3 Tanda Anjing Mengandung Sedia Melahirkan

, Jakarta - Ketika anjing peliharaan sedang hamil, anda pasti akan menunggu waktu kelahiran. Tetapi sebelum itu, bagaimana mengetahui tanda-tanda seekor anjing sudah bersedia untuk melahirkan? Tetapi jangan bimbang, anda tidak perlu panik jika tiba masanya untuk melahirkan, kerana buruh anjing tidak begitu dramatik dengan kerja manusia yang anda lihat dalam filem.

Sama seperti manusia, kehamilan anjing peliharaan juga memerlukan kawalan veterinar. Anda juga boleh berbincang dengan doktor haiwan anda mengenai kebimbangan mengenai kehamilan pada anjing anda atau mengenai tanda-tanda dan persiapan untuk anjing melahirkan. Maklumat dan nasihat daripada doktor haiwan pasti akan mempersiapkan anda sebagai pemilik anjing peliharaan.

Baca juga: Ketahui Petua Memakan Anjing Dewasa

Tanda Anjing Mengandung Sedia Melahirkan

Beberapa tanda awal kelahiran anjing termasuk:

1. Menurunkan Suhu Tubuh Anjing Ibu

Penurunan suhu badan ibu anjing dari 37.5 hingga 37 darjah Celsius. Buruh biasanya bermula kira-kira 12-24 jam selepas itu. Untuk mengetahui bila perubahan suhu berlaku, ambil suhu anjing ibu dua kali sehari dengan termometer rektum pada minggu terakhir kehamilannya.

Perlu diingat, tempoh kehamilan anjing adalah sekitar 63 hari. Sekiranya anda tidak pasti, tanya doktor haiwan anda. Sekiranya anda merasakan bahawa situasi pengukuran suhu memberi tekanan kepada ibu anjing, maka lebih baik menangguhkannya atau menghentikannya. Anda perlu menolong anjing anda untuk tetap tenang selagi mungkin sebelum kelahirannya.

2. Anjing Lain kelihatan gelisah

Sepanjang minggu terakhir kehamilan, ibu mungkin kelihatan sedikit gelisah dan terpencil di tempat yang sunyi. Dia juga akan hilang selera makan dan menggegarkan kawasan tempat tidurnya. Ini biasanya berlaku dalam 12 - 24 jam sebelum dia melahirkan.

Kadang-kadang anjing memindahkan tempat tidur yang anda sediakan untuk mereka ke kawasan rumah yang lain. Sekiranya ini berlaku, cuba jangan memindahkannya dari lokasi pilihannya jika boleh.

3. Kontraksi rahim Berlaku pada Anjing Mengandung

Semasa peringkat pertama bersalin, anjing akan mula mengalami kontraksi rahim. Dia mungkin mula mondar-mandir atau menggali di kawasan rumah tertentu. Banyak anjing kelihatan terengah-engah atau gemetar menjelang persalinan. Beberapa anjing malah muntah, tetapi ini normal dan biasanya berlangsung selama enam hingga dua belas jam sehingga serviks terbuka dan anjing induk siap melahirkan anak anjingnya.

Baca juga: Hati-hati, Makanan Ini Berbahaya untuk Anjing

Apa yang Perlu Dilakukan semasa Anjing Melahirkan?

Semasa anjing peliharaan melahirkan untuk pertama kalinya, perkara terbaik yang boleh anda lakukan adalah menjaga jarak sambil memerhatikannya dengan senyap. Tetapi ketahuilah, anjing biasanya tidak memerlukan banyak pertolongan semasa melahirkan. Anda akan tertarik dengan naluri anjing ibu yang mengambil alih ketika mereka melahirkan dan menjaga anak anjing mereka.

Apabila anjing hamil bersedia untuk melahirkan anak anjing pertamanya, dia akan meneran atau mendorong sekitar 10-30 minit sebelum anak anjing itu muncul. Oleh kerana setiap anak anjing yang baru lahir muncul dari saluran kelahiran, anak anjing itu ditutupi selaput yang mesti dikeluarkan untuk membolehkan anak anjing bernafas.

Kebanyakan ibu anjing secara naluriah akan melakukan ini dengan menjilat dan menggigit jaring mereka. Dia akan menjilat mulut dan lubang hidungnya sehingga anak anjingnya dapat bernafas. Plasenta masih akan dilekatkan pada anak anjing melalui tali pusat. Ibu harus menggigit tali pusat dalam masa lima minit, kemudian terus menjilat anak anjing itu.

Baca juga: Ketahui 6 Nutrien yang Diperlukan oleh Anjing Dewasa

Sekiranya anjing induk tidak melepaskan selaput dalam kira-kira dua minit, maka anda harus menolong. Tanggalkan selaput dengan jari dengan berhati-hati, kemudian lap anak anjing dengan tuala bersih. Kemudian potong tali pusat dengan gunting pembedahan yang disterilkan kira-kira satu setengah inci dari anak anjing itu. Selebihnya tali pusat pada anak anjing akan hilang sendiri dalam beberapa hari.

Inilah yang perlu anda ketahui mengenai tanda-tanda anjing hamil bersedia melahirkan. Sekiranya anda bimbang bahawa proses penghantaran anjing peliharaan anda tidak berjalan lancar, anda boleh membuat temu janji lebih awal dengan doktor haiwan di hospital haiwan melalui aplikasi. , untuk melahirkan dengan bantuan doktor haiwan.

Rujukan:
Purine. Diakses pada 2021. Kehamilan Anjing & Tanda-Tanda Tenaga Kerja Anjing
Haiwan Peliharaan Spruce. Diakses pada tahun 2021. Membantu Anjing dalam Tenaga Kerja
Anak Anjing Harian. Diakses pada tahun 2021. Bagaimana Mengetahui jika Anjing Anda Bekerja- Tanda-Tanda

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found