6 Petua Mengatasi Rengekan untuk Bernafas Dengan Mudah

Jakarta - Wheezing adalah bunyi khas seperti suara bersiul yang kuat yang didengar ketika seseorang menghirup atau menghembus nafas. Ini berlaku apabila udara mengalir melalui saluran udara yang menyempit. Penyempitan ini boleh disebabkan oleh rembesan lendir (cairan tebal dan melekit) yang terperangkap di saluran udara atau penyempitan otot saluran udara.

Penyebab mengi berbeza, termasuk asma, penyakit paru-paru obstruktif kronik (COPD), jangkitan, reaksi alergi atau penyumbatan fizikal seperti tumor atau benda asing yang telah dihirup. Biasanya, mengi datang secara tiba-tiba. Nah, jika mengi yang anda alami mula mengganggu anda, anda boleh mengatasi mengi dengan petua berikut:

1. Gunakan Minyak pati

Minyak pati, seperti minyak kayu putih dapat digunakan untuk mengurangkan berulang mengi. Anda boleh menggunakannya dengan mengoles minyak pati yang anda suka di dada selama 15-20 minit, kemudian lap dengan kain. Sekiranya anda tidak sensitif terhadap bau tertentu, anda boleh mengurangkan mengi dengan mencampurkan 2-3 titis minyak pati ke dalam lembangan air panas. Posisikan secara semula jadi di atas air dengan mata tertutup tanpa menyentuh air, kemudian tutup kepala anda dengan tuala sehingga semua wap memasuki saluran pernafasan.

2. Mandi Air Panas

Selain membuat anda tidur lebih nyenyak, mandi air suam juga dapat mengurangkan mengi yang mengganggu tidur. Sebelum mandi air suam, anda boleh meletakkan tuala hangat di dada selama 30 minit. Ini dilakukan untuk membersihkan saluran udara, supaya anda dapat bernafas dengan lebih mudah.

3. Ambil Cecair Hangat

Pengambilan cecair hangat dapat menenangkan saluran udara termampat. Sebilangan cecair hangat yang boleh anda gunakan untuk merawat mengi adalah:

  • Air suam. Ini dapat membantu menghilangkan lendir di tekak dan mencegah lendir terbentuk di saluran udara. Anda juga boleh mencampurkan cengkih atau garam ke dalam air suam.
  • Sup suam atau bubur. Semasa mengi, anda lebih disarankan untuk mengambil sup panas atau bubur dan bukan makanan pejal.
  • Teh herba panas. Ini dapat membantu meredakan dan menenangkan saluran udara yang meradang atau cedera.

4. Jauhi bau yang kuat

Bagi orang yang sihat, bau tidak akan mengganggu pernafasan. Tetapi bagi orang yang saluran pernafasannya terganggu, bau yang kuat dapat menyebabkan saluran udara menjadi sempit dan membuat mengi semakin parah. Oleh itu, jika anda mengi, anda perlu mengelakkan bau yang kuat seperti cat wangi, minyak wangi, sabun dan syampu.

5. Elakkan Asap Rokok

Merokok boleh mencetuskan masalah pernafasan, termasuk mengi. Oleh itu, jika anda merasakan gejala mengi anda semakin teruk setelah menyedut asap rokok, anda perlu mengelakkan asap rokok.

6. Bernafas dengan perlahan

Sekiranya mengi berlaku, anda perlu belajar cara memperlahankan pernafasan. Ini dilakukan untuk mengelakkan paru-paru hiperventilasi dan melegakan gejala mengi. Dalam pengertian perubatan, hiperventilasi adalah tindakan menghirup dan menghembus nafas dengan cepat dan cetek yang boleh mencetuskan atau memperburuk mengi. Oleh itu, anda perlu mengambil masa beberapa minit untuk memberi tumpuan pada pernafasan perlahan melalui hidung anda untuk menghilangkan mengi.

Sekiranya mengi anda tidak diketahui sebabnya, berlaku berulang kali, dan menyukarkan anda untuk bernafas, anda perlu segera berjumpa doktor. Anda boleh memanfaatkan ciri tersebut Hubungi Doktor dalam aplikasi untuk menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual dan Panggilan Suara / Video . Jadi jomlah muat turun aplikasi sekarang juga di App Store dan Google Play.

Recent Posts