Selepas melahirkan, Ibu Menggunakan Octopus atau Stagen?

"Biasanya berat badan akan kembali normal setelah melahirkan. Perlu waktu untuk kembali sihat, namun sebilangan ibu masih percaya dan menggunakan stagen atau sotong untuk mengencangkan perut setelah melahirkan. Hati-hati, ini boleh menjadi berbahaya, anda tahu! "

, Jakarta - Melahirkan adalah proses terakhir setelah kira-kira sembilan bulan kehamilan. Sebilangan besar ibu berharap berat badan dan bentuk badan mereka akan kembali normal selepas proses ini. Seperti diketahui, kenaikan berat badan adalah perkara yang sangat wajar berlaku semasa kehamilan. Namun, dengan cara yang betul, ibu dapat kembali ke berat badan ideal.

Perlu disedari bahawa memerlukan masa untuk mendapatkan ini. Namun, ada kepercayaan bahawa penurunan berat badan setelah melahirkan dapat diperoleh dengan penggunaan stagen atau gurita. Terutama dikatakan dapat membantu mengecilkan perut setelah melahirkan. Namun, adakah selamat menggunakan gurita atau stagen selepas bersalin?

Baca juga: Ketahui Risiko Kehamilan pada Umur 30 Ke Atas

Bahaya Menggunakan Octopus atau Stagen

Penggunaan stagen atau kain yang panjangnya hingga sedozen meter sebenarnya tidak digalakkan. Ini kerana kain stagen kaku dan pasif, yang bermaksud ia akan memaksa perut ibu mengecil kerana gegelungnya yang sangat ketat. Malangnya, ini tidak banyak memberi kesan, terutamanya untuk mengurangkan ukuran perut.

Memang semasa memakai stagen, ibu akan merasa perut terasa kencang. Tetapi jangan tertipu, itu hanya berlaku kerana bahagiannya mengikuti kain. Iaitu, apabila kain stagen dikeluarkan, perut akan kembali ke keadaan semula. Sebenarnya, kebiasaan menggunakan Stagen pada wanita hamil sebenarnya dapat mencetuskan masalah, seperti sesak nafas, sukar bergerak, penyembuhan luka yang lebih lambat, mual dan muntah.

Baca juga: Berapa kerapkah wanita hamil boleh melakukan hubungan seks?

Selain stagen, salah satu kaedah penjagaan selepas bersalin yang terkenal dan dipercayai adalah penggunaan sotong. Sebenarnya, kedua-dua stagen dan sotong dipercayai mempunyai faedah yang sama, iaitu mengecilkan perut.

Namun, ada sebilangan pakar yang mengatakan bahawa penggunaan sotong masih lebih baik daripada stagen. Kerana kain sotong tidak akan membungkus perut seketul dan sekeras stagen. Tetapi sama, sotong tidak begitu berguna dan harus dielakkan.

Bersenam untuk Menurunkan Berat Badan Selepas Bersalin

Daripada memaksa perut kembali ke bentuk semula jadi dengan cara yang menyakitkan, ibu boleh berusaha bersenam dengan kerap. Sebenarnya, ada beberapa jenis senaman yang dapat membantu anda menurunkan berat badan setelah melahirkan. Ibu boleh mencuba berjalan, latihan pernafasan, latihan Kegel, dan jenis latihan lain yang tidak terlalu berat.

Yang perlu diingat, kunci dalam menurunkan berat badan adalah mengelakkan jumlah pengambilan kalori berlebihan yang tidak disertai dengan pembakaran. Nah, bersenam dan aktif sebenarnya boleh menjadi salah satu cara untuk membantu mengimbangkan jumlah kalori yang masuk dan jumlah kalori yang dibakar oleh badan.

Selain bersenam, ada satu cara yang ternyata cukup berkesan untuk mengembalikan ukuran perut setelah melahirkan. Ibu boleh mendapatkan faedah penurunan berat badan dengan memberi susu ibu (ASI) secara eksklusif kepada bayi. Sebabnya, ini dapat merangsang kontraksi dan secara beransur-ansur dapat menjadikan ukuran perut kembali normal.

Baca juga: Adakah selamat bagi wanita hamil untuk melakukan pembedahan apendisitis?

Semasa menyusu dan mempercepat pemulihan selepas melahirkan, ibu disarankan untuk mengamalkan gaya hidup sihat. Pengambilan makanan sihat, aktiviti fizikal, dan makanan tambahan dengan mengambil multivitamin tambahan. Untuk mempermudah, anda boleh menggunakan aplikasi untuk membeli multivitamin atau produk kesihatan lain melalui aplikasi . Dengan perkhidmatan penghantaran, pesanan ubat akan dihantar segera ke rumah anda. Ayuh, muat turun di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Bidan saya. Diakses pada tahun 2021. Adakah OK untuk Menggunakan Stagen atau Octopus Selepas Melahirkan?
WebMD. Diakses pada tahun 2021. 6 Gerakan Kembali-Tubuh-Badan Anda untuk Ibu Baru.

Recent Posts