Inilah Yang Berlaku Apabila Anda Rasa Tidak Selamat

"Tidak selamat adalah keadaan yang tidak boleh diabaikan. Kerana ini boleh dikaitkan dengan keadaan tubuh secara keseluruhan, malah dapat menurunkan kualiti hidup seseorang. Orang yang mengalami keadaan ini akan sering merasa tidak selamat, sering membandingkan diri mereka dengan yang lain, dan tidak berani keluar dari zon selesa anda. "

Jakarta - Tidak selamat adalah keadaan mental yang menyebabkan seseorang merasa "tidak selamat", dan ini boleh berlaku untuk banyak perkara. Keadaan ini menyebabkan seseorang merasa cemas dan takut berlebihan sehingga mereka cenderung melakukan sesuatu dengan berhati-hati. Sebenarnya, kadang-kadang seseorang yang mengalami tidak selamat sering curiga dengan orang lain dan persekitaran di sekelilingnya.

Perasaan ketakutan dan kegelisahan adalah wajar dan normal berlaku sekali-sekala. Terdapat banyak perkara yang boleh menjadi sumber ketakutan atau kegelisahan dalam kehidupan seharian. Namun, kegelisahan yang berlaku dalam jangka masa panjang dan mula merasa tidak sihat tidak boleh diabaikan. Keadaan ini boleh menjadi petanda tidak selamat dan boleh mempengaruhi kualiti hidup penghidapnya. Apa yang akan berlaku?

Baca juga: Tidak Selamat Menjadikan Hubungan Anda Runyam

Kenali Tanda-Tanda Anda Apabila Anda Rasa Tidak Selamat

Selalunya, orang yang mengalami tidak selamat tidak menyedari perkara itu. Kerana, ketakutan dan kegelisahan sebenarnya biasa dialami oleh sesiapa sahaja. Walau bagaimanapun, biasanya terdapat sejumlah gejala dan perubahan yang berlaku ketika seseorang mengalami tidak selamat, termasuk:

1. Rasa Rendah

Apabila seseorang mengalami tidak selamat Tanda yang paling ketara adalah rasa rendah diri. Lebih baik mengenali dan mencintai diri sendiri supaya anda tidak mempunyai keyakinan diri yang menyebabkan gangguan psikologi dan boleh mempengaruhi keadaan badan secara keseluruhan.

2. Mengalami Ketakutan yang Berlebihan

Bukan hanya pada perkara besar, seseorang yang mengalami tidak selamat akan mengalami ketakutan yang berlebihan, termasuk perkara kecil. Sekiranya rasa takut anda mula mengganggu anda dan merasa tidak sihat, cubalah segera mendapatkan bantuan profesional.

Anda boleh berjumpa dengan ahli psikologi atau psikiatri untuk mula memeriksa diri anda dan mengetahui punca ketidakamanan anda. Untuk mempermudahnya, cari senarai hospital atau klinik yang menyediakan perkhidmatan psikologi menggunakan aplikasi tersebut . Tetapkan lokasi dan cari klinik terdekat yang boleh anda lawati. Muat turun di App Store dan Google Play!

3. Tidak mahu meninggalkan zon selesa anda

Seseorang yang mempunyai kegelisahan dan ketakutan menghadapi cabaran biasanya akan enggan keluar dari zon selesa mereka. Ketakutan dan kegelisahan adalah salah satu sebab mengapa perkara ini dapat berlaku.

4. Sering Membandingkan Diri Anda dengan Orang Lain

Seseorang yang mempunyai tidak selamat sering membandingkan diri mereka dengan orang lain. Seseorang yang mengalami keadaan ini akan merasakan bahawa kehidupan orang lain lebih baik daripada kehidupannya sendiri.

Baca juga: Kepentingan Sistem Sokongan untuk Pembangunan Diri

Kesan terhadap Kesihatan Mental

Dilaporkan dari Terapi yang baik , tidak ada sebab yang pasti bagi seseorang untuk merasa tidak selamat pada dirinya dan kehidupannya. Terdapat beberapa faktor yang menyebabkan seseorang sentiasa merasa tidak selamat pada dirinya, seperti trauma, mengalami masalah dengan penampilan atau sifatnya gangguan dysmorphic badan , dan keyakinan diri yang rendah.

Bukan hanya itu, faktor ekonomi, persekitaran dan hubungan sosial seseorang boleh menyebabkan seseorang mengalami perasaan tidak selamat . Sekiranya tidak dirawat dengan segera, keadaan ini boleh menyebabkan gangguan kesihatan mental, seperti kemurungan, gangguan keperibadian sempadan, gangguan kecemasan, mengalami paranoia, gangguan makan, dan masalah dengan imej badan . Lakukan beberapa perkara yang boleh dilakukan untuk mengatasi tidak selamat , seperti:

  • Sentiasa Meningkatkan Keyakinan

Meningkatkan keyakinan diri adalah cara yang boleh dilakukan untuk mengatasi perasaan tidak selamat apa yang anda alami. Tidak ada salahnya mengenali diri anda dengan lebih mendalam agar anda lebih yakin.

  • Pilih Persekitaran dengan Suasana yang Baik

Tidak ada salahnya memilih persekitaran yang baik untuk mengelakkan perasaan tidak selamat . Sebaliknya, pilih persekitaran yang membina keyakinan dan imej badan anda menjadi positif untuk mengelakkan keadaan tidak selamat .

Baca juga: Inilah sebab tersembunyi mengapa orang menipu

Itulah beberapa petua yang boleh dilakukan untuk meningkatkan keyakinan diri agar tidak merasa tidak selamat atau tidak selamat. Ayuh, mulailah mencintai diri sendiri untuk sentiasa bahagia!

Rujukan:
Terapi yang baik. Diakses pada tahun 2021. Ketidakamanan
Psikologi Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. 4 Tanda-tanda Bahawa Seseorang Mungkin Tidak Selamat
Pusat Psik. Diakses pada tahun 2021. 5 Perkara Yang Perlu Dilakukan Apabila Anda Rasa Tidak Selamat

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found