Perkara yang Perlu Tahu mengenai Vaksinasi Gotong-royong

, Jakarta - Program vaksinasi gotong royong adalah program yang dijalankan oleh pemerintah melalui Kementerian Perusahaan Milik Negara (BUMN). Sebelumnya, vaksinasi gotong royong diatur dalam Peraturan Menteri Kesehatan (Permenkes) Nomor 10 tahun 2021, mengenai pelaksanaan vaksinasi dalam konteks menangani pandemi COVID-19.

Program vaksinasi gotong royong telah dimulakan setelah Eid al-Fitr, iaitu pada 17 Mei 2021. Dilancarkan dari Peraturan Menteri Kesihatan Nomor 10 tahun 2021, gotong royong vaksinasi bertujuan untuk pekerja / wanita, keluarga, dan individu lain di keluarga yang pembiayaannya ditanggung oleh entiti undang-undang atau entiti perniagaan.

Oleh itu, penerima vaksin gotong royong adalah percuma atau percuma. Kos pembelian vaksin ditanggung oleh syarikat atau entiti undang-undang yang menempatkan pekerja.

Baca juga: Ini adalah Kemajuan Fasa 2 Vaksinasi COVID-19

Fakta mengenai Vaksinasi Gotong-royong

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu diketahui mengenai vaksinasi gotong royong:

1. Harga Vaksin

Harga perkhidmatan vaksin gotong royong disenaraikan dalam Keputusan Menteri Kesihatan (Kepmenkes) Nombor HK.01.07 / MENKES / 4643/2021 /. Sementara itu, harga vaksin yang dihasilkan oleh Sinopharm melalui pelantikan PT Bio Farma (Persero) untuk vaksinasi gotong royong, iaitu:

  • Harga pembelian vaksin adalah IDR 321,660 setiap dos.
  • Tarif maksimum untuk perkhidmatan vaksinasi adalah Rp 117,910 per dos.

Harga ini adalah harga tertinggi vaksin setiap dos yang dibeli oleh badan sah atau entiti perniagaan, termasuk keuntungan 20 peratus dan kos pengeluaran. Harga ditentukan setelah mendapat pandangan dari Kementerian Penyelaras untuk Hal Ehwal Ekonomi, pakar, akademik, atau pegawai penguatkuasa undang-undang. Kadar vaksinasi ini tidak boleh melebihi kadar maksimum yang ditetapkan oleh pemerintah.

2. Menggunakan Vaksin Sinopharm dan Vaksin Cansino Biologics

Untuk pengadaan vaksinasi gotong royong, pemerintah membuat kontrak untuk memperoleh 7.5 juta dos vaksin Sinopharm, dengan jumlah vaksin yang tersedia mencapai 500 ribu dos.

Walaupun vaksin Cansino Biologics dari China, 5 juta dos vaksin akan diberikan. Tidak seperti vaksin Sinopharm, vaksin Cansino hanya akan diberikan dalam satu dos suntikan.

Baca juga: Cegah COVID-19, Inilah Kepentingan Vaksin Selsema untuk Warga Emas

3. Tidak Menggunakan Vaksin Percuma Kerajaan

Adakah vaksinasi gotong royong akan menghalang program vaksinasi kerajaan yang ada? Jangan risau, vaksinasi gotong royong ini tidak menggunakan vaksin percuma pemerintah sehingga tidak mengganggu program vaksinasi pemerintah.

Pemerintah menetapkan bahawa vaksinasi gotong royong tidak boleh menggunakan vaksin Sinovac, AstraZeneca, Novavax, dan Pfizer. Keempat-empat vaksin tersebut adalah program pemerintah yang diberikan secara percuma.

Jadi, vaksinasi gotong royong hanya menggunakan Sinopharm dan Cansino. Pelaksanaan vaksinasi gotong royong hanya dapat dilakukan di fasilitas perawatan kesihatan swasta yang memenuhi syarat.

4. Kuasa BUMN dan Biofarma

Perolehan vaksin untuk gotong royong adalah tanggungjawab Kementerian Perusahaan Milik Negara (BUMN) dan PT Bio Farma. Begitu juga, pengedaran vaksin dilakukan secara gotong royong oleh PT Bio Farma ke kemudahan penjagaan kesihatan swasta yang telah bekerjasama dengan badan hukum atau badan perniagaan. Jumlah vaksin yang diedarkan mestilah sesuai dengan keperluan vaksin COVID-19 yang telah diserahkan oleh badan perniagaan dan badan hukum.

5. Masih Dilaporkan kepada Kementerian Kesihatan

Walaupun dilakukan dalam layanan kesihatan swasta, data vaksinasi masih dilaporkan kepada Kementerian Kesehatan (Kemenkes). Setiap syarikat yang akan melakukan vaksinasi gotong royong mesti melaporkan peserta yang menerima vaksinasi kepada Kementerian Kesihatan.

Baca juga: Percubaan Vaksin Corona Lemah pada Orang Tua, Apa Sebabnya?

6. Peserta DapatkanKad atau Sijil Vaksinasi

Setiap orang yang telah menerima vaksinasi gotong royong akan menerima kad vaksinasi COVID-19 atau sijil elektronik. Jadi, bagaimana prosedur pelaksanaannya?

Pelaksanaan vaksinasi gotong royong mesti tetap merujuk kepada standard perkhidmatan dan prosedur operasi standard yang ditetapkan oleh setiap kemudahan kesihatan. Prosedur yang dijalankan mestilah sesuai dengan petunjuk teknikal untuk perkhidmatan vaksinasi yang ditetapkan oleh pemimpin perkhidmatan kesihatan.

Itulah yang perlu anda ketahui mengenai vaksinasi gotong royong. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai faedah dan kesan sampingan dari vaksinasi COVID-19, anda boleh berbincang dengan doktor melalui aplikasi . Ayuh, muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:
Kompas.com. Diakses pada tahun 2021. Vaksinasi Gotong-royong: Kadar, Jenis Vaksin, dan Cara Mendaftar
Kompas.com. Diakses pada tahun 2021. Apa itu Vaksin, Jenis, dan Berapa Saling Gotong-Royong, dan Berapa Kosnya?
Kompas.com. Diakses pada tahun 2021. 12 Perkara yang Perlu Anda Ketahui mengenai Vaksinasi Gotong-royong
CNN Indonesia. Diakses pada tahun 2021. Jokowi Menamakan 19 Syarikat Memulakan Vaksinasi Gotong-royong

Recent Posts