Ini adalah 2 fungsi utama pankreas dalam badan

, Jakarta - Pankreas adalah salah satu organ tubuh yang berperanan besar dalam pencernaan. Organ ini terletak di belakang perut seukuran tangan. Semasa pencernaan, pankreas berfungsi untuk membuat cecair yang disebut enzim. Nah, enzim ini kemudian digunakan untuk memecah gula, lemak, dan kanji.

Bukan hanya enzim, pankreas juga membantu sistem pencernaan dengan membuat hormon. Hormon berfungsi membawa mesej kimia melalui darah. Selain membawa mesej, hormon juga membantu mengatur kadar gula darah dan selera makan, merangsang asid perut, dan memberitahu perut kapan harus dikosongkan.

Baca juga: 6 Penyakit yang Sering Berlaku di Pankreas

Fungsi Pankreas Yang Mesti Anda Ketahui

Pankreas yang sihat menghasilkan jumlah bahan kimia yang tepat dan pada masa yang tepat untuk mencerna makanan yang anda makan. Berikut adalah dua fungsi utama pankreas yang mesti anda ketahui:

1. Fungsi Eksokrin

Pankreas mengandungi kelenjar eksokrin yang menghasilkan enzim yang penting untuk pencernaan. Enzim ini termasuk trypsin dan chymotrypsin untuk mencerna protein, amilase untuk mencerna karbohidrat dan lipase untuk menguraikan lemak. Berikut adalah fungsi enzim ini:

  • Lipase . Enzim ini berfungsi dengan hempedu yang dihasilkan oleh hati untuk memecah lemak dalam makanan. Apabila badan tidak mempunyai lipase yang mencukupi, ia sukar menyerap lemak dan vitamin larut lemak penting, seperti vitamin A, D, E, dan K.
  • protease. Enzim ini memecah protein dalam makanan dan membantu melindungi pencernaan dari kuman yang mungkin hidup di dalam usus. Protein yang tidak dicerna boleh menyebabkan reaksi alergi pada sesetengah orang.
  • amilase. Enzim ini membantu memecahkan pati menjadi gula yang dapat digunakan oleh tubuh untuk tenaga. Sekiranya badan anda tidak mempunyai amilase yang mencukupi, anda mungkin mengalami cirit-birit daripada karbohidrat yang tidak dicerna.

Apabila makanan memasuki perut, jus pankreas ini dilepaskan ke dalam sistem saluran yang berakhir di saluran pankreas utama (saluran). Saluran pankreas bergabung dengan saluran empedu biasa untuk membentuk ampula Vater yang terletak di bahagian pertama usus kecil (duodenum). Jus pankreas dan hempedu yang dilepaskan ke duodenum kemudian digunakan untuk membantu tubuh mencerna lemak, karbohidrat, dan protein.

Baca juga: Hati-hati, Pankreatitis Akut Menyasarkan Orang Beralkohol

2. Fungsi Endokrin

Komponen endokrin pankreas terdiri daripada sel-sel pulau kecil (pulau Langerhans) yang membuat dan melepaskan hormon penting ke dalam aliran darah. Dua hormon terpenting adalah insulin dan glukagon. Insulin bertindak menurunkan gula darah dan glukagon bertindak untuk meningkatkan gula darah. Mengekalkan kadar gula darah yang betul sangat penting untuk fungsi organ utama termasuk otak, hati, dan buah pinggang. Berikut adalah fungsi hormon yang dihasilkan oleh pankreas:

  • Insulin . Hormon ini dibuat dalam sel pankreas yang dikenali sebagai sel beta. Sel beta merangkumi sekitar 75 peratus sel hormon pankreas. Tanpa insulin yang mencukupi, kadar gula dalam darah dapat meningkat, yang mungkin merupakan tanda diabetes.
  • Glukagon . Sel alfa membentuk sekitar 20% sel di pankreas, salah satunya menghasilkan glukagon. Sekiranya gula darah terlalu rendah, glukagon membantu menaikkannya dengan menghantar mesej ke hati untuk melepaskan simpanan gula yang tersimpan.
  • Gastrin dan amilin. Gastrin dibuat dalam sel G di perut, tetapi ada juga yang dibuat di pankreas. Hormon ini merangsang perut untuk menjadikan asid perut. Sementara amilin dibuat dalam sel beta dan berfungsi untuk membantu mengawal selera makan dan mengosongkan perut.

Baca juga: Besi yang berlebihan dapat mempengaruhi kesihatan pankreas

Oleh itu, adakah anda faham betapa pentingnya pankreas untuk badan? Sekiranya anda mempunyai aduan kesihatan, jangan ragu untuk menghubungi doktor melalui aplikasi . Anda boleh menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja anda memerlukan melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video .

Rujukan:
Perubatan Johns Hopkins. Diakses pada tahun 2020. Proses Pencernaan: Apakah Peranan Pankreas Anda dalam Pencernaan ?.
Pembedahan Columbia. Diakses pada tahun 2020. Pankreas dan Fungsinya.

Recent Posts