Perhatikan 3 perkara ini semasa melakukan hubungan seks di Trimester 3

, Jakarta - Hubungan intim adalah keperluan setiap pasangan suami isteri. Walau bagaimanapun, aktiviti intim dapat sedikit terganggu ketika ibu dinyatakan mengandung. Sebenarnya, tidak ada larangan melakukan hubungan seks ketika hamil. Namun, mual, muntah, dan keletihan mengurangkan libido wanita hamil, sehingga mereka enggan melakukan hubungan seks dengan pasangannya.

Malangnya, masih banyak pasangan yang takut melakukan hubungan seks kerana takut mencederakan bayi. Sebenarnya, seberapa dalam penembusan, Pak P tidak akan dapat mencapai rahim apalagi bayi dikandung. Walaupun melakukan hubungan seks adalah aktiviti yang selamat untuk dilakukan semasa kehamilan, ada beberapa perkara yang perlu diperhatikan, terutamanya jika kehamilan telah memasuki trimester ketiga.

Baca juga: 4 Sebab Penurunan Keinginan Seksual ketika Hamil Semasa Muda

Perkara yang Perlu Diperhatikan Semasa Berhubungan Seks di Trimester Ketiga

Pada trimester terakhir, perut sangat besar dan mungkin membuatkan ibu tidak yakin ketika ingin melakukan hubungan seks dengan pasangan. Faktor lain yang boleh mengganggu aktiviti intim pada trimester terakhir ialah kaki bengkak, sakit belakang, keletihan, payudara bocor, urat varikos, vagina bengkak, dan tekanan pelvis. Walaupun begitu, masih selamat untuk melakukan hubungan seks pada trimester ketiga selagi anda memperhatikan perkara berikut:

1. Tiada Masalah Kehamilan

Walaupun melakukan hubungan seks semasa kehamilan pada amnya selamat, ibu harus tetap berunding dengan pakar obstetrik mereka terlebih dahulu. Sebabnya, terdapat sejumlah masalah kehamilan yang membuat ibu dan pasangan mengelakkan seks terlebih dahulu. Sekiranya anda mempunyai salah satu daripada keadaan berikut, doktor anda mungkin menasihatkan untuk tidak melakukan hubungan seks pada trimester ketiga:

  • Plasenta previa. Keadaan ini berlaku ketika plasenta berada di kedudukan anterior kepala bayi. Nah, melakukan hubungan seks sebenarnya boleh menyebabkan pendarahan pada plasenta dan boleh membahayakan bayi.
  • Pecah membran pramatang. Pecahnya selaput dini boleh menyebabkan ibu dan bayi mudah dijangkiti. Untuk mengelakkan penyakit kelamin, ibu mungkin harus mengelakkan hubungan seksual pada trimester ketiga.
  • Telah mengalami persalinan pramatang. Biasanya, ibu yang telah melahirkan sebelum waktunya tidak dinasihatkan untuk melakukan hubungan seks pada trimester ketiga. Ini kerana hormon yang dikeluarkan semasa hubungan seks boleh membahayakan persalinan pramatang
  • Mengandung anak kembar. Ibu yang mengandung anak kembar biasanya dinasihatkan untuk tidak melakukan hubungan seks pada trimester terakhir. Ini kerana, anak kembar berisiko dilahirkan lebih awal dan persetubuhan boleh menyebabkan anak kembar dilahirkan lebih awal.

Baca juga: Kebaikan melakukan hubungan seks ketika hamil

2. Pilih Kedudukan yang Selamat

Semasa rahim membesar pada trimester kehamilan terakhir, beberapa kedudukan boleh menjadi tidak selesa dan sukar dilakukan. Berikut adalah beberapa posisi seks yang boleh dicuba oleh ibu pada trimester ketiga agar tetap selamat dan selesa:

  • Sudu . Ini adalah kedudukan yang selesa dan selamat untuk perut ibu yang membesar. Posisi ini dilakukan dengan berbaring di sebelah anda maka pasangan akan menembusi dari belakang.
  • Wanita di atas. Posisi ini dilakukan dengan ibu di atas pasangan. Selain selamat, anda dapat mengawal kelajuan mengikut keselesaan anda. Namun, pastikan zakar pasangan anda tidak terlalu dalam.
  • Kedudukan sisi katil . Kedudukan ini juga disyorkan semasa trimester ketiga kehamilan. Berbaring di tepi katil dengan kaki anda di lantai. Pasangan kemudian boleh berdiri atau membongkok untuk menembusi.

Secara amnya, tidak ada kedudukan yang tidak selamat untuk dilakukan semasa kehamilan. Namun, satu kedudukan yang harus dielakkan adalah pendakwah yang memerlukan ibu berbaring di punggungnya. Apa sahaja kedudukan yang anda pilih, berbincanglah dengan pasangan anda dan elakkan penembusan yang mendalam. Penembusan yang terlalu dalam tidak hanya membuat ibu tidak selesa, tetapi juga berisiko menyebabkan pendarahan.

Ibu juga harus mengelakkan dari mulut. Ini kerana kemasukan udara ke dalam vagina berisiko menyumbat saluran darah, menjadikannya berbahaya bagi ibu dan bayi. Sekiranya ibu masih ragu-ragu untuk melakukan hubungan seks pada trimester ketiga, ibu boleh berunding lebih lanjut dengan pakar obstetrik melalui aplikasi . Melalui aplikasi ini, ibu dapat menghubungi doktor kapan saja dan di mana sahaja melalui e-mel Berbual atau Suara / Panggilan video .

Baca juga: Berapa kerapkah wanita hamil boleh melakukan hubungan seks?

3. Bersihkan Kawasan Kemaluan

Sebelum melakukan hubungan seks dengan pasangan, pastikan ibu dan pasangan membersihkan kawasan kemaluan terlebih dahulu. Ini bertujuan untuk mencegah kemasukan bakteria ke dalam rahim. Ibu dan pasangan juga wajib membersihkan kawasan kemaluan selepas hubungan seks sehingga bersih. Lebih baik lagi, pastikan buang air kecil selepas hubungan intim untuk memastikan bakteria yang memasuki organ intim dikeluarkan dengan air kencing.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Adakah Ia Akan Menyakitkan Bayi? Plus 9 Soalan Lagi Mengenai Seks Kehamilan yang Selamat.
Tangisan Pertama Keibubapaan. Diakses pada tahun 2020. Seks Semasa Trimester Ketiga - Bercinta pada Kehamilan Lewat.

Recent Posts