Prosedur untuk meletakkan pemain pada orang yang patah tulang

"Plaster cast digunakan untuk mengobati patah tulang. Fungsinya sebagai penyokong, sehingga tulang yang diperbaiki tidak lagi dapat mengubah kedudukannya. Ini penting untuk memastikan bahawa patah tulang dapat sembuh dengan cepat dan keadaan badan kembali normal. Pelakon adalah pembalut keras yang dipakai doktor.

, Jakarta - Gips sering digunakan untuk rawatan patah tulang, baik di kaki, tangan, atau bahagian badan yang lain. Alat fiksasi ini digunakan untuk membantu melindungi dan menstabilkan keadaan tulang yang patah. Dengan begitu, risiko keadaan ini menjadi semakin teruk. Jadi, bagaimana anda meletakkan pemain untuk merawat patah tulang?

Pemasangan alat ini dilakukan oleh pakar ortopedik. Pelempar akan diletakkan di bahagian badan yang patah tulang, sehingga dapat melindungi dan menyokong bahagian tersebut. Fraktur adalah keadaan yang berlaku apabila tulang di bahagian badan patah atau cedera. Ini boleh menyebabkan kedudukan dan bentuk tulang berubah, jadi mereka perlu disokong dalam bentuk gips.

Baca juga: Ini adalah Fraktur Tulang

Bagaimana Doktor Memohon Pemeriksaan Keretakan

Melakukan pemeran oleh doktor sebenarnya adalah prosedur yang mudah. Pelakon itu sendiri mempunyai beberapa bahagian, iaitu bahagian lembut (dalam) yang melekat pada kulit dan bahagian luar yang keras dan berfungsi untuk melindungi. Pada mulanya, doktor akan memasang stokin Pertama, pembalut yang ringan dan tegang. Pemasangan dilakukan pada bahagian badan yang mengalami patah tulang.

Selepas itu, lapisan plaster yang merupakan bantal kapas atau bahan lembut lain akan dipasang. Bahagian ini berfungsi untuk melapisi bahagian badan dan melindungi kulit. Bantal lembut ini juga akan memberikan tekanan elastik untuk membantu proses penyembuhan tulang. Setelah bahagian dalam dipasang dengan kemas, doktor akan mula memasang bahagian luar atau pelindung.

Bahagian badan yang cedera akan ditutup dengan lapisan luar plaster atau gentian kaca. Lapisan luar ini akan mengeras dalam 1-2 hari selepas pemasangan. Oleh itu, penting untuk berhati-hati agar lapisan luar plaster tidak pecah atau retak sebelum mengeras. Pada peringkat akhir, doktor biasanya akan membuat sayatan kecil di lapisan luar pembalut. Tujuannya adalah untuk memberi ruang sekiranya berlaku pembengkakan.

Baca juga: Ini adalah Cara Yang Betul Menangani Patah Pergelangan Kaki

Persiapan sebelum Pemasangan

Jika dilihat dari tiga langkah, melepa mungkin kelihatan sederhana. Sebenarnya, tidak ada persiapan khas sebelum prosedur pemasangan pembalut ini dijalankan. Walau bagaimanapun, doktor mungkin meminta untuk melakukan pemeriksaan terlebih dahulu melalui ujian pencitraan, seperti sinar-x. Pemeriksaan dilakukan untuk mendiagnosis patah tulang dan menentukan jenis patah tulang yang berlaku.

Ini juga dilakukan oleh doktor untuk memastikan bahagian badan yang cedera tidak lagi bengkak. Kerana, rawatan akan berbeza jika patah tulang masih disertai dengan pembengkakan. Apabila terdapat pembengkakan, doktor terlebih dahulu akan meletakkan serpihan pada bahagian badan yang mengalami patah tulang. Setelah bengkak reda, pemain baru akan ditempatkan.

Sebelum meletakkan pemeran, doktor juga akan meluruskan tulang yang patah terlebih dahulu, sehingga kembali ke posisi yang betul. Sekiranya patah tulang lebih rumit atau serius, prosedur pembedahan mungkin diperlukan untuk meluruskan tulang yang patah. Setelah pembedahan dan tulang berada di kedudukan yang betul, barulah doktor akan meletakkan cor pada bahagian badan.

Baca juga: Ini adalah Langkah Yang Betul untuk Menyembuhkan Pergelangan Kaki yang Patah

Ketahui lebih lanjut mengenai prosedur cast plaster untuk patah tulang dengan meminta doktor di aplikasi . Hantar pertanyaan mengenai kesihatan kepada doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual. Anda juga boleh mengemukakan aduan kesihatan dan mendapatkan cadangan rawatan dari pakar. Muat turunpermohonan sekarang di App Store atau Google Play!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Plaster atau Fiberglass? Panduan Pelakon.
Kesihatan Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2021. Pembedahan dan Prosedur: Pelakon dan Serpihan.
Klinik Cleveland. Diakses pada tahun 2021. Bagaimana rawatan patah tulang?
Penjagaan Kesihatan Stanford. Diakses pada tahun 2021. Cast dan Splints.

Recent Posts