Ketahui 8 Punca Tekanan Darah Rendah & Cara Mengatasinya

"Seseorang dikatakan mengalami tekanan darah rendah jika tekanan darahnya di bawah 90/60. Keadaan ini boleh membuatkan penghidap pening dan pusing. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, orang dengan tekanan darah rendah boleh pingsan. Nampaknya, tekanan darah rendah boleh disebabkan oleh keadaan perubatan tertentu. Rawatannya juga bergantung kepada penyebabnya. "

 , Jakarta - Pernahkah anda mengalami pening kepala, pening dan pingsan kerana berdiri terlalu lama? Sebilangan orang mengatakan itu kerana mereka belum sarapan atau tidak makan sepanjang hari.

Sebenarnya, pernyataan itu tidak salah kerana tidak makan sepanjang hari boleh menyebabkan gejala yang menyebabkan tekanan darah rendah atau hipotensi. Hipotensi berlaku apabila tekanan darah di arteri lebih rendah daripada tekanan darah normal. Namun, kadang-kadang penyebab hipotensi tidak semudah tidak makan, tetapi juga terdapat beberapa keadaan kesihatan yang dapat menyebabkan tekanan darah turun. Inilah ulasannya.

Memahami Tekanan Darah Rendah

Apabila darah mengalir melalui arteri, dinding arteri akan menerima tekanan secara automatik. Tekanan ini adalah ukuran kekuatan aliran darah atau apa yang sering kita sebut tekanan darah.

Terdapat dua ukuran yang digunakan untuk mengukur tekanan darah, iaitu tekanan sistolik (nombor teratas) dan tekanan diastolik (nombor bawah). Dilaporkan di halaman WebMD , tekanan darah normal berkisar antara <120 dan <80. Manakala hipotensi mempunyai tekanan darah di bawah 90/60.

Walau bagaimanapun, sebenarnya, tekanan darah seseorang boleh turun naik sepanjang hari. Ia bergantung pada kedudukan badan anda, irama pernafasan, tahap tekanan, keadaan fizikal, ubat-ubatan yang anda ambil, makanan dan minuman yang anda makan, dan waktu seharian. Tekanan darah biasanya paling rendah pada waktu malam, kemudian naik mendadak ketika anda bangun.

Baca juga: Ketahui 4 Ciri Tekanan Darah Rendah

Pelbagai Punca Tekanan Darah Rendah

Melancarkan dari Klinik Mayo Ada beberapa faktor yang boleh menyebabkan tekanan darah rendah, yaitu:

 • Kehamilan. Semasa mengandung, sistem peredaran darah berkembang dengan cepat sehingga tekanan darah cenderung menurun. Jangan risau, ini normal dan biasanya akan kembali normal setelah ibu melahirkan.
 • Masalah jantung. Beberapa keadaan jantung yang boleh menyebabkan tekanan darah rendah termasuk kadar jantung yang sangat rendah (bradikardia), masalah injap jantung, serangan jantung, dan kegagalan jantung.
 • Masalah endokrin. Keadaan tiroid, seperti penyakit paratiroid, penyakit Addison, gula darah rendah (hipoglikemia) atau diabetes boleh mencetuskan tekanan darah rendah.
 • Kekeringan. Apabila badan kehilangan lebih banyak air daripada yang diperlukan, keadaan ini boleh menyebabkan kelemahan, pening, dan keletihan. Demam, muntah, cirit-birit yang teruk, mengambil diuretik, dan senaman yang berat adalah beberapa penyebab dehidrasi.
 • Kehilangan darah . Kehilangan darah yang berat dari kecederaan besar atau pendarahan dalaman dapat mengurangkan jumlah darah di dalam badan, menyebabkan penurunan tekanan darah yang teruk.
 • Jangkitan teruk (septikemia). Septikemia berlaku apabila jangkitan pada tubuh telah memasuki aliran darah. Keadaan ini boleh menyebabkan penurunan tekanan darah yang mengancam nyawa (kejutan septik).
 • Anafilaksis. Anafilaksis adalah reaksi alergi yang teruk dan berpotensi mengancam nyawa. Keadaan ini boleh disebabkan oleh alahan makanan, ubat-ubatan tertentu, racun serangga, dan lateks. Anafilaksis boleh menyebabkan masalah pernafasan, gatal-gatal, gatal, bengkak tekak, dan penurunan tekanan darah yang melampau.
 • Kekurangan nutrien dalam diet. Kekurangan vitamin B12 dan folat dapat mengelakkan tubuh menghasilkan sel darah merah yang cukup (anemia) menyebabkan tekanan darah rendah.

Selain keadaan kesihatan di atas, ubat-ubatan tertentu juga dapat menyebabkan tekanan darah rendah. Ubat ini termasuk:

 • Pil air (diuretik), seperti furosemida dan hidroklorotiazida .
 • Penyekat alfa, seperti prazosin .
 • Penyekat beta.
 • Ubat untuk penyakit Parkinson.
 • Jenis antidepresan tertentu, termasuk doxepin dan imipramine .
 • Ubat untuk disfungsi ereksi, terutamanya apabila diambil dengan ubat jantung nitrogliserin.

Baca juga: Tekanan Darah Rendah atau Tinggi, Mana Yang Lebih Berbahaya?

Bagaimana Mengatasi Tekanan Darah Rendah?

Makan makanan yang mempunyai banyak kandungan garam adalah cara yang boleh dilakukan untuk merawat tekanan darah rendah kerana yodium dapat meningkatkan tekanan darah.

Dilaporkan dari Klinik Mayo Terdapat beberapa cara lain yang boleh anda cuba untuk merawat tekanan darah rendah, iaitu:

 • Tukar posisi perlahan atau seberapa banyak yang mungkin untuk tidak berdiri terlalu lama.
 • Minum banyak air untuk meningkatkan jumlah darah dan mencegah dehidrasi.
 • Tidur dengan menyusun 2-3 bantal sehingga ketika anda bangun dan berdiri anda tidak mengalami penurunan tekanan darah yang drastik.
 • Kurangkan kebiasaan minum minuman beralkohol.
 • Minum secawan kopi pada waktu pagi juga dapat membantu.

Baca juga: Hati-hati, Ini adalah Komplikasi yang Disebabkan oleh Hipotensi

Itulah beberapa perkara yang dapat membantu mengatasi tekanan darah rendah anda. Jangan lupa untuk mengambil makanan yang sihat, seperti buah-buahan dan sayur-sayuran untuk memastikan tekanan darah tetap normal. Anda juga dapat memenuhi keperluan pemakanan anda untuk tekanan darah normal dengan mengambil makanan tambahan.

Baiklah, beli makanan tambahan melalui aplikasi hanya. Tidak perlu bersusah payah meninggalkan rumah, cukup pesan melalui aplikasi dan pesanan ubat anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun Aplikasi ini kini juga terdapat di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Tekanan darah rendah (hipotensi).
Persatuan Jantung Amerika. Diakses pada tahun 2021. Tekanan Darah Rendah - Apabila Tekanan Darah Terlalu Rendah.
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Memahami Tekanan Darah Rendah - Asasnya.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found