Ketahui Tanda-Tanda yang Berlaku ketika Lampiran pecah

, Jakarta - Jika Anda menderita radang usus buntu dan tidak dirawat, ia akan pecah. Apabila itu berlaku, bakteria dilepaskan ke dalam perut dan menyebabkan jangkitan serius. Radang usus buntu boleh berlaku pada usia berapa pun, tetapi paling kerap berlaku pada kanak-kanak dan remaja berusia antara 10 hingga 20 tahun dan lebih kerap berlaku pada kanak-kanak lelaki.

Apendisitis disebabkan oleh jangkitan. Terdapat banyak bakteria di dalam usus dan ketika pembukaan apendiks tersumbat, bakteria terperangkap di dalam dan membiak dengan cepat dan mencetuskan jangkitan. Apabila radang usus buntu dibiarkan tidak dirawat bakteria dan nanah yang terbentuk sebagai tindak balas terhadap jangkitan akan bertambah dan membengkak.

Baca juga: Ketahui Dua Komplikasi Yang Disebabkan oleh Apendisitis

Apabila apendiks membengkak bekalan darah ke bahagian lampiran terputus. Lubang atau air mata terbentuk di dinding lampiran. Tekanan akan mendorong bakteria dan nanah ke rongga perut. Lendir yang pecah akan meresap atau bocor ke dalam perut. Apakah tanda-tanda ketika apendiks pecah?

Tanda-tanda Lampiran pecah

Gejala radang usus buntu boleh serupa dengan keadaan lain yang mempengaruhi kesihatan perut, seperti selesema perut atau kista ovari. Sekiranya anda mengalami sebarang gejala ini dan menganggap anda menghidap radang usus buntu, berjumpa doktor dengan segera. Pecahnya apendiks boleh berlaku 36 jam selepas bermulanya gejala.

Baca juga: Kenali Gejala yang Disebabkan oleh Apendisitis

Gejala umum apendisitis adalah sakit yang bermula di sekitar perut dan diikuti dengan muntah. Beberapa jam kemudian, rasa sakit itu bergerak ke perut bawah di sebelah kanan. Gejala lain adalah:

1. Demam.

2. Mual dan muntah.

3. Sakit perut yang mungkin bermula di perut atas atau tengah tetapi biasanya berlanjutan di bahagian bawah abdomen di sebelah kanan.

4. Sakit perut yang meningkat ketika berjalan, berdiri, melompat, batuk, atau bersin.

5. Selera makan berkurang.

6. Sembelit atau cirit-birit.

7. Ketidakupayaan untuk kentut.

8. Perut kembung atau bengkak.

9. Sakit perut ketika ditekan yang mungkin bertambah buruk apabila anda berhenti menekan.

10. Kesakitan sering terpancar di seluruh perut pada bayi dan kanak-kanak. Pada orang hamil dan orang tua, perut mungkin kurang lembut dan sakit mungkin tidak seburuk.

Selepas apendiks pecah, gejalanya bervariasi bergantung pada apa yang berlaku. Pada mulanya, anda mungkin merasa lebih baik selama beberapa jam kerana tekanan tinggi pada lampiran telah bersamaan dengan gejala awal.

Baca juga: Bahaya Apendisitis Tidak Terkesan?

Apabila bakteria meninggalkan usus dan memasuki rongga perut, lapisan di bahagian dalam perut dan di luar organ perut menjadi radang. Keadaan ini dipanggil peritonitis. Ini adalah keadaan yang sangat serius yang boleh menjadi sangat menyakitkan dan memerlukan rawatan segera. Gejala serupa dengan apendisitis kecuali:

1. Kemunculan rasa sakit di seluruh perut.

2. Kesakitan itu berterusan dan lebih teruk.

3. Demam yang selalunya lebih tinggi dari sebelumnya.

4. Nafas dan degupan jantung yang cepat sebagai tindak balas terhadap kesakitan yang teruk.

5. Mengalami gejala lain termasuk menggigil, lemah, dan kekeliruan.

Apabila terdapat jangkitan pada perut, tisu di sekelilingnya kadang-kadang cuba menutup kawasan yang dijangkiti dari rongga perut yang lain. Sekiranya berjaya, ia akan membentuk abses. Ia adalah koleksi bakteria dan nanah yang dilindungi. Gejala abses juga serupa dengan radang usus buntu.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa gejala penting lain seperti:

1. Rasa sakit mungkin di satu kawasan, tetapi tidak hanya di bahagian bawah kanan perut, tetapi juga di seluruh perut.

2. Kesakitan mungkin membosankan atau tajam dan menusuk.

3. Demam biasanya berterusan, walaupun anda mengambil antibiotik.

4. Anda mungkin mengalami gejala lain, seperti menggigil dan lemah.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Tanda-tanda Lampiran pecah dan Apa Yang Harus Diharapkan Selepas Rawatan
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Apendisitis

Recent Posts