Inilah 5 Kelebihan Masker Mugwort untuk Kulit Muka

“Trend penjagaan kulit Korea kini sangat digemari. Salah satu yang kini popular adalah topeng mugwort yang dikatakan mempunyai banyak faedah. Beberapa kelebihannya adalah mencegah munculnya jerawat, mengurangkan keradangan kulit wajah, hingga melembapkan kulit wajah. "

, Jakarta - Pada masa ini, apa sahaja yang berbau Korea Selatan (Korea Selatan) menjadi trend. Selain muzik, drama, dan makanan, penjagaan kulit dari Korea Selatan juga berkembang pesat. Salah satu dari mereka yang banyak disebut adalah topeng mugwort. Topeng ini dibuat dari kilang mugwort.

Mugwort pada asalnya adalah tanaman rumpai. Di Korea Selatan, mugwort dianggap sebagai ramuan penyembuh kerana sifat antibakteria, antijamur dan pelindungnya pada kulit. Hari ini, masakan Korea Selatan, perubatan tradisional, dan perubatan homeopati sering menggunakan mugwort untuk alasan ini. Sehingga kini, mugwort banyak digunakan dalam dunia kecantikan sebagai bahan untuk membuat topeng muka.

Baca juga: Hati-hati, Muka Wajah Kerap Boleh Merosakkan Kulit

Kelebihan Masker Mugwort untuk Kecantikan

Kelebihan mugwort untuk kulit wajah kini sangat pelbagai. Berikut adalah beberapa kelebihan topeng mugwort untuk kulit wajah yang perlu anda ketahui:

  1. Mencegah Jerawat

Mugwort adalah antimikroba yang dapat membantu mencegah pertumbuhan bakteria, virus, dan kulat. Perlu diingat, masalah kulit biasanya disebabkan oleh bakteria. Contohnya, jerawat, yang disebabkan oleh bakteria Propionibacterium acnes. Jangkitan bakteria dapat menghalang proses penyembuhan parut jerawat.

Sementara itu, mugwort berfungsi dengan menghalang pertumbuhan mikroorganisma tertentu. Dengan cara itu, proses penyembuhan luka berjerawat tidak terhambat. Proses pertumbuhan semula kulit juga berlaku.

  1. Mengurangkan Keradangan Kulit Muka

Mugwort juga mempunyai sifat anti-radang, jadi topeng mugwort dapat menenangkan kulit kering dan jengkel dengan berkesan. Selain itu, topeng mugwort juga dapat menghilangkan kemerahan pada kulit wajah.

Topeng Mugwort dapat mengatur aktiviti sel imun, dengan menargetkan sitokin dan makrofag pada tisu. Sitokin berperanan untuk mengaktifkan kadar pertumbuhan sel kulit.

  1. Melembapkan Kulit

Ada masalah dengan kulit kering? Cuba gunakan topeng mugwort, kerana topeng ini dapat melembapkan kulit. Ini berkat kandungan vitamin E dalam mugwort. Seperti yang diketahui umum, vitamin E adalah nutrien penting yang bersifat anti-radang dan mengekalkan kulit yang sihat.

Sebaliknya, vitamin E adalah antioksidan yang dapat melawan radikal bebas. Kelembapan kulit dapat dijaga dengan adanya vitamin E. Kerusakan kulit akibat pendedahan berlebihan terhadap sinar ultraviolet (UV) juga dapat dicegah dengan topeng mugwort.

Baca juga: Kecantikan dalam Kesederhanaan, Inilah Rahsia Artis Korea

  1. Prestasi Fungsi Pelindung Kulit yang Lebih Baik

Kulit kering boleh terjadi kerana penurunan pengeluaran protein pelindung kulit, iaitu filaggrin dan loricrin. Satu kajian menunjukkan bahawa ekstrak mugwort dapat mengatur filaggrin dan loricrin. Oleh itu, prestasi fungsi pelindung kulit meningkat.

  1. Bagus untuk Rawatan Ekzema

Mugwort dikatakan sebagai rawatan yang berkesan untuk keadaan kulit tertentu. Contohnya termasuk ekzema (dermatitis atopik) dan psoriasis. Produk penjagaan kulit atau topeng yang mengandungi ekstrak mugwort, dapat melegakan gejala kulit kering akibat eksim. Ia juga dikaitkan dengan peningkatan fungsi pelindung kulit yang berfungsi untuk melegakan kulit kering yang disebabkan oleh ekzema.

Cara Memohon Mugwort Mask

Setelah mengetahui kelebihan topeng mugwort, anda mungkin berminat untuk mencubanya. Untuk merasakan faedahnya, topeng mugwort mesti digunakan dengan cara yang betul. Inilah cara menggunakan topeng mugwort:

  • Bersihkan wajah dengan air atau disertakan dengan sabun muka.
  • Sapukan topeng mugwort secara merata pada kulit wajah.
  • Rehat selama 5-10 minit. Kemudian bilas dengan air dengan lembut.
  • Gunakan serum, esen, atau krim pelembap yang biasa anda gunakan.

Baca juga: Mitos dan Fakta mengenai Kulit dan Jerawat

Semasa membeli topeng mugwort, pastikan produk yang anda pilih disahkan oleh BPOM (agensi pengawalseliaan makanan dan ubat). Pastikan juga keaslian produk agar tidak memberi kesan negatif kepada kesihatan, terutama pada kulit wajah.

Sekiranya anda tidak pasti mengenai produk yang anda beli, cuba tanyakan kepada doktor di aplikasi tersebut . Ayuh, muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:

Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Mugwort: Rumpai dengan Potensi

Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2021. Apa itu Mugwort?

Daya tarikan. Diakses pada tahun 2021. Mengapa Mugwort adalah Bahan Baru yang Trendy dalam Penjagaan Kulit Korea

Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Cara Memakai Topeng Wajah dengan Betul.

Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2021. Manfaat Menggunakan Kawasan Kopi untuk Kulit dan Wajah Anda.

Recent Posts