Adakah benar burung hantu tidak sesuai dipelihara?

, Jakarta - Banyak orang terinspirasi untuk menjaga burung hantu kerana pengaruh filem ini Harry Potter. Dengan cara itu, banyak orang merasakan bahawa burung ini dapat dipelihara di dalam sangkar dan juga di rumah. Namun, adakah benar burung hantu adalah salah satu haiwan yang dapat dipelihara sebagai haiwan peliharaan? Inilah fakta yang mesti anda ketahui!

Burung Hantu Tidak Sesuai Untuk Menjadi Haiwan Peliharaan

Tidak sedikit orang yang berpendapat bahawa burung hantu adalah haiwan yang menawan dan menawan. Sikapnya yang tenang membuat banyak orang merasakan bahawa haiwan ini sangat sesuai untuk dijadikan haiwan peliharaan di rumah. Namun, pernahkah anda terfikir apakah haiwan ini adalah burung mangsa yang boleh membahayakan pemiliknya? Bukan hanya itu, ada banyak alasan lain bahawa burung hantu tidak sesuai sebagai haiwan peliharaan.

Baca juga: Sebab Burung Nuri Dipanggil Burung Pintar

Berikut adalah beberapa sebab lain mengapa burung hantu tidak boleh dijadikan haiwan peliharaan:

1. Menyebabkan Bahaya

Burung hantu tidak sesuai dijadikan haiwan peliharaan kerana boleh membahayakan pemiliknya. Sebenarnya, haiwan ini tidak mempunyai naluri untuk berinteraksi dengan manusia kerana tidak terbiasa hidup dalam kumpulan. Sebenarnya, burung ini sering menganggap makhluk lain sebagai mangsa. Sudah tentu anda tidak mahu mencederakan diri sendiri dan orang lain bukan? Oleh itu, pilihlah haiwan lain sebagai haiwan kesayangan.

2. Haiwan Nokturnal

Alasan lain bahawa burung hantu tidak sesuai sebagai haiwan peliharaan adalah kerana mereka adalah haiwan pada waktu malam, atau aktif pada waktu malam. Burung ini akan mengeluarkan suara yang kuat pada waktu malam, terutama pada musim pembiakan. Sesungguhnya, cara bersosial dan mengawan haiwan ini mengeluarkan suara yang bising. Sudah tentu ia boleh mengganggu waktu rehat anda pada waktu malam bahkan untuk jiran sebelah.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai burung hantu atau haiwan peliharaan lain, doktor haiwan dari sedia membantu untuk menjawabnya. Cukup dengan muat turun permohonan , semua kemudahan dalam mengakses kesihatan dengan pakar perubatan dapat diperoleh dengan menggunakan telefon pintar dalam tangan. Muat turun aplikasinya sekarang!

Baca juga: Kenalan Lebih dekat dengan Burung Maleo

3. Mempunyai Sifat Merosakkan

Juga diketahui bahawa burung hantu mempunyai sifat yang merosakkan kerana naluri pembunuhan semula jadi mereka. Dia mungkin akan menggunakannya pada selimut, bantal, pakaian, dan apa sahaja di sekelilingnya. Ada kemungkinan anda juga boleh dicucuk atau dicakar olehnya. Tidak digalakkan menyimpan burung hantu di rumah, terutama jika anda mempunyai anak kecil.

4. Karnivor

Sekiranya anda menyimpan burung hantu, pemberian daging segar harus dilakukan setiap hari. Sudah tentu menyediakan daging mentah untuk memberi makan haiwan setiap hari bukanlah tugas yang menyenangkan. Selepas memberi makan, anda juga perlu membersihkan sisa makanan dan darah yang tumpah. Sebenarnya, beberapa burung hantu hanya mahu memakan haiwan keseluruhan, seperti tikus atau guinea pig, yang boleh menyakitkan.

Baca juga: Inilah Bahaya Kutu pada Haiwan Peliharaan

Nah, sekarang anda tahu beberapa sebab mengapa burung hantu tidak sesuai sebagai haiwan peliharaan, terutama di dalam rumah. Anda boleh memelihara burung ini jika anda komited terhadap semua risiko yang terlibat. Sekiranya tidak, adalah idea yang baik untuk menjaga haiwan lain yang lebih senang dijaga dan kurang berisiko.

Rujukan:
Haiwan Peliharaan Spruce. Diakses pada tahun 2021. 6 Sebab Mengapa Burung Hantu Membuat Haiwan Peliharaan Buruk.
Pusat Burung Hantu Antarabangsa. Diakses pada tahun 2021. 10 Sebab Teratas Anda Tidak Mahukan Burung Hantu untuk Haiwan Peliharaan.

Recent Posts