Sakit Badan Selepas C-section? Inilah Cara Mengatasinya

, Jakarta - Bahagian caesar sering dipilih oleh beberapa wanita kerana dianggap lebih cepat dan kurang menyakitkan daripada kelahiran normal. Namun, parut pembedahan boleh menyebabkan kesakitan jika tidak dirawat dengan baik dan betul.

Luka yang berlaku pada kelahiran normal hanya dijumpai di saluran kelahiran yang telah dibuat. Manakala pada bahagian caesar, saluran kelahiran dibuat melalui perut dan membuka rahim.

Terdapat perbezaan dalam proses penyembuhan luka pada kelahiran dan kelahiran normal dengan pembedahan caesar. Wanita yang bersalin secara normal biasanya dibenarkan pulang atau tinggal satu hari sahaja di hospital. Sementara wanita yang menjalani pembedahan caesar, biasanya diharuskan tinggal selama tiga hari.

Proses penyembuhan luka pada bahagian caesar biasanya memakan masa sekitar 3-6 bulan. Ini juga bergantung pada adanya atau tidak adanya jangkitan pada aliran darah ke kawasan luka, pemakanan, dan penyakit.

Tahap kesakitan selepas pembedahan caesar juga berbeza-beza. Perbezaan panjang luka, proses menjahit luka, dan keadaan psikologi juga mempengaruhi keparahan kesakitan. Dalam kebanyakan kes, kesakitan hilang dalam masa enam minggu setelah melahirkan.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor yang dapat memperlambat penyembuhan. Sebagai contoh, terdapat peregangan di kawasan di sekitar luka dan tekanan pada perut kerana aktiviti berat atau pergerakan tertentu. Untuk mengatasinya, doktor akan memberi ubat sakit.

Secara amnya, ubat penahan sakit cukup untuk merawat luka selepas pembedahan caesar. Namun, untuk mendapatkan ubat penahan sakit memerlukan cadangan doktor. Oleh itu, ibu akan mendapat ubat dengan dos yang tepat mengikut keadaan kesakitan yang dialami.

Petua Mengatasi Sakit Selepas Bahagian C

1. Air Sejuk atau Witch Hazel

Mandi sejuk atau tekan luka yang menyakitkan selepas pembedahan caesar dengan witch hazel boleh menjadi salah satu cara untuk mengurangkan kesakitan. witch hazel adalah ekstrak daun dan kulit kayu hamamelis yang berkhasiat dalam menyejukkan kerengsaan dan mempercepat proses penyembuhan lebam.

2. Terapi Air Hangat

Cuba mandi atau mandi dengan air suam. Ini akan memberikan kesan yang menenangkan dan rasa tenang bagi ibu.

3. Ambil Analgesia Lisan

Mengambil ubat analgesia oral seperti paracetamol berfungsi untuk mengurangkan kesakitan, terutamanya kesakitan akibat jahitan atau lebam selepas pembedahan caesar. Walau bagaimanapun, ibu masih digalakkan untuk meminta cadangan atau preskripsi doktor terlebih dahulu.

4. Gel Anestetik

ibu boleh mencuba menggunakan gel anestetik untuk mengurangkan kesakitan. Gel anestetik adalah ubat yang digunakan untuk melegakan kesakitan atau kebas bahagian tubuh tertentu.

Ubat ini berfungsi dengan menyekat isyarat yang menyebabkan kesakitan, sehingga mencegah timbulnya rasa sakit. Gel anestetik bukan anestetik umum, jadi kesan kebas tidak disertai dengan kehilangan kesedaran.

5. Duduk di atas Gelang Soda atau Getah

Ibu boleh cuba duduk dan berehat di sofa dan tidak memikirkan anak selama beberapa minit terlebih dahulu. Oleh itu, ibu akan merasa tenang dan segar, sehingga dia bersedia untuk semua aktiviti, terutama menjaga si kecil.

6. Latihan Lantai Pelvis

Melalui latihan lantai panggul, dianggap dapat mengurangkan rasa sakit dan lebam pasca-caesar, kerana dapat meningkatkan aliran darah ke kawasan tersebut dan membantu mempercepat proses penyembuhan.

Sekiranya ibu mempunyai masalah lain dalam menjalankan petua untuk mengurangkan kesakitan, ibu boleh berbincang dengan doktor pakar di klinik dan dapatkan penyelesaiannya. Anda bukan sahaja boleh berbual secara langsung dengan doktor pakar, tetapi anda juga boleh membeli ubat secara langsung melalui farmasi dalam aplikasi . Ayuh, muat turun aplikasi di App Store dan Google Play!

Baca juga:

  • 5 Risiko Kehamilan Lama Yang Anda Perlu Tahu
  • Kepentingan Peranan Suami Ketika Isteri Melahirkan
  • Buruh Biasa, Elakkan Ini Semasa Mendorong

Recent Posts