Apa fungsi plasma darah untuk badan?

, Jakarta - Darah dipisahkan menjadi empat komponen, salah satunya adalah plasma darah. Sementara tiga yang lain adalah sel darah merah, sel darah putih, dan platelet. Plasma darah membentuk sekitar 55 peratus darah di dalam badan. Plasma darah melakukan beberapa fungsi utama dalam tubuh, termasuk mengangkut produk buangan.

Plasma darah mengandungi sekitar 92 peratus air. Air ini membantu mengisi saluran darah, yang memastikan darah dan nutrien lain bergerak melalui jantung. Sementara 8 peratus plasma darah mengandungi beberapa bahan utama, termasuk protein, imunoglobulin, dan elektrolit. Apabila darah dipisahkan menjadi komponen utamanya, plasma darah muncul sebagai cecair kuning.

Baca juga: Terapi Plasma Darah untuk Mengatasi Virus Corona

Fungsi Penting Plasma Darah

Salah satu fungsi utama plasma darah adalah membuang sisa dari fungsi sel yang membantu tubuh menghasilkan tenaga. Plasma darah menerima dan mengangkut sisa ini ke kawasan lain dari badan, seperti ginjal atau hati, untuk dibuang. Plasma juga membantu mengekalkan suhu badan dengan menyerap dan melepaskan haba sesuai keperluan.

Selain mengangkut sampah dan mengatur suhu badan, plasma darah mempunyai fungsi penting lain yang dilakukan oleh pelbagai komponennya, termasuk:

  • Protein

Plasma mengandungi dua protein utama yang disebut albumin dan fibrinogen. Albumin sangat penting untuk menjaga keseimbangan cairan, yang disebut tekanan onkotik, dalam darah.

Tekanan ini menghalang cecair daripada bocor ke kawasan badan dan kulit di mana kurang cecair biasanya terkumpul. Contohnya, orang dengan kadar albumin yang rendah mungkin mengalami pembengkakan di tangan, kaki, dan perut.

Fibrinogen membantu mengurangkan pendarahan aktif, yang penting dalam proses pembekuan darah. Sekiranya seseorang kehilangan banyak darah, mereka juga akan kehilangan plasma dan fibrinogen. Ini menyukarkan pembekuan darah, yang boleh menyebabkan kehilangan darah yang ketara.

Baca juga: 5 Peranan Penting Elektrolit untuk Tubuh yang Anda Perlu Tahu

  • Imunoglobulin

Plasma darah mengandungi gamma globulin, sejenis imunoglobulin, yang membantu tubuh melawan jangkitan.

  • Elektrolit

Elektrolit mengalirkan elektrik apabila dilarutkan di dalam air. Elektrolit biasa termasuk natrium, kalium, magnesium, dan kalsium. Setiap elektrolit ini memainkan peranan penting dalam badan. Sekiranya anda tidak mempunyai elektrolit yang mencukupi, anda boleh mengalami pelbagai gejala, seperti otot yang lemah, sawan, dan irama jantung yang tidak teratur.

Plasma adalah bahagian penting dalam rawatan banyak masalah kesihatan yang serius. Inilah sebabnya mengapa terdapat penderma darah yang meminta orang untuk menderma plasma darah.

Selain air, garam, dan enzim, plasma darah juga mengandungi komponen penting. Ini termasuk antibodi, faktor pembekuan, dan protein albumin dan fibrinogen. Apabila seseorang menderma darah, penyedia perkhidmatan kesihatan dapat memisahkan bahagian penting dari plasma darah.

Bahagian-bahagian ini kemudian dapat dipusatkan ke dalam pelbagai produk. Produk ini kemudian digunakan sebagai rawatan yang dapat membantu menyelamatkan nyawa seseorang yang mengalami luka bakar, kejutan, trauma, dan kecemasan perubatan lain.

Baca juga: Sel Darah Putih dan Merah, Apa Perbezaannya?

Protein dan antibodi dalam plasma darah juga digunakan dalam terapi untuk keadaan kronik yang jarang berlaku. Ini termasuk gangguan autoimun dan hemofilia. Orang dengan keadaan ini dapat hidup lebih lama dan produktif kerana rawatannya.

Plasma yang disumbangkan dapat disimpan selama kira-kira satu tahun. Biasanya beku hingga digunakan. Sekiranya anda ingin menderma atau memerlukan penderma plasma darah, anda harus terlebih dahulu membincangkannya dengan doktor melalui aplikasi tersebut mengenai keperluan.

Bagi penderma plasma darah, secara amnya mesti mempunyai syarat berikut:

  • Berumur antara 18 hingga 69 tahun.
  • Berat sekurang-kurangnya 50 kilogram.
  • Belum menderma plasma darah dalam 28 hari terakhir.

Itulah yang perlu anda ketahui mengenai fungsi plasma darah untuk tubuh setiap orang.

Rujukan:
Berita Sains Kehidupan Perubatan. Diakses pada tahun 2021. Komponen dan Fungsi Plasma Darah
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Apa itu Plasma dan Mengapa Penting?

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found