kebosanan bagi lelaki adalah adanya peraturan ketat dari isteri. Ramai lelaki bosan dengan tingkah laku pasangan mereka, bukan kerana fizikal mereka.

Ini pasti boleh menyebabkan ketidakselesaan rumah tangga. Sekiranya anda mengesyaki pasangan yang sedang menjalani akil baligh kedua, berikut adalah ciri-ciri baligh kedua pada lelaki:

  1. Sering Mengatakan Hidupnya Membosankan

Salah satu ciri lelaki semasa akil baligh kedua adalah bahawa dia sering mengatakan hidupnya membosankan. Suami yang sebelum ini kelihatan selalu bersemangat dan ceria tiba-tiba berubah secara drastik. Selain itu, lelaki itu juga sering melamun.

Apabila ini berlaku, cuba bercakap dan mendengar semua keluhan. Biarkan dia mengatakan bagaimana perasaannya dan menawarkannya bulan madu kedua, mungkin itu akan mengembalikan hidupnya.

  1. mempunyai hubungan sulit

Lelaki selalu mahukan perhatian lebih. Momen kedua baligh pada lelaki seperti ini terdedah kepada perselingkuhan. Cara mencegahnya adalah dengan memperlakukannya istimewa dan memberi perhatian lebih. Lelaki mungkin menipu bukan kerana wanita itu lebih cantik, tetapi kerana perlakuan wanita baru ini lebih istimewa.

  1. Menjadi Lebih Menggoda

Pada akil baligh kedua, lelaki menjadi lebih genit. Ini dapat dilihat ketika dia menggunakan minyak wangi secara berlebihan, sering membeli pakaian baru, dan selalu kelihatan kemas. Lelaki mahu sentiasa kelihatan muda. Ia berlaku kerana lelaki itu mula merasa tidak selesa dengan keadaannya. Cara dia bertindak balas adalah mendorong keyakinannya dengan mengatakan kepadanya bahawa anda mencintainya untuk siapa dia.

  1. Jarang di Rumah

Ciri lain ketika mengalami akil baligh kedua pada kanak-kanak lelaki jarang berada di rumah. Dia lebih suka menghabiskan masa dengan rakan-rakan daripada keluarganya. Lelaki akan selalu membuat alasan untuk bertemu rakan mereka.

Ia memang menjengkelkan wanita. Walaupun begitu, beri lelaki itu masa untuk bergaul dengan rakan-rakannya, selagi ia dapat dikawal. Apabila kebosanan sudah reda, pasti dia akan kembali ke aktiviti normal.

  1. Membuat Keputusan Tidak Biasa

Membuat keputusan yang tidak biasa sering dilakukan oleh lelaki ketika memasuki akil baligh kedua. Ini dapat dilihat apabila keadaan kewangan tidak terlalu baik, tetapi suami memaksa dirinya untuk membeli barang yang mahal. Cara menanganinya adalah dengan berkomunikasi secara perlahan mengenai kebijaksanaan keputusan.

Itu baligh kedua pada lelaki ketika mereka mencapai usia 40 tahun. Sekiranya anda memerlukan nasihat profesional, anda boleh berbincang dengan doktor dari melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video . Sangat mudah, anda hanya perlukan muat turun permohonan di App Store atau Play Store.

Baca juga:

  • Petua Menghabiskan Masa Bersama Pasangan Super Sibuk
  • Memasuki usia baligh, ibu bapa perlu mengetahui 5 tanda kemurungan pada remaja
  • 6 Ciri-ciri Lelaki Yang Menarik untuk Wanita Mengatakan Ilmuwan

Recent Posts