5 Cara Berkesan untuk Menghilangkan Rambut Beruban Secara Semulajadi dan Cepat

Jakarta - Bagi sesetengah orang, rambut putih atau kelabu tidak menyenangkan. Kerana, uban sama dengan orang tua (tua). Selain alasan usia, rambut beruban sebenarnya juga disebabkan oleh faktor genetik, keadaan kesihatan, tabiat merokok, atau sedang dalam proses rawatan.

Jadi, bagaimana untuk menghilangkan uban? Terdapat banyak langkah yang boleh anda lakukan, termasuk mengecat semula. Kaedah ini banyak digunakan kerana prosesnya cepat dan juga berkesan. Malangnya, hasil pewarnaan rambut cenderung tidak bertahan lama dan akan kembali putih. Oleh itu, sebilangan orang mencuba cara lain untuk menghilangkan uban, iaitu cara semula jadi. Bagaimana untuk?

  1. Minyak Lilin

Bahan semula jadi yang banyak digunakan untuk penjagaan rambut adalah minyak hazelnut. Minyak ini juga terbukti berkesan untuk menghilangkan uban. Caranya adalah dengan memanggang kacang lilin dan kemudian tumbuk sehingga minyak keluar.

Sapukan minyak ini ke seluruh rambut anda secara merata dan biarkan selama 15 minit sehingga minyak diserap. Selepas itu, bilas rambut anda dengan air hingga bersih. Untuk hasil maksimum, lakukan kaedah ini secara berkala.

  1. Minyak kelapa

Anda juga boleh menggunakan minyak kelapa untuk menghilangkan uban. Sebabnya adalah kerana minyak kelapa mengandungi antioksidan yang dapat mencegah uban muncul kembali. Caranya adalah dengan menggunakan minyak kelapa sambil mengurut kepala. Tunggu sehingga minyak diserap sepenuhnya sebelum dibilas hingga bersih.

  1. Biji betik

Siapa sangka biji betik juga dapat digunakan untuk menghilangkan uban? Sebelum menggunakannya, anda perlu mencuci biji betik dengan bersih. Kemudian, anda boleh memanggang biji betik hingga rata dan mencampurkannya dengan minyak kelapa secukupnya. Sapukan campuran minyak kelapa dan biji betik ini ke seluruh kepala, kemudian biarkan selama dua jam sebelum mencucinya.

  1. Daun Kasut

Kandungan polifenol dan saponin dari daun kasut juga berkhasiat untuk menghilangkan uban. Sediakan beberapa helai daun kasut dan basuh hingga bersih. Kemudian, tumbuk daun kasut hingga sebati dan campurkan dengan jus lemon. Ini dilakukan untuk menebalkan ramuan sebelum mengoleskannya ke rambut.

  1. Bunga raya

Selain daun, bunga kembang sepatu juga dapat digunakan untuk menghilangkan uban. Ambil beberapa helai mahkota bunga raya, kemudian basuh sehingga bersih. Kisar bunga raya halus dan campurkan dengan minyak kelapa secukupnya. Setelah campuran mempunyai tekstur seperti pasta, anda boleh mengoleskannya dari pangkal ke hujung rambut anda.

Sekiranya masih tidak ada perubahan setelah mencuba lima cara di atas, segera berjumpa doktor. Anda boleh memanfaatkan perkhidmatan ini Hubungi Doktor dalam aplikasi untuk berbincang dengan doktor melalui berbual, dan Panggilan Suara / Video. Ayuh, muat turun permohonan di App Store dan Google Play.

Baca juga: Masih Muda Sudah Kelabu? Inilah penyebabnya

Recent Posts