Paracetamol Infusion, Bagaimana Ia Berbeza dengan Biasa?

, Jakarta - Terdapat banyak ubat-ubatan bebas untuk merawat sakit kepala dan demam. Secara amnya, ubat ini mengandungi parasetamol yang dapat mengatasi kesakitan yang disebabkan oleh gangguan ini. Walaupun begitu, anda tidak boleh mengambil ubat ini secara berlebihan, ya.

Apabila seseorang tidak dapat mengambil paracetamol secara lisan, parasetamol boleh diberikan secara intravena. Pentadbiran ubat dengan cara ini biasanya hanya akan diberikan di hospital. Lalu, apakah perbezaan antara parasetamol biasa dan parasetamol infusi? Inilah perbincangannya!

Baca juga: Ketagihan Parasetamol Jangka Panjang, Adakah Bahaya bagi Kesihatan?

Perbezaan Antara Paracetamol Biasa dan Paracetamol yang Disuntik

Paracetamol adalah ubat untuk melegakan gangguan pada tubuh seseorang dengan mengurangkan pengeluaran bahan keradangan yang disebut prostaglandin. Dengan menurunkan tahap ini dalam badan, rasa sakit dan demam akan berkurang.

Walau bagaimanapun, bagi wanita yang hamil atau menyusu, pengambilan paracetamol harus terhad. Sebelum mengambil ubat ini, lebih baik anda berbincang dengan doktor terlebih dahulu. Di samping itu, anda juga sangat tidak digalakkan mengambil paracetamol bersama dengan alkohol.

Walau bagaimanapun, seseorang boleh diberi parasetamol melalui IV. Beberapa kaedah pemberian infus parasetamol adalah melalui intravena. Secara amnya, infusi ini dilakukan apabila orang tersebut sukar menelan tablet.

Parasetamol melalui infusi ini juga secara langsung akan memberi kesan pada tubuh, menjadikannya berkesan untuk menghilangkan rasa sakit. Kandungannya akan segera bercampur dengan darah dan memberi kesan kira-kira 10 minit selepas itu. Sementara itu, seseorang yang mengambilnya secara lisan akan merasakan kesannya setelah 30 minit.

Sekiranya anda mempunyai soalan mengenai parasetamol, doktor dari sedia menolong. Caranya, anda hanya perlukan muat turun permohonan dalam telefon pintar awak! Dalam aplikasi ini, anda juga boleh membeli ubat tanpa perlu meninggalkan rumah dengan ciri-ciri di dalamnya.

Baca juga: Paracetamol Infusion dan Oral, Mana Yang Lebih Berkesan?

Kesan Sampingan Selepas Mengambil Paracetamol

Walaupun berkesan untuk merawat beberapa gangguan yang menyerang tubuh anda, ternyata ubat ini juga boleh menyebabkan kesan sampingan pada sesetengah orang. Beberapa simptom yang membuat anda terpaksa berhenti mengambil ubat secepat mungkin, iaitu:

  • Mual, sakit perut di bahagian atas, dan gatal-gatal.

  • Kulit dan mata menjadi kuning.

  • dan air kencing gelap.

Anda juga mungkin mengalami alahan yang disebabkan oleh pengambilan parasetamol. Gejala alahan daripada mengambil ubat ini umumnya serupa dengan alahan lain. Sekiranya anda mengalaminya, ada baiknya anda diperiksa sama ada ia akan membahayakan badan anda atau tidak.

Baca juga: Mengalami Ketagihan Dadah? Inilah Cara Mengatasinya

Dos yang Disyorkan untuk Dimakan

Dos parasetamol mesti disesuaikan mengikut umur dan keadaan seseorang yang mengidapnya. Pada orang dewasa, pengambilan ubat yang mengandungi 325-650 miligram boleh diambil setiap 4 hingga 6 jam. Ini secara amnya untuk menghilangkan demam. Sekiranya anda ingin mengambil lebih banyak, cubalah berbincang dengan doktor anda terlebih dahulu.

Kanak-kanak di bawah 2 bulan sangat jarang diberi ubat ini, kerana mesti disarankan oleh doktor. Pada kanak-kanak berumur 2 bulan hingga 12 tahun, berikan parasetamol dengan kandungan 10-15 mg / kg setiap 4 hingga 6 jam. Walaupun begitu, sangat penting untuk memakannya dengan nasihat doktor.

Rujukan:
Drugs.com. Diakses pada 2019. PENYELESAIAN PARACETAMOL 10MG / ML UNTUK INFUSI
NCBI. Diakses pada tahun 2019. Intravena berbanding Acetaminophen oral untuk kesakitan: Kajian sistematik terhadap bukti semasa untuk menyokong pembuatan keputusan klinikal

Recent Posts