Bagaimana proses autotomi pada haiwan berlaku?

Jakarta - Pernah dengar istilah autotomi? Autotomi adalah keadaan apabila haiwan melepaskan atau membuang satu atau lebih bahagian tubuhnya. Keadaan ini biasanya dilakukan oleh kadal dan beberapa spesies lain, seperti kadal, labah-labah atau moluska. Tujuannya sendiri adalah untuk menyelamatkan dan mempertahankan diri daripada pemangsa atau pemangsa.

Apabila terputus dari badan, bahagian yang terlepas seperti ekor akan bergoyang dan bergerak. Nah, gerakan ini digunakan untuk mengalihkan perhatian pemangsa atau pemangsa, sehingga dia hanya dapat menangkap ekornya, dan binatang itu dapat melarikan diri. Autotomi juga dikenali sebagai amputasi diri. Jadi, bagaimana proses autotomi berlaku? Berikut adalah penjelasan lain yang perlu anda ketahui.

Baca juga: Perhatikan ini sebelum menaikkan burung nuri

Adakah bahagian badan yang putus akan tumbuh semula?

Sekiranya bahagian badan yang dipotong adalah ekor, biasanya haiwan yang berkaitan akan tumbuh bahagian badan yang lain. Ekor baru mempunyai bentuk yang lebih pendek, tetapi mengandungi tulang rawan. Apabila ekornya terputus, sistem saraf di bahagian itu tidak rosak teruk. Proses tumbuh kembali setelah dipotong tidak memerlukan masa yang lama, hanya beberapa saat, iaitu 5-6 hari kemudian. Pada minggu 10-12 ekor baru terbentuk sepenuhnya.

Pertanyaan yang sering terlintas di fikiran mungkin, apa yang dilakukan kepada haiwan untuk hidup secara beransur-ansur? Penjelasannya adalah ini, autotomi adalah proses yang berlaku sebagai hasil tindak balas terhadap rangsangan terma, kimia, atau elektrik. Namun, keadaan ini paling sering dicetuskan oleh tindak balas terhadap persekitaran kerana keselamatan diri terancam. Sekiranya demikian, bagaimana ia berbeza dengan pertumbuhan semula?

Pada kadal, vertebrata, atau vertebrata lain, regenerasi adalah proses yang sangat teratur menggunakan program dan mekanisme pengembangan awal. Ini bertujuan untuk mengembalikan struktur dan fungsi ekor yang telah terputus. Dalam beberapa spesies proses pertumbuhan semula berlaku dengan cepat. Keadaan ini adalah salah satu penjelasan betapa pentingnya ekor utuh.

Baca juga: Inilah Bahaya Kucing Suka Makan Tikus

Perbezaan antara Autotomi dan Penjanaan Semula

Setelah mengetahui penjelasan mengenai autotomi, mungkin anda akan berfikir, apakah perbezaan antara penjanaan semula. Regenerasi itu sendiri adalah proses di mana bahagian tubuh yang hilang memiliki kemampuan untuk berkembang menjadi organisma baru melalui cara aseksual (tidak melakukan hubungan seks). Dengan kata lain, pemulihan atau penggantian bahagian badan merujuk kepada proses pengembangan organisma baru dari bahagian badan yang hilang. Keupayaan ini dimiliki oleh haiwan tanpa tulang belakang (invertebrata), seperti planaria, bintang laut, hidra, amfibia, reptilia, dan spesies udang karang.

Sementara itu, autotomi adalah tingkah laku yang ditunjukkan oleh organisma tertentu sebagai bentuk pertahanan diri dari ancaman pemangsa atau pemangsa. Bahagian badan yang dilepaskan dengan sengaja mungkin atau tidak boleh dibuat semula.

Baca juga: Fakta Unik mengenai Sejarah Penemuan Kucing Bengal

Persamaan antara Autotomi dan Penjanaan Semula

Terdapat perbezaan, tentunya ada juga persamaan antara autotomi dan regenerasi. Autotomi dan regenerasi, kedua-duanya dilakukan dengan sengaja. Selain itu, kedua-duanya adalah salah satu usaha yang dilakukan untuk bertahan dari serangan pemangsa atau pemangsa.

Itu adalah penjelasan lengkap mengenai autotomi dan perbezaannya dengan pertumbuhan semula. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan yang berkaitan dengan penjelasan, sila berbincang dengan doktor haiwan dalam permohonan tersebut , ya. Bincangkan juga jika haiwan kesayangan mempunyai masalah kesihatan, sehingga langkah rawatan dapat dilakukan dengan segera.Rujukan:
Biologi Dalam Talian. Diakses pada tahun 2021. Autotomi.
ScienceDirect. Diakses pada tahun 2021. Autotomi.
Akademik Oxford. Diperoleh pada tahun 2021. Kos autotomi dan regenerasi pada haiwan: tinjauan dan kerangka untuk penyelidikan masa depan.

Recent Posts