Ini adalah 5 Gejala Abses Payudara yang Perlu Diperhatikan

, Jakarta - Wanita sering bimbang dengan penyakit payudara yang selalu mengintai. Namun, penyakit payudara sebenarnya dapat dicegah dengan melakukan Pemeriksaan BSE atau Payudara Sendiri setiap bulan. Salah satu cara untuk melakukan BSE adalah dengan merasakan kawasan di sekitar payudara semasa mandi untuk memeriksa sama ada terdapat benjolan di payudara atau tidak.

Sebabnya, benjolan di payudara memang boleh menjadi tanda keadaan serius, seperti barah payudara. Namun, tidak semua benjolan selalu menunjukkan barah, kerana abses payudara juga dapat dicirikan oleh benjolan. Apa itu abses payudara dan apa simptomnya? Lihat penjelasan lebih lanjut di sini.

Memahami Abses Payudara

Abses payudara adalah benjolan yang terbentuk di payudara yang mengandungi nanah dan boleh menyebabkan kesakitan. Sebilangan besar abses muncul tepat di bawah lapisan kulit. Penyakit payudara sering berlaku sebagai komplikasi mastitis. Walaupun jarang berlaku, abses payudara juga boleh menjadi gejala barah payudara.

Kumpulan wanita yang berisiko tinggi mengalami abses payudara adalah ibu yang menyusui. Walau bagaimanapun, ibu yang menyusui yang mengalami abses payudara disarankan untuk terus menyusukan bayinya. Walau bagaimanapun, doktor mungkin menasihati ibu untuk menggunakan pam payudara semasa mengeluarkan susu dari payudara yang terkena abses. Selain itu, risiko abses payudara juga menggegarkan wanita berusia 18-50 tahun, mempunyai berat badan berlebihan, payudara besar dan wanita yang tidak menjaga kebersihan diri.

Baca juga: Pengesanan Awal Kanser Payudara dengan Cara ini

Punca Abses Payudara

Abses payudara sering dikaitkan dengan mastitis, iaitu radang pada payudara yang biasanya dialami oleh ibu yang menyusui. Mastitis boleh menyebabkan payudara menjadi bengkak dan sakit. Penyebab mastitis itu sendiri adalah bakteria yang disebut Staphylococcus aureus yang boleh memasuki payudara melalui luka kecil atau fisur di puting. Bakteria yang memasuki payudara kemudian dapat membiak secara tidak terkawal dan menyebabkan jangkitan.

Sebagai tindak balas terhadap keadaan ini, sistem imun akan menghantar sel darah putih ke bahagian tubuh yang dijangkiti untuk melawan bakteria. Namun, bukan hanya bakteria yang dibasmi, sel darah putih juga akan menyebabkan tisu badan di bahagian yang dijangkiti bakteria mati, sehingga beg kecil berongga muncul. Kemudian, nanah akan terbentuk dari campuran tisu badan mati, sel darah putih dan bakteria. Sekiranya jangkitan ini tidak diatasi dengan segera, benjolan abses boleh menjadi lebih besar dan terasa lebih menyakitkan.

Abses payudara terbahagi kepada dua jenis, iaitu:

  • Abses penyusuan (penyusuan). Jenis abses ini terbentuk di pinggir payudara, biasanya di bahagian atas.

  • Abses tidak menyusu (bukan laktasi). Walaupun abses jenis ini, biasanya muncul di sekitar areola (bahagian berwarna gelap di sekitar puting) atau bahagian bawah payudara.

Baca juga: 6 Punca Sakit Payudara Semasa Menyusu

Gejala Abses Payudara

Benjolan pada abses payudara dapat dikenali dari ciri-cirinya, yang mempunyai corak sempadan biasa dan tekstur halus dan terasa pekat seperti sista. Selain kesakitan, gejala abses payudara yang juga dapat dialami oleh penderita, seperti:

  1. Demam panas

  2. Kemerahan

  3. Merasa tidak sihat

  4. Benjolan terasa panas dan merah

  5. Kulit di sekitar abses juga membengkak.

Baca juga: Benjolan di Payudara Tidak Bererti Kanser

Nah, itu 5 gejala abses payudara. Oleh itu, jika anda mengalami simptom di atas, anda mesti segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan. Untuk kes abses payudara yang disebabkan oleh mastitis, doktor biasanya akan memberi antibiotik. Tetapi, jika radang telah menjadi abses, selain memberi antibiotik, dokter juga akan mengeluarkan nanah dengan memasukkan jarum suntik ke dalam benjolan yang dipandu oleh ultrasound, atau mengeluarkan nanah dari abses dengan membuat sayatan (sayatan dan pembuangan).

Sekiranya anda merasakan simptom aneh pada payudara anda, tanyakan saja menggunakan aplikasi tersebut . Jangan malu, anda boleh menghubungi doktor untuk memberitahu aduan anda melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Recent Posts