Bolehkah patah tulang selangka dirawat tanpa pembedahan?

Jakarta - Aktiviti yang anda lakukan setiap hari sebenarnya boleh membuat anda mengalami patah tulang, termasuk tulang selangka. Terutama jika aktiviti anda cukup berat, seperti atlet atau hobi motosikal atau lumba kereta. Walau bagaimanapun, patah tulang yang terjadi pada tulang selangka adalah perkara biasa pada kanak-kanak, terutamanya kerana tulang mereka tidak tumbuh dan menguatkan dengan betul sehingga mereka dewasa.

Tulang selangka adalah dua tulang yang terdapat di bahagian kiri dan kanan dada. Tugas utamanya adalah untuk menjaga bahu anda. Anda boleh menemui tulang ini dengan mudah dengan menyentuh bahagian atas dada. Strukturnya yang agak nipis menjadikan tulang ini mudah patah, terutama ketika anda mengalami kemalangan, jatuh dengan bahu anda memukul tanah terlebih dahulu, dan terkena objek keras di bahagian ini.

Baca juga: Ketahui rawatan pertama untuk patah tulang selangka di rumah

Lalu, apakah simptom ketika anda mengalami patah tulang selangka? Sudah tentu, rasa sakit ketika anda menggerakkan bahagian bahu yang patah, anda sukar bernafas, bahu terasa seperti melonggarkan, terjadinya lebam atau bengkak pada bahagian tulang yang patah, kawasan pergeseran patah tulang atau miring, dan suara retak ketika anda cuba mengangkat tangan di bahagian bahu yang patah.

Sekiranya anda mengalami patah tulang selangka, jangan ragu untuk bertanya kepada doktor yang disyorkan di bawah:

  • dr. Mujaddid Eid al-Haq, SpOT (K). Perunding Ortopedik Doktor Ortopedik Onkologi. Dia menamatkan pendidikannya di Pakar Ortopedik dan Traumatologi di Universiti Padjadjaran. Doktor Mujaddid Idulhaq praktik di dr. Oen Solo Baru, serta digabungkan dalam Ikatan Doktor Indonesia (IDI) dan Persatuan Doktor Pakar Ortopedik & Traumatologi Indonesia (PABOI).
  • dr. Pramono Ari Wibowo, Sp. OT (K). Pakar Ortopedik dan Traumatologi yang aktif melayani pesakit di Hospital Nasional Surabaya dan Hospital Mitra Keluarga Kenjeran. Dia mendapat ijazah pakar setelah menamatkan pendidikan di Universiti Airlangga, Surabaya. Doktor Pramono Ari adalah ahli Persatuan Pakar Ortopedik dan Traumatologi Indonesia.

Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah melalui Video / Panggilan suara dan Berbual . Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Bolehkah ia dirawat tanpa pembedahan?

Satu perkara yang perlu anda ketahui ialah anda diminta untuk berehat sepenuhnya dan menghadkan aktiviti yang melibatkan tangan ke bahu ketika anda mengalami patah tulang selangka. Sekiranya diperlukan, anda akan menggunakan serpihan atau pembalut ke bahagian tulang yang patah untuk mengurangkan pergerakan yang menjadikan patah tulang dan rasa sakit semakin teruk.

Baca juga: Ibu bapa Perlu Tahu, Tempoh Penyembuhan Fraktur Tulang Selangka pada Anak

Untuk mengurangkan kesakitan, anda boleh minum ubat penahan sakit seperti acetaminophen atau ibuprofen. Sekiranya kesakitan yang anda rasakan mengganggu anda dan membuatkan anda tidak dapat bergerak, anda memerlukan ubat penghilang rasa sakit dalam dos yang tinggi. Namun, jangan beli dengan cuai, seboleh mungkin anda meminta doktor terlebih dahulu.

Rawatan seterusnya untuk patah tulang selangka adalah terapi. Kaedah ini difokuskan pada melegakan kekakuan di bahu, terutamanya kerana tidak ada pergerakan di kawasan ini selama beberapa waktu selama tempoh penyembuhan. Tulang selangka yang patah anda akan diberi sokongan, agar penyembuhan dapat dimaksimumkan. Setelah merasa cukup selamat untuk membuangnya, anda menjalani terapi tambahan untuk melatih kelenturan tulang dan otot dan sendi.

Baca juga: Setelah Patah Tulang Selangka, Inilah Proses Penyembuhannya Lagi

Walau bagaimanapun, pembedahan diperlukan jika patah tulang selangka anda menyebabkan tulang yang patah menembusi kulit atau keluar dari badan. Penyatuan tulang patah tidak singkat, anda memerlukan sekurang-kurangnya antara 6 hingga 12 minggu agar tulang dapat menyatu sepenuhnya. Untuk kes patah tulang selangka pada kanak-kanak, penyatuan tulang memerlukan masa sekitar 3 hingga 6 minggu.

Oleh itu, membeli ubat penahan sakit untuk mengatasi rasa sakit apabila anda mengalami patah tulang selangka pasti akan sangat menyusahkan, terutamanya jika anda tinggal agak jauh dari farmasi dan anda harus mengurangkan pergerakan badan. Namun, tidak perlu risau, membeli ubat sekarang jauh lebih mudah kerana aplikasinya . Selepas muat turun Dalam aplikasi, anda hanya perlu menulis atau mencari ubat yang anda perlukan, atau memuat naik preskripsi dalam aplikasi jika doktor menetapkannya untuk anda. Jadi, beli ubat bila-bila masa, cukup klik aplikasinya dimana saja kamu berada.

Recent Posts