Perlu berwaspada, ini adalah gejala awal meningitis

Jakarta - Walaupun relatif jarang terjadi, meningitis adalah penyakit yang perlu diperhatikan kerana boleh membawa maut. Penyakit ini disebabkan oleh jangkitan bakteria atau virus pada meninges atau lapisan pelindung otak dan saraf tunjang. Mengetahui gejala awal meningitis sangat penting, supaya rawatan dapat dilakukan dengan segera.

Gejala Awal Meningitis yang Perlu Diperhatikan

Gejala awal meningitis boleh membingungkan dan sering disalah anggap sebagai selesema. Sebenarnya, penyakit ini perlu diatasi dengan segera agar tidak menyebabkan keadaan yang membawa maut. Berikut adalah beberapa gejala awal meningitis yang perlu diperhatikan:

1. Demam

Demam adalah salah satu gejala awal meningitis. Namun, ini juga boleh menjadi gejala banyak penyakit, sehingga sering membingungkan. Demam akibat meningitis disebabkan oleh bakteria atau virus yang menyerang atau berusaha menjangkiti.

2. Sakit kepala

Sakit kepala yang berterusan boleh menjadi gejala meningitis. Rasa sakit boleh timbul secara tiba-tiba dan cepat, tetapi juga dapat dirasakan seminggu setelah jangkitan, atau semasa demam.

Baca juga: Ketahui Punca Meningitis

3. Leher Terasa Kaku

Sakit dan kekejangan di leher kerana kedudukan yang salah semasa tidur adalah perkara biasa bagi sesiapa sahaja. Namun, ternyata keadaan ini boleh menjadi salah satu gejala awal meningitis, anda tahu. Leher yang kaku akibat meningitis boleh menjadi sangat menyakitkan dan menyakitkan, walaupun ketika duduk atau berbaring.

4. Sukar Fokus

Orang yang menghidap meningitis sering merasa sukar untuk fokus dan keliru. Gejala ini mungkin tidak disedari, tetapi boleh didapati mengalami sebaliknya. Sikap sukar untuk fokus dan bingung ketika membuat keputusan ini biasanya juga sering muncul bersama dengan 3 gejala awal.

5. Mual dan Muntah

Mual dan muntah disertai dengan sakit kepala yang melampau hingga tidak sedarkan diri adalah gejala meningitis yang memerlukan perhatian. Dalam beberapa kes yang teruk, penghidapnya boleh mengalami malas makan, sehingga berat badan mereka berkurang secara drastik.

Baca juga: Adakah Meningitis Berjangkit?

6. Sakit

Orang dengan meningitis juga dapat mengalami gejala sakit, yang menyukarkan mereka untuk berjalan atau bergerak.

7. Sensitif Terhadap Cahaya

Meningitis dapat membuat penderita sensitif terhadap cahaya, sehingga mereka dapat mengalami migrain atau rasa tidak selesa ketika melihat sesuatu. Penyebabnya adalah keradangan di dalam otak, yang menekan saraf optik. Selain sensitif terhadap cahaya, anda juga dapat mengalami penglihatan berganda atau kabur.

8. Ruam pada Kulit

Gejala meningitis seterusnya adalah munculnya ruam pada sebahagian atau seluruh kulit. Puncanya adalah pertumbuhan bakteria yang merosakkan saluran darah. Walaupun kanak-kanak cenderung mengalami ruam pada kulit, orang dewasa juga dapat mengalami gejala ini.

Baca juga: Mengapa Meningitis Boleh membawa maut

9. Keletihan

Rasa letih juga boleh menjadi gejala meningitis. Gejala ini menyukarkan penghidap untuk bangun atau berjaga. Di samping itu, pelbagai gangguan kemampuan mengingat, bercakap, mendengar, dan melihat, juga boleh menyerang penghidapnya.

Itulah beberapa gejala awal meningitis yang perlu diperhatikan. Sekiranya anda mengalaminya, cepatlah muat turun permohonan untuk membuat temu janji dengan doktor di hospital, supaya pemeriksaan dan rawatan lebih lanjut dapat dilakukan.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Meningitis: Gejala, Sebab, Jenis, Rawatan, Risiko, & Banyak Lagi.
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses tahun 2020. Meningitis bakteria: Gejala, penyebab, dan rawatan.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Meningitis: Gejala, Penyebab, Penularan, dan Rawatan.

Recent Posts