Ketahui 4 Khasiat Vitamin K untuk Tubuh

, Jakarta - Salah satu kelebihan vitamin K yang terkenal adalah menjaga kesihatan tulang. Vitamin K memainkan peranan penting dalam mencegah osteoporosis dan mengekalkan kepadatan mineral tulang.

Tulang kita mencapai kekuatan dan ketumpatan maksimum ketika berumur 20-30 tahun. Selepas itu, pembentukan tulang mula menyusut dan kepadatan mineral tulang mula berkurang. Oleh itu, osteoporosis biasanya muncul pada tahun 50-an dan juga biasa pada wanita pascamenopause.

Keperluan vitamin K yang mencukupi bermaksud menjaga kesihatan tulang, dan kita tidak mengalami masalah tulang walaupun kita sudah tua. Selain itu, masih banyak faedah vitamin K untuk tubuh. Berikut adalah empat daripadanya.

1. Membantu Proses Pembekuan Darah

Manfaat vitamin K yang tidak kurang pentingnya daripada menjaga kesihatan tulang adalah peranannya dalam proses pembekuan darah. Terima kasih kepada vitamin K, darah yang mengalir ketika badan kita cedera dapat berhenti dengan sendirinya. Selain pendarahan luaran, vitamin K juga berperanan penting dalam menghentikan pendarahan dalaman.

Bagi wanita, pengambilan makanan yang kaya dengan vitamin K secara berkala juga baik untuk menghentikan pendarahan berlebihan semasa haid, dan bahkan mengurangkan kesakitan semasa haid.

2. Mencegah Kanser Prostat dan Kanser Paru-paru

Selain aliran darah, vitamin K juga bermanfaat untuk mencegah barah, terutama barah prostat dan paru-paru. Penemuan ini dibuat dalam kajian yang diterbitkan di Jurnal Pemakanan Klinikal Amerika . Kajian ini menjalankan kajian sepuluh tahun terhadap 24,340 orang Jerman berumur 25 hingga 64 tahun.

Ternyata orang yang kerap mendapat pengambilan vitamin K dari makanan seperti sayur-sayuran hijau berdaun cenderung untuk menghidap barah, berbanding orang yang jarang makan makanan kaya vitamin K.

Baca juga: 5 Makanan Sihat untuk Merawat Kanser Prostat

3. Menyelaraskan Aliran Darah dan Mencegah Aterosklerosis

Terdapat khasiat vitamin K yang tidak kurang pentingnya daripada menjaga kalsium dalam tulang. Peranan vitamin K, terutama vitamin K2 sangat penting dalam mengatur agar kalsium tidak tinggal di saluran darah. Kerana, kalsium yang terkumpul di saluran darah dapat menyebabkan aterosklerosis, yaitu penebalan dan penyempitan saluran darah. Vitamin K membantu menyalurkan kalsium dari darah ke tulang. Oleh itu, bukan sahaja membantu menguatkan tulang, tetapi vitamin K juga mengatasi penyumbatan kalsium dalam aliran darah dan mencegah aterosklerosis.

4. Menjaga Kesihatan Jantung

Penyakit jantung umumnya disebabkan oleh aliran darah yang tidak lancar, terutama pada saluran darah di sekitar jantung. Selain lemak, aliran darah juga dapat disekat karena simpanan kalsium, dan vitamin K memainkan peranan penting dalam membawa kalsium sehingga tidak terkumpul di saluran darah.

Baca juga: 8 Makanan Ini Sihat untuk Jantung Anda

Penyelidikan yang dilakukan pada tahun 2015 oleh Dr. Katarzyna Maresz, penyelaras Yayasan Sains dan Kesihatan Antarabangsa di Krakow, membuktikan bahawa satu jenis vitamin K, iaitu vitamin K2, dapat menyokong kesihatan jantung. Mengambil dos vitamin K 2 yang betul dapat mencegah penumpukan kalsium dalam darah, sehingga kelenturan arteri tetap terjaga. Oleh itu, risiko penyakit jantung lebih kecil.

Dengan makan makanan yang kaya dengan vitamin K secara berkala, seperti sayuran hijau, strawberi, telur, hati ayam, dan ikan, anda dapat mencegah pelbagai penyakit, termasuk barah. Jadi, adakah anda masih mahu menolak makan sayur kerana rasanya "tidak sedap"?

Baca juga: 5 Khasiat Vitamin E untuk Kesihatan

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai makanan sihat yang lain, anda boleh menghubungi doktor melalui aplikasi . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Recent Posts