Ketahui 4 Gejala Hernia Berdasarkan Jenisnya

Jakarta - Hernias adalah benjolan di badan, biasanya muncul di antara bahagian dada dan pinggul. Benjolan ini timbul ketika bahagian dalam tubuh menekan bahagian otot atau tisu sekitarnya yang lemah, sehingga bahagian tersebut tidak dapat menahan organ yang berdekatan dan menyebabkan hernia.

Gejala Hernia mengikut Jenis

Sebilangan besar kes hernia tidak mempunyai gejala yang jelas. Biasanya, gejala hernia ditandai dengan munculnya benjolan di perut atau pangkal paha. Benjolan ini dapat ditekan dan hilang ketika berbaring, dan muncul ketika penghidap batuk atau sakit. Gejala ini muncul berdasarkan jenis hernia yang dialami, seperti:

  1. Hernia Inguinal

Hernia inguinal berlaku apabila benjolan usus atau tisu lemak di rongga perut muncul di pangkal paha. Lelaki mempunyai risiko tinggi terkena hernia inguinal. Gejala hernia jenis ini adalah pembengkakan tanpa rasa sakit yang hilang dengan sendirinya. Hernia inguinal pada lelaki boleh menjadikan skrotum (kantung testis) besar. Semasa pada kanak-kanak perempuan, boleh menyebabkan pembengkakan labia (tisu di sekitar alat kelamin wanita).

  1. Hiatus Hernia

Hernia hiatal boleh berlaku apabila bahagian perut melewati diafragma dan keluar ke rongga dada. Penyakit ini dicirikan oleh pedih ulu hati yang biasanya muncul selepas makan.

  1. Hernia femoral

Hernia femoral adalah keadaan di mana kandungan perut (biasanya bahagian usus kecil) terkoyak atau mendorong ke titik lemah dinding otot nipis perut. Gejala termasuk kemunculan benjolan di pangkal paha (kelihatan ketika penderita berdiri) dan sakit di bahagian femoral, yang merupakan kawasan di sekitar paha berhampiran pangkal paha. Umumnya, penyakit ini berlaku pada wanita, terutama wanita hamil atau gemuk.

  1. Hernia Umbilik

Gejala hernia umbilik termasuk kemunculan benjolan lembut di dekat pusar. Pada bayi, ketulan ini dapat hilang ketika bayi masih dalam keadaan tenang. Namun, ia akan muncul ketika bayi menangis, batuk, ketawa, atau ketegangan. Gejala yang sama dari hernia umbilik juga muncul pada orang dewasa yang mempunyai hernia umbilik. Walau bagaimanapun, gejalanya digabungkan dengan rasa tidak selesa atau sakit di pusar.

Sekiranya anda mempunyai gejala hernia yang disebutkan di atas atau mempunyai pertanyaan mengenai hernia, sila berjumpa dengan doktor anda . Anda boleh berbincang dengan doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui berbual, dan Panggilan Video / Suara dalam perkhidmatan Hubungi Doktor. Ayuh, muat turun permohonan di App Store dan Google Play.

Baca juga: 6 Tabiat Ini Meningkatkan Kesuburan Lelaki

Recent Posts