Ini adalah Prosedur Ujian Lebar untuk Mendiagnosis Tifus

, Jakarta - Tifus atau tifus adalah penyakit yang disebabkan oleh jangkitan bakteria yang disebut Salmonella typhi. Bakteria yang menyebabkan penyakit ini dapat merebak dengan cepat. Biasanya, bakteria penyebab kepialu merebak melalui makanan atau minuman yang tercemar. Terdapat beberapa gejala yang boleh menjadi tanda penyakit ini.

Diagnosis kepialu dibuat oleh doktor, salah satunya adalah ujian Widal. Apa itu? Uji Widal adalah prosedur yang dilakukan untuk mendiagnosis demam kepialu atau demam kepialu. Artikel ini akan membincangkan mengenai ujian Widal dan cara mendiagnosis kepialu melalui pemeriksaan perubatan yang satu ini.

Baca juga: 2 Sebab Bahaya Tifus boleh membawa maut

Uji Lebar untuk Mendiagnosis Penyakit Kepialu

Typhus adalah penyakit yang disebabkan oleh jangkitan bakteria Salmonella typhi . Secara amnya, bakteria ini terdapat dalam makanan atau minuman yang tidak dijaga kebersihannya. Bakteria penyebab kepialu juga dapat dijumpai dalam makanan yang tidak diproses dengan betul atau makanan yang kurang dimasak.

Semasa memakan makanan atau air yang tercemar, bakteria memasuki badan dan mula mengganggu pertahanan badan. Selepas itu, badan akan bertindak balas dengan menghasilkan antibodi, terutama untuk melawan bakteria penyebab penyakit ini. Pada masa itu, gejala penyakit akan muncul. Nah, untuk menentukan sama ada gejala yang muncul adalah tanda kepialu atau tidak, diperlukan pemeriksaan untuk mendiagnosisnya.

Salah satu cara untuk mendiagnosisnya adalah dengan melakukan ujian Widal. Pemeriksaan ini dilakukan untuk mengesan kehadiran atau ketiadaan antibodi bakteria Salmonella yang terbentuk. Kepialu dicirikan oleh peningkatan bilangan antibodi. Dalam mendiagnosis kepialu, perkara pertama yang dilakukan doktor adalah bertanya mengenai sejarah penyakit yang ada, termasuk sejarah makanan yang dimakan dan kebersihan persekitaran tempat tinggal.

Selepas itu, pemeriksaan fizikal dijalankan dan gejala yang muncul. Sekiranya semua keadaan yang muncul membawa kepada tifus, disarankan untuk melakukan pemeriksaan Widal untuk mengesahkan diagnosis. Ujian Widal dilakukan dengan mengambil sampel darah dari orang yang disyaki menghidap kepialu. Kemudian, sampel darah akan dihantar ke makmal untuk diperiksa.

Baca juga: Selalunya Makanan ringan di tepi jalan Bolehkah Anda Mendapat Tifus?

Dalam ujian Widal, sampel darah yang telah diambil akan diperiksa dengan bantuan antigen yang dibuat dari bakteria Salmonella yang telah terbunuh dalam bentuk antigen O (badan bakteria) dan antigen H (ekor bakteria atau flagella). Darah yang akan diuji kemudian diencerkan puluhan hingga ratusan kali sambil diuji dan dilihat tindak balasnya terhadap antigen. Sekiranya antibodi terhadap salmonella terbukti atau dijumpai, doktor akan mendiagnosis demam kepialu atau kepialu.

Walau bagaimanapun, kaedah pemeriksaan ini biasanya mempunyai standard yang berbeza. Dalam beberapa kes, ujian Widal berulang mungkin diperlukan untuk mengesahkan diagnosis. Sekiranya seseorang positif demam kepialu, biasanya antibodi Salmonella akan meningkat jika dibandingkan dengan ujian Widal pertama.

Oleh itu, adakah ujian Widal cukup tepat untuk mendiagnosis kepialu?

Sebenarnya ujian Widal cukup tepat dalam mendiagnosis kepialu. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor yang boleh mempengaruhi keputusan ujian dan ketepatannya. Hasil ujian Widal dapat dipengaruhi oleh kualiti sampel darah, antigen yang digunakan, dan cara keputusan ujian diperiksa dan dibaca. Hasil positif juga dapat muncul pada orang yang tidak mengalami demam kepialu. Biasanya, ini berlaku pada orang yang membawa bakteria penyebab demam kepialu atau orang yang baru saja sembuh dari penyakit ini.

Baca juga: 5 Rawatan untuk Gejala Kepialu yang Perlu Anda Cuba

Ketahui lebih lanjut mengenai ujian Widal atau kepialu dengan bertanya kepada doktor di aplikasi . Hubungi doktor melalui Video / Panggilan suara atau Berbual . Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
CDC. Diakses pada tahun 2020. Demam Kepialu & Paratyphoid.
Makmal Ujian Dalam Talian. Diakses pada tahun 2020. Ujian Lebar.
Portea. Diakses pada tahun 2020. Ujian Widal / Ujian Kepialu (Typhidot).

Recent Posts