Ini adalah 3 kebaikan minyak wijen untuk kesihatan

Jakarta - Ghee adalah sejenis minyak berasaskan mentega dan juga dikenal sebagai ghee di kalangan masyarakat Timur Tengah dan India. Sekiranya digunakan secara berkala, ghee mempunyai banyak faedah kesihatan. Berikut ini adalah penjelasan mengenai ghee yang perlu anda ketahui:

Nutrien Kayu Manis

Sekiranya selama ini, ghee hanya terkenal dengan khasiatnya sebagai minyak kecantikan, minyak ini juga sangat diperlukan oleh tubuh kerana kandungan nutriennya yang kaya. Sebilangan kandungan ghee termasuk:

  • 13 gram lemak.
  • 8 gram lemak tepu.
  • 110 kalori.
  • 4 gram lemak tak jenuh tunggal.
  • Kurang daripada 1 gram lemak tak jenuh ganda.

Selain kaya akan nutrien, cairan ini juga kaya akan vitamin, seperti vitamin A, vitamin E, dan vitamin K. Terdapat juga karbohidrat dan protein dalam ghee yang baik untuk kesihatan tubuh.

Kebaikan Minyak wijen untuk Kesihatan

Nah, dari semua nutrien dan vitamin yang terkandung di dalamnya, ghee juga memberikan pelbagai faedah. Apakah faedah ghee untuk kesihatan? Lihat ulasannya di bawah:

1. Sumber Lemak yang Baik untuk Badan

Salah satu masalah kesihatan yang menyebabkan kematian paling banyak adalah masalah jantung, seperti serangan jantung. Salah satu faktor penyebab penyakit ini adalah pengambilan lemak jahat yang tinggi. Sebaliknya, pengambilan lemak yang baik akan membantu menjaga kesihatan jantung. Gunakan ghee kerana minyak dalam proses memasak harus bermula dari sekarang. Ini disebabkan oleh komponen protein di dalamnya yang berguna untuk tubuh.

2. Menurunkan Risiko Kanser

Penyelidikan mengenai penggunaan ghee pada haiwan dengan barah menunjukkan perubahan yang ketara. Ia juga dipercayai bahawa ghee dapat membantu mengurangkan risiko barah. Malangnya, belum ada kajian lebih lanjut mengenai manusia.

3. Menjaga Kesihatan Pencernaan

Ghee juga dipercayai dapat menjaga kesihatan saluran pencernaan. Keadaan ini disebabkan oleh kandungan asid lemak yang dikenali sebagai asid butirat di dalamnya. Bukan hanya itu, ghee juga mengandungi anti-radang untuk tubuh.

Ghee sesuai untuk dimakan oleh orang yang mempunyai alahan laktosa

Alergi laktosa adalah gangguan kesihatan dalam bentuk ketidakupayaan seseorang untuk mencerna laktosa, yang sering diperoleh dari susu dan produk tenusu. Bagi seseorang yang mempunyai alergi ini, ghee adalah penyelesaian terbaik untuk menggantikan peranan susu. Ghee pada dasarnya mengandungi protein susu seperti laktosa, tetapi pada tahap yang lebih rendah. Kandungan ketumpatan susu dalam ghee juga telah dikeluarkan, menjadikannya lebih selamat untuk dimakan bagi orang yang mengalami alergi laktosa.

Sebagai tambahan kepada empat faedah ghee di atas, terdapat beberapa faedah lain yang dapat diperoleh dari penggunaan ghee. Antara lain, meningkatkan kesihatan wanita hamil, mengatasi batuk atau gangguan sistem pencernaan lain, meningkatkan kecerdasan anak, meningkatkan daya tahan, dan dapat digunakan sebagai ubat penahan sakit.

Sekiranya anda mempunyai soalan lain mengenai manfaat ghee, jangan ragu untuk bertanya kepada doktor anda . Anda boleh memanfaatkan ciri tersebut Hubungi Doktor untuk meminta doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui berbual, dan Panggilan Video / Suara . Ayuh, muat turun permohonan di App Store atau Google Play sekarang.

Baca juga:

  • Bukan mimpi, tahu bagaimana menjadikan kulit lebih sihat
  • 4 Petua Menggunakan Minyak Masak yang Sihat
  • 5 Ciri-ciri Minyak Masak yang Sihat Yang Perlu Dimakan

Recent Posts