Ini adalah Diet DEBM yang Berkesan untuk Pemula

, Jakarta - Pernah dengar diet DEBM? Ini adalah jenis diet yang kini popular. Sebab mengapa diet ini menjadi sangat popular adalah kerana ia dipercayai berkesan menurunkan berat badan hingga 2 kilogram hanya dalam seminggu. Sebab lain yang menarik ialah anda masih boleh makan dengan baik tanpa bersenam semasa menjalani diet DEBM. Itulah sebabnya diet ini dinamakan Diet Selamat Menyeronokkan (DEBM).

Diet DEBM pertama kali dipopularkan oleh Robert Hendrik Liembono. Robert bukan doktor, pakar pemakanan, atau kakitangan perubatan lain. Namun, dia terkenal dengan penurunan berat badan yang berjaya melalui diet yang diciptakannya. Adakah anda berminat untuk melakukan diet ini? Sekiranya ada, lihat panduan berikut.

Baca juga: Perlu Tahu, Ini 5 Fakta Tentang Diet DEBM

Panduan Diet DEBM untuk Pemula

Diet umumnya membataskan makanan dan kalori tertentu yang masuk ke dalam badan. Namun, tidak seperti DEBM, diet ini membolehkan anda makan makanan yang lazat bila anda mahu dan anda juga tidak perlu bersenam. Pada dasarnya, kaedah diet ini tidak akan membiarkan anda merasa lapar.

Walaupun anda bebas untuk makan makanan yang lazat, tentu ada peraturan mengenai jenis makanan yang hanya anda boleh makan. Di DEBM, anda hanya boleh makan makanan yang rendah karbohidrat, tinggi protein, dan tinggi lemak. Karbohidrat dianggap penyebab utama kegemukan, kerana zat ini menyumbang kalori yang paling banyak.

Semakin banyak karbohidrat, semakin banyak kalori yang masuk ke dalam badan. Lebih-lebih lagi, jika ditambah dengan kekurangan aktiviti fizikal, lama kelamaan kalori akan terkumpul yang secara automatik menambah berat badan. Itulah sebabnya, DEBM menekankan mengurangkan pengambilan karbohidrat ke tahap minimum.

Untuk memenuhi keperluan tenaga anda, anda perlu makan makanan yang tinggi protein pada waktu pagi dan malam. Perkara yang menjadikan diet ini sangat berbeza, DEBM tidak melarang anda makan makanan yang tinggi lemak, garam, atau perasa.

Baca juga: Sebab Diet rendah karbohidrat dapat mencegah penuaan otak pramatang

Makanan yang Disyorkan dan Dilarang di DEBM

Di DEBM, anda sama sekali tidak dibenarkan mengambil gula, sama ada gula tulen atau gula dalam bentuk lain seperti madu, kicap, dan lain-lain. Jenis makanan lain yang dilarang adalah:

 • Nasi, pasta, bijirin, mi, roti, dan makanan berasaskan tepung lain.
 • Pemanis seperti gula, madu, dan sirap.
 • Minuman bergula seperti soda, teh manis, susu coklat, atau jus.
 • Sayuran berkanji tinggi seperti kentang, ubi jalar, labu, dan bit.
 • Buah berkarbohidrat tinggi seperti pisang, betik, tembikai, dan tembikai.

Anda boleh mengganti makanan di atas dengan makanan berikut:

 • Telur.
 • Semua jenis ikan, terutamanya ikan berlemak seperti salmon dan tuna.
 • Daging lembu dan ayam.
 • Susu dan produk olahannya seperti yogurt, keju, krim, dan mentega.
 • Sayuran berkanji rendah seperti wortel, kembang kol, buncis, brokoli, dan sayur-sayuran berdaun lain.
 • Buah berlemak tinggi seperti alpukat.

Baca juga: Mitos atau Fakta, Diet Air Boleh Menurunkan Berat Badan

Walaupun kebanyakan diet sihat, masih ada kesan sampingan yang berisiko. Oleh itu, anda harus berbincang dengan doktor melalui aplikasi tersebut sebelum menjalani DEBM. Hubungi doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video masa lalu .

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Pelan dan Menu Makanan Rendah Karbohidrat untuk Meningkatkan Kesihatan Anda.
Yang Sihat. Diakses pada tahun 2020. Inilah Yang Berlaku Pada Tubuh Anda Apabila Anda Berhenti Memakan Karbohidrat.
Tempo. Diakses pada tahun 2020. Diet Selamat Menyeronokkan Yang Sedap Adalah Popular, Bagaimana Melakukannya?

Recent Posts