Berapakah Ukuran Biasa Mr P?

Jakarta - Banyak yang berpendapat bahawa berat badan, panjang jari telunjuk, dan ukuran kaki dapat meramalkan ukuran Mr P. Sebenarnya, anggapan ini hanyalah mitos. Kerana sebenarnya, faktor-faktor ini tidak dapat meramalkan ukuran zakar dengan tepat.

Baca juga: Lelaki dari negara ini yang berbohong mengenai ukuran Mr P

Bagi ramai lelaki, ukuran zakar adalah penting. Ini kerana terdapat banyak anggapan bahawa kejantanan lelaki dapat dilihat dari seberapa besar ukuran zakarnya. Sebenarnya, tidak ada standard khusus mengenai berapa sentimeter ukuran zakar yang harus dimiliki seorang lelaki agar dapat dianggap sebagai lelaki. Jadi, adakah ukuran zakar normal? Ketahui fakta di sini, ayuh!

Saiz Biasa Mr P

Sebilangan lelaki berpendapat bahawa ukuran zakar yang mereka miliki lebih kecil daripada lelaki yang lain. Sebenarnya, ukuran zakar setiap lelaki sangat berbeza. Agar anda tidak tersinggung dalam perasaan rendah diri, berikut adalah tanda aras ukuran normal untuk Mr P yang perlu anda ketahui:

  • Apabila lemas: panjang kira-kira 5-10 sentimeter.

  • Apabila keras (tegak): panjang kira-kira 10.5-12.8 sentimeter.

Kajian yang diterbitkan dalam Jurnal British Urologi Antarabangsa juga mengatakan bahawa ukuran zakar rata-rata tidak sebesar yang dibayangkan. Kerana, kajian itu mendapati bahawa rata-rata ukuran penis responden ketika tegak adalah 10-16 sentimeter. Sementara itu. berdasarkan kajian yang diterbitkan di Jurnal Urologi melaporkan bahawa ukuran zakar ketika lemas adalah 8,8-10 sentimeter dan ketika tegak adalah 13-14,2 sentimeter.

Baca juga: Inilah Cara Mengetahui Keadaan Kesihatan Mr. P Pasangan anda

Bilakah Mr P Mula Berkembang dan Berhenti Berkembang?

Pertumbuhan Mr P telah bermula sejak di rahim, tepat pada minggu ke-9 kehamilan. Selama beberapa minggu pertama kehamilan, organ seks bayi perempuan dan lelaki kelihatan sama. Hanya setelah pengaruh testosteron (hormon lelaki), organ seks bayi lelaki mula berkembang menjadi Mr P dan sepasang testis di testis. Pertumbuhan Mr P paling cepat antara usia 12-16 tahun, bergantung pada ketika anak lelaki mulai memasuki usia baligh. Pertumbuhan Mr P kemudiannya akan berhenti pada usia 18-21 tahun.

Bolehkah ukuran zakar berubah?

Mr P bukanlah organ statik yang dapat diubah bentuk dan ukurannya. Ia adalah organ yang dipenuhi dengan tisu yang serupa dengan spons, sehingga dapat mengembang dengan darah dan kemudian mengempis lagi dari semasa ke semasa. Oleh itu, ukuran zakar tidak dapat berubah walaupun anda menggunakan ubat pembesaran yang dijual di pasaran.

Daripada memikirkan ukuran zakar anda, lebih baik anda fokus menjaga kesihatan zakar anda. Caranya adalah berhenti merokok, hadkan pengambilan alkohol, bersenam secara teratur, setia kepada pasangan anda, dan bersihkan kawasan kemaluan dengan berhati-hati. Bagaimanapun, tanpa mengira ukuran zakar anda, anda masih boleh memuaskan pasangan anda dengan memilih posisi seks terbaik.

Baca juga: 5 Masalah Kesihatan Lelaki Yang Lelaki Malu Bincangkan

Itulah maklumat mengenai ukuran normal Mr P. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lain mengenai Mr P, anda boleh bertanya kepada doktor . Anda hanya perlukan muat turun permohonan di App Store atau Google Play. Kemudian, anda boleh memasukkan ciri Hubungi Doktor dalam aplikasi untuk berbincang dengan doktor bila-bila masa dan di mana sahaja berbual, dan Panggilan Suara / Video. Ayuh, gunakan aplikasi sekarang!

Recent Posts