Lakukan 5 terapi ini untuk menyembuhkan strok ringan

Jakarta - Jangan main-main dengan pukulan. Penyakit ini dikenali sebagai pembunuh senyap, kerana penyakit ini sangat berbahaya dan dapat membunuh secara senyap akibat lumpuh otak. Sekiranya tidak menyebabkan kematian, strok pada usia boleh memberi kesan kepada kecacatan bagi penghidapnya. Mengerikan, bukan?

Sebilangan daripada kita mungkin biasa dengan strok, tetapi bagaimana dengan serangan iskemik sementara (TIA) atau strok ringan? Walaupun menggunakan kata "ringan", TIA tahu bahawa stroke ringan tidak boleh diabaikan. Kerana, ia boleh membawa akibat yang serius di masa depan. Persoalannya, bagaimana anda mengatasi strok ringan?

Baca juga: 7 Punca Strok Menyerang Umur Muda

Perhatikan Gejala yang Menyerang Tiba-tiba

Sebelum mengetahui bagaimana menangani strok ringan, tidak ada salahnya untuk mengenali simptomnya terlebih dahulu. Gejala strok kecil biasanya berlaku secara tiba-tiba. Anda boleh mengatakan gejala strok ringan atau TIA hampir serupa dengan strok.

Perbezaannya adalah bahawa gejala strok ringan hanya berlangsung beberapa minit dan akan hilang sendiri dalam beberapa jam. Lalu, apakah gejala strok ringan yang biasanya dialami oleh penghidapnya?

Nah, berikut adalah beberapa gejala menurut pakar di Institut Kesihatan Nasional - MedlinePlus.

  1. Perubahan deria, seperti pendengaran, penglihatan, rasa, dan sentuhan.
  2. Perubahan kewaspadaan (termasuk mengantuk atau tidak sedar).
  3. Perubahan mental, seperti kekeliruan, kehilangan ingatan, kesukaran menulis atau membaca, sukar bercakap, atau memahami orang lain.
  4. Masalah otot, seperti kelemahan otot, kesukaran menelan, atau kesukaran berjalan.
  5. Pening atau kehilangan keseimbangan dan koordinasi.
  6. Kurang kawalan terhadap pundi kencing atau usus.
  7. Masalah saraf, seperti mati rasa atau kesemutan di satu pihak

Secara amnya, kira-kira 70 peratus gejala strok ringan dapat hilang dalam waktu kurang dari 10 minit, atau 90 peratus akan hilang dalam waktu kurang dari empat jam. Ingat, berjumpa atau berjumpa doktor sekiranya anda mengalami simptom strok ringan di atas. Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan .

Baca juga: Inilah perbezaan antara TIA (Transient Ischemic Attack) dan Stroke yang perlu difahami

Kembali ke tajuk utama, bagaimana anda mengatasi strok ringan?

Perubahan Gaya Hidup kepada Pembedahan

Terdapat pelbagai cara untuk menangani pukulan ringan. Rawatan untuk penghidapnya berbeza-beza, bergantung pada usia, penyebab strok, dan keadaan perubatan penghidapnya. Rawatan untuk strok ringan bertujuan untuk merawat gangguan yang mencetuskan strok ringan dan mencegah risiko strok yang lebih teruk.

Lalu, apakah kaedah atau cara untuk mengatasi strok ringan?

Perubahan Gaya Hidup

Menurut pakar di National Institutes of Health, orang dengan strok ringan akan didorong untuk membuat perubahan gaya hidup. Tujuannya jelas, untuk mengurangkan risiko terkena gejala TIA. Perubahan gaya hidup ini termasuk berhenti merokok, berolahraga secara teratur, dan makan makanan yang sihat atau seimbang.

Penggunaan Dadah

Penggunaan atau terapi ubat bertujuan untuk mengurangkan risiko strok akibat TIA. Ubat yang diberikan seperti ubat penipisan darah, seperti aspirin atau Coumadin, untuk mengurangkan pembekuan darah. Selain itu, terdapat juga ubat antihipertensi, ubat statin, atau ubat antikoagulan yang mungkin diberikan oleh doktor.

Baca juga: Apa yang Menyebabkan Strok? Berikut adalah 8 jawapan

Singkirkan Jangkitan

Menurut pakar di American Stroke Association, beberapa penyebab TIA hanya dapat dilihat melalui pemeriksaan atau peralatan khas di hospital. Apabila TIA berlaku pada orang muda tanpa faktor risiko yang jelas, mereka mungkin dihantar ke pakar neurologi untuk menyiasat keadaannya lebih lanjut.

Ahli neurologi akan mengambil tindakan apabila penyebabnya diketahui. Contohnya, menolak vaskulitis (keradangan saluran darah), pembedahan arteri karotid, atau jangkitan lain.

Operasi

Cara mengatasi strok ringan juga boleh dilakukan melalui pembedahan. Pembedahan ini biasanya dilakukan pada mereka yang mengalami penyumbatan arteri leher. Prosedur ini dipanggil endarterektomi.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai pukulan ringan dan bagaimana mengatasinya? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Kenapa anda boleh meminta doktor secara langsung melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video, bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun aplikasi sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Persatuan Strok Amerika. Diakses pada tahun 2020. Serangan iskemia sementara.
Institut Kesihatan Nasional - MedlinePlus. Diakses pada tahun 2020. Serangan iskemia sementara.

Recent Posts