Inilah Cara Menggunakan Krim Muka Yang Betul

, Jakarta - Krim wajah adalah salah satu produk penjagaan kulit yang mesti anda ada. Biasanya terbahagi kepada dua jenis, iaitu krim pagi dan krim malam. Menggunakan krim muka setiap hari sangat penting kerana ia berguna untuk melembapkan, melindungi, dan memberi khasiat untuk kulit anda. Tetapi bagaimana jika anda selalu menggunakan krim wajah yang selamat setiap hari, tetapi anda belum memperoleh hasil yang diinginkan? Mungkin ini kerana cara anda menggunakan krim muka tidak betul. Ayuh, ketahui cara menggunakan krim muka yang betul di sini.

1. Tidak perlu banyak memburuk-burukkan

Semasa menggunakan krim di wajah, anda tidak memerlukan banyak, tetapi cukup. Tetapi yang paling penting, sapukan krim secara merata di wajah. Dengan menggunakan jumlah krim yang mencukupi, krim dapat berfungsi dengan optimum untuk memberikan hasil terbaik untuk wajah cantik anda.

2. Lap secara merata dari luar ke bahagian dalam

Jadi, cara yang disarankan untuk menggunakan krim muka adalah dengan menggunakan sedikit krim pada beberapa titik pada wajah, kemudian ratakan dari bahagian luar wajah ke arah tengah dengan gerakan membulat ke atas. Mulakan di bahagian tengah dagu, kemudian urut perlahan-lahan dengan gerakan bulat lembut ke garis rahang, jalankan ke dahi anda dan berakhir di kawasan hidung.

Elakkan menggunakan krim dari arah yang bertentangan, iaitu dari kawasan hidung ke dahi dan hingga ke dagu. Ini kerana krim muka berpotensi tersekat dan terkumpul di sekitar garis rambut di dekat telinga anda semasa anda menggunakannya. Krim yang terkumpul akan menyumbat liang sehingga pada akhirnya wajah tidak menjadi bersih, tetapi banyak bintik hitam dan jerawat muncul di kawasan tersebut.

3. Jangan lewatkan Leher

Kulit di leher adalah lanjutan dari kulit wajah yang perlu dirawat juga. Oleh itu, setelah menggunakan krim di seluruh wajah, jangan lupa juga menggunakan krim di leher. Walau bagaimanapun, banyak orang sering menggunakan lebih banyak krim muka pada wajah, kemudian selebihnya digunakan pada leher. Kaedah ini sebenarnya tidak betul. Sebaliknya, asingkan krim untuk wajah dan leher.

4. Sapukan Krim Sejurus Selepas Mandi

Sebaiknya gunakan krim wajah sebaik sahaja anda mandi atau membersihkan wajah, kerana pada masa itu, kulit wajah masih dalam keadaan lembap, sehingga dapat menyerap krim dengan lebih baik.

5. Gunakan krim muka yang sesuai dengan jenis kulit anda

Sekiranya anda merasakan bahawa menggunakan produk krim muka apa-apa, anda perlu berfikir semula. Ini kerana setiap orang mempunyai jenis kulit yang berbeza. Jenis kulit berminyak, kering, normal, dan kombinasi masing-masing memerlukan krim khas yang dapat memenuhi keperluan mereka.

Selain menyesuaikan dengan jenis kulit anda, anda juga perlu membezakan antara krim siang dan krim malam. Krim siang biasanya mengandungi SPF yang dapat melindungi kulit anda dari kesan berbahaya dari cahaya matahari. Sedangkan krim malam, mengandungi pelbagai vitamin yang dapat membantu memperbaiki kerosakan kulit yang terjadi pada siang hari.

6. Pilih krim pagi yang mengandungi SPF

Kerana Indonesia adalah negara tropis di mana matahari sangat panas pada siang hari, anda disarankan untuk menggunakan krim pagi dengan kandungan SPF. Kandungan ini sangat berguna untuk melindungi kulit daripada terkena sinar UVA dan UVB yang boleh menyebabkan selaran matahari.

Itulah cara menggunakan krim muka yang betul. Sekiranya anda mempunyai masalah mengenai kecantikan kulit wajah, gunakan saja aplikasi tersebut . Anda boleh meminta dan meminta nasihat kesihatan dari pakar melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Baca juga:

  • Inilah sebab mengapa penting untuk menjaga kecantikan sebelum tidur
  • Suka Menggunakan Penjagaan Kulit? Lihat 4 fakta ini
  • Elakkan 5 Kesalahan Menggunakan Krim Mata Ini

Recent Posts